PWC: În România ar putea fi vândute credite neperformante de 6,5 miliarde euro

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 14 februarie 2015

În România ar putea fi vândute credite neperformante de 6,5 miliarde euro

Vânzarea creditelor neperformante de către subsidiarele din România ale Erste Group Bank AG şi Oesterreichische Volksbanken a stimulat încheierea mai multor tranzacţii în această ţară, unde aproximativ jumătate din creditele neperformante în valoare de 13 miliarde de euro ar putea fi vândute în acest an, conform datelor publicate vineri de PricewaterhouseCoopers LLP, transmite Bloomberg.

Compania apreciază că investorii în credite neperformante pot mulţumi BCE pentru redresarea pieţei în Europa de Est, care anul trecut s-a situat la 160 miliarde de euro (180 miliarde de dolari). În august, banca de rebuturi (bad bank) Heta Asset Resolution AG din Austria a vândut primele credite neperformante din statele balcanice.

BCE şi autorităţile monetare locale încurajează creditorii din regiune să deprecieze valoarea creditelor neperformante (NPL) şi să le vândă, pentru a majora creditarea şi a stimula creşterea economică.

"Creşterea nivelului provizioanelor pentru creditele neperformante a ajutat la crearea acestei pieţe, făcând posibilă vânzarea NPL. Această piaţă nu exista în urmă cu 18 luni", a explicat Bernhard Engel, de la subsidiara PwC din Austria, potrivit Agerpres.

Vânzarea de către OeVAG a creditelor neperformante în valoare de 495 milioane de euro către Deutsche Bank AG, AnaCap Financial Partners LLP, H.I.G. Capital International Advisors şi APS Holding SE a dus la deschiderea pieţei în România. Subsidiara

Erste - Banca Comercială Română - a vândut în decembrie credite neperformante de 400 milioane de euro. Şi Heta a vândut un portofoliu de NPL în valoare de 169 milioane de euro din Croaţia, Serbia, Slovenia şi Muntenegru.

Preţurile depind de parametrii portofoliilor, susţine Bernhard Engel. Acesta a adăugat că anumite credite de consum negarantate pot fi tranzacţionate între 5-15% din valoarea lor, în funcţie de durata întârzierii achitării lor. Creditele ipotecare sunt mult mai probabile în regiune, fiind tranzacţionate între 15-25% din valoarea lor.

Le-a luat foarte mult timp băncilor să reducă suficient de mult preţurile acestui tip de active pentru a le face atractive.

"Am efectuat recent un road show cu investitorii şi am discutat cu un grup de bănci din România. Dacă am fi discutat cu aceleaşi bănci chiar în urmă cu 12 luni, majoritatea nu ar fi fost deschise şi nu ar fi recunoscut că au portofolii de credite neperformante şi active imobiliare cu probleme" a declarat Bryan Jardine, de la firma austriacă Wolf Theiss.

Investitorii, care fac bani cumpărând credite neperformante cu un discount ridicat şi speră să încaseze un nivel ridicat din împrumuturi, sunt din ce în ce mai frustraţi de concurenţa din acest domeniu înregistrată în statele de la periferia zonei euro.

"Mulţi investitori au profitat din plin de vânzările de credite neperformante din din Spania sau Irlanda dar între timp activele sunt strict evaluate. Oamenii caută alte oportunităţi şi următorul pas logic ar fi Europa Centrală şi de Est (CEE)", consideră Martin Ebner, de la grupul austriac Schoenherr, care acordă consiliere privind vânzările de credite neperformante în CEE.

În Ungaria, unde nivelul creditelor neperformante se ridică la aproximativ zece miliarde de euro, premierul Viktor Orban s-a angajat să reducă taxa pe bănci, cea mai ridicată din Europa, pentru a stimula creditarea.

"Ungaria este foarte interesantă pentru investitori dar mulţi încă se tem de riscurile legale. Toată lumea stă la pândă aici. Odată ce începe vânzarea, lucrurile vor avansa rapid", susţine Bernhard Engel.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atentie! prima data strainii (banci/companii de tot felul) au facut bani in Romania vanzandu-ne credite de cateva ori mai scump ca la ei - unde capitalul hiberna din lipsa de plasamente.

    Acum, ca a venit criza si pacalitii nu mai pot rambursa, vin tot ei (strainii) si cumpara pe nimic "neperformantele", pentru ca maine/poimane sa dea din nou lovitura, aici, la noi acasa. 

    1. Parerea mea este ca ai descris bine ciclul bancar iar tot aici ai uitat sa explici de unde au dat bancile banii si de ce nu dau faliment cei care au aceste neperformante

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb