Deputatul Nicuşor Dan, fost preşedinte al Uniunii Salvaţi România şi candidat, în anul 2016, pentru funcţia de primar general al Capitalei, în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu ilegalitatea Hotărârii nr. 49 din 31 ianuarie 2019 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3. Nicuşor Dan susţine că, odată cu aprobarea acestui plan, care încalcă dispoziţiile din Planul Urbanistic General, peste 90 de hectare de spaţiu verde din Sectorul 3 vor fi distruse, iar în zonele respective ar urma să se edifice construcţii pe o suprafaţă totală desfăşurată de 2,3 milioane metri pătraţi ce înseamnă de aproape opt ori suprafaţa construită desfăşurată a Casei Poporului (Palatul Parlamentului).
Nicuşor Dan, care este vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a declarat că, prin demersul său, nu doreşte tragerea la răspundere penală a consilierilor generali care au aprobat PUZ-ul Sectorului 3, ci tragerea la răspundere penală a primarului general Gabriela Firea, arhitectului şef Ştefan Călin Dumitraşcu,directorului executiv al Direcţiei Juridice din cadrul PMGB - Adrian Iordache, Secretarul general al Municipiului Bucureşti - Georgiana Zamfir, primarului Sectorului 3 - Robert Negoiţă, fostului primar al aceluiaşi sector - Liviu Negoiţă şi al Secretarului Sectorului 3 - Marius Mihăiţă.
Prin plângerea penală depusă la DNA, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB) solicită ca toate persoanele menţionate mai sus să fie trase la răspundere penală pentru abuz în serviciu săvârşit pentru obţinerea de foloase necuvenite pentru alte persoane.
Asociaţia consideră că în Capitală există două probleme mari: traficul şi poluarea. Conform datelor deţinute de ASB, Bucureşti este între primele oraşe din lume pe trafic şi între primele oraşe din Europa pe poluare, iar acest lucru este rezultatul a doi factori: supraaglomerarea - construirea în exces - dispariţia spaţiilor verzi.
Nicuşor Dan a precizat că prin PUZ-ul Sectorului 3, care a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti la sfârşitul lunii ianuarie, sunt potenţate exact aceste două fenomene. Domnia sa afirmă că o parte importantă din spaţiile care sunt prevăzute ca spaţii verzi în Planul Urbanistic General, adică peste 40 de hectare devin construibile şi nişte spaţii care au un regim de construire rezonabil şi care se întind pe o suprafaţă de peste 50 de hectare devin construite în exces prin acelaşi PUZ.
Nicuşor Dan susţine: "În metri pătraţi construiţi, acest lucru înseamnă, pentru cele 40 de hectare de spaţiu verde, un surplus de 1,2 milioane de metri pătraţi construiţi, desfăşuraţi. Dacă proprietarii care au construcţii pe aceste terenuri ar fi vrut să cumpere teren pentru a construi 1,2 milioane metri pătraţi ar fi trebuit să plătească o sumă de ordinul a 290 milioane de euro. Deci PUZ Sector 3 este un cadou de 290 milioane euro pentru nişte privaţi, în schimbul supraaglomerării unui oraş deja aglomerat şi la dispariţia unor spaţii verzi care sunt prevăzute în Planul Urbanistic General".
Vicepreşedintele ASB mai afirmă că, în cazul terenurilor care îşi schimbă funcţiunea, regimul de densitate şi care au o suprafaţă de 50 hectare, vom avea un surplus de 1,1 milioane metri pătraţi construiţi. Adăugaţi la cei 1,2 milioane metri pătraţi dau împreună de aproape opt ori suprafaţa construită desfăşurată a Palatului Parlamentului, care este de 300.000 metri pătraţi.
Nicuşor Dan consideră că unul dintre principalii vinovaţi este actualul arhitect şef al Primăriei Capitalei. Domnia sa a declarat:
"Avem acum la Bucureşti un arhitect şef, domnul Ştefan Dumitraşcu, care a fost arhitectul şef al Sectorului 3. Pe o parte dintre aceste spaţii verzi, unde nu era voie să se construiască, Primăria Sectorului 3 a emis autorizaţii de construire şi s-au ridicat sute de imobile, în mod ilegal. Arhitectul şef al Capitalei, Ştefan Dumitraşcu, fost arhitect şef al Sectorului 3, îşi foloseşte funcţia publică de acum pentru a-şi acoperi nelegalităţile pe care le-a comis când era la Sectorul 3".
Nicuşor Dan a precizat că unul dintre imobilele construite ilegal este Park Lake Mall, care s-a extins pe jumătate din suprafaţa construită pe terenuri care sunt trecute în Planul Urbanistic General drept spaţii verzii.
1. expropriat in sectorul 3
(mesaj trimis de christian dragonei în data de 11.11.2019, 13:21)
Am cumàrat un teren- Theodor Pallady 46 cu urbanism valabil pina in 2020 si cu toate autorizatiile aferente de la Apanova, Metrou, etc.
Acum constatàm cu stupoare cà dupà noul PUZ suntem expropriati in spatiu verde !!
Mentionnez cà in spatial verde actual se afla o clàdire de birouri vecinà in dreapta si 3 imbobile construite in spatele terenului npostru.
mentionez cà terenul e imprejmuit de un drum care nu se alfà in proprietatea primàriei si care a post totusi asfaltar de primaire pe circa 2,5-3 km!!.
Poate cineva sà mi sauna mie român din diasporà care am investit 450000 euro dacà se mai poate face ceva sau trebui sà mà obisnuiesc cu ideea c am pierdut acesti bani?
Mentionnez cà , in spatele terenului meu circa 10 hectare de spatiu verde, sere etc au trecut in teren constructibil!.
Mutumesc celor care mi pot da un fat constructiv
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de goguagentimob în data de 06.03.2020, 10:42)
o analiza juridica si urbanistica foarte clara te-ar fi ajutat sa eviti aceasta problema. Imi pare rau pentru tine, dar daca s-a trecut in spatiu verde terenul tau sansele sunt foarte mici, verifica cu un arhitect exact ce poti face acolo acum, scoate un nou certificat de urbanism, etc. spor