PwC: Numai 4% dintre români folosesc servicii de internet banking

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 noiembrie 2012

PwC: Numai 4% dintre români folosesc servicii de internet banking

Numai 4% dintre români folosesc servicii de internet banking, comparativ cu 33% cât este media de utilizare în Uniunea Europeană, a declarat, ieri, Andrei Creţu, manager PricewaterhouseCoopers (PwC), într-o conferinţă de specialitate. Penetrarea internetului în România are, cu 47%, o dinamică foarte bună, peste Bulgaria sau Turcia, conform unui studiu realizat de PwC şi prezentat la o dezbatere pe subiecte legate de eficientizarea proceselor de tranzacţionare şi operare - "Băncile în noua economie".

"România are o dinamică bună din punct de vedere al plăţilor cu cardul, în contextul în care doar 50% din populaţie este bancarizată şi, statistic, se înregistrează doar şase plăţi cu cardul pe cap de locuitor", a spus Andrei Creţu, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, studiul PwC arată că în România doar 13% din populaţia bancarizată foloseşte POS-ul, iar 87% ATM-ul. În Europa Centrală şi de Est, 58% folosesc POS-ul, iar în Europa de Vest - 64%.

"De ani de zile încercăm să mutăm utilizatorii de la ATM la POS. Am adus foarte multă tehnologie în această piaţă. Dar educaţia este un proces care nu poate fi scurtat, poţi aduce tehnolgoie într-o piaţă, dar nu o poţi forţa. Consumatorul pe are ni-l dorim noi este unul care un cont curent, un card de debit, unul de credit, poate şi un credit de consum, şi o soluţie de internet banking", a menţionat Cosmin Vladimirescu, country manager pentru România şi Moldova la MasterCard Europe.

Conform studiilor PwC, comerţul electronic poate ajunge, până în 2015, la un miliard de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa este. De educatie este nevoie in Romania!

    Si inca de una dupa stilul romanesc, cu biciul, daca altfel nu se poate. 

    ...despre educatia bancilor vorbesc, nu despre cea a clientilor. 

    In Franta, Societe Generale ofera o platforma de internet banking accesibila tuturor, inclusiv pentru cititoarele de ecran folosite de orbi. 

    In Romania insa, BRD Group Societe Generale ne ofera un site foarte invechit, in care ne explica cum sa il folosim cu Netscape Navigator, si care bineinteles... nu este accesibil si pentru orbi. 

    Celelalte banci ofera internet banking care poate fi accesat doar cu un dispozitiv Digipass, si desi exista astfel de dispozitive care redau codul si vocal, in Romania nici o banca nu ofera asa ceva. 

    In alte tari exista multe ATM-uri care pot reda verbal ce apare pe ecran, ele avand un cititor de ecran propriu special facut pentru acest scop, si pe care orbii il pot accesa daca folosesc propriile casti. 

    In Romania, dupa cate stiu eu, nici o banca nu a instalat astfel de ATM-uri. 

    Asa ca... exista suficient de multe persoane in Romania care chiar ar vrea sa foloseasca serviciile bancare, doar ca bancile le blocheaza accesul. 

    Este mai simplu pentru un orb sa transfere bani catre PayPal si de la PayPal catre contul de card fiindca site-ul PayPal este foarte accesibil (normal, fiindca nu este romanesc), decat sa faci o simpla plata intre doua conturi din doua banci din Romania. Si asta indiferent daca prin ATM, internet banking sau la cozile de la ghiseele unor banci. 

    Si de vina este Banca Nationala care considera ca singurul ei scop este acela de a se juca cu cursul dobanzii si vanzarea/cumpararea de valuta pentru a mentine cursul valutar si a limita inflatia, nu si de a controla bancile din Romania daca ele respecta legile tarii si de a nu discrimina o parte a populatiei. 

    Iar apoi unii stau si se gandesc ca singurul motiv pentru care romanii nu folosesc atat de mult serviciile bancilor este lipsa de educatie financiara...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb