PwC: Frauda financiară se extinde

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 martie 2020

Companiile de la nivel mondial ris­că din ce în ce mai mult să fie afectate de fraudă financiară şi adesea din cauza clienţilor lor, potrivit unui raport PwC, citat de wealthprofessional.ca.

Documentul arată că 47% dintre companiile analizate au fost lovite de fraude în ultimii doi ani, cea mai mare creştere a incidentelor provenind din rândul clienţilor. Potrivit raportului, 35% dintre companii s-au confruntat cu asemenea situaţii în ultimii doi ani, faţă de 29% în 2018.

Cea mai mare creştere a infracţionalităţii economice a fost observată în Orientul Mijlociu: de la 36%, în 2018, la 47% în 2020, regiunea fiind urmată de America de Nord - cu un avans de la 32% la 41%.

Kristin Rivera, PwC Global Forensics Leader, a declarat: "Frauda şi infracţionalitatea economică generează o luptă care nu se încheie niciodată. Să ajungi la rădăcina problemei este esenţial pentru prevenirea şi combaterea fraudelor viitoare. Indiferent că este vorba de tehnologie, de noi procese, de competenţe şi de formare sau de o combinaţie a acestora - rezultatul este consolidarea activităţii în ansamblu împotriva infracţionalităţii, ceea ce, în final, este un lucru bun pentru consumatori".

Raportul subliniază, însă, că, în pofida creşterii numărului incidentelor de fraudă, tehnologia şi controalele solide pot fi foarte eficiente.

În mod normal, spune raportul, infracţiunile informatice rămân un risc esenţial pentru întreprinderi. Conform documentului, la 39% dintre companiile intervievate autorii externi au fost principala sursă a incidentelor de infracţionalitate economică, în ultimii doi ani. Una din cinci societăţi chestionate indică vânzătorii/furnizorii ca sursă a fraudei externe cele mai perturbatoare. Totodată, 13% dintre societăţile care s-au confruntat cu frauda în ultimii doi ani au raportat pierderi de peste 50 de milioane de dolari, arată raportul.

Conform PwC, încălcările de norme antitrust, tranzacţiile în baza informaţiilor privilegiate, fraudele fiscale, spălarea de bani, respectiv mita şi corupţia sunt "cele mai costisitoare fraude", luând în calcul pierderile directe generate (uneori agravate de costul semnificativ al remedierii situaţiei).

Raportul menţionează că aproape jumătate din companiile intervievate (care provin din 99 de ţări) au răspuns la infracţiuni prin implementarea şi îmbunătăţirea controalelor, 60% considerând că au devenit mai solide acum.

Însă, aproape 50% dintre repondenţi nu au investigat deloc fraudele care i-au lovit, scrie raportul, adăugând că aproape o treime au raportat infracţiunea către consiliul de conducere, iar din organizaţiile care au făcut-o, 53% au remediat situaţia.

Tehnologia ocupă un rol central în combaterea fraudei economice, 60% dintre companii implementând soluţii avansate, inclusiv inteligenţa artificială, conform PwC, care menţionează, însă, că resursele limitate, costurile şi lipsa de experienţă sunt factori de îngrijorare cu privire la utilizarea tehnologiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb