Preşedintele Rusiei Vladimir Putin soseşte astăzi la Bucureşti, după ce participarea domniei sale a fost pusă sub semnul îndoielii toată săptămâna. Ştirea ne-a fost confirmată, ieri, de o purtătoare de cuvânt a biroului de presă de la Kremlin.
În programul iniţial al summit-ului fusese luat în calcul un schimb de fraze de salut între secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şi preşedintele Vladimir Putin. Marţi, însă, Dimitri Rogozin, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO de la Bruxelles, a declarat că Alianţa încearcă să închidă gura preşedintelui Putin.
Dimitri Rogozin a sesizat Kremlinul în legătură cu formatul reuniunii la vârf Rusia-NATO, în opinia domniei sale regulament reuniunii fiind conceput astfel încât preşedintele Putin să poată vorbi doar în partea reuniunii care se va desfăşura cu uşile închise, în absenţa presei.
"În concluzie, preşedintele rus nu va putea să se exprime public în principalele probleme internaţionale", a spus Dimitri Rogozin, evocând opoziţia ţării sale faţă de extinderea spre Est a NATO prin includerea Ucrainei şi Georgiei în Alianţă.
Oficialii NATO au calificat însă nemulţumirea Rusiei drept lipsită de temei.
Relaţiile NATO-Rusia au cunoscut o deteriorare accentuată, în ultimul timp,
îndeosebi în urma intenţiei de extindere a alianţei, în spaţiul ex-sovietic şi a perspectivei de amplasare a scutului antirachetă în fostele state comuniste, de la periferia defunctului URSS, Cehia şi Polonia.
În cazul nostru, "răcirea" cu Rusia, s-a produs odată cu aderarea la NATO şi la UE, dar şi în contextul eforturilor noastre de diminuare a dependenţei energetice faţă de Rusia.