PWC ROMÂNIA: "Cresc şansele ca taxarea inversă a TVA să fie aplicată"

E.A.
Macroeconomie / 8 octombrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

România ar putea fi a doua ţară din Uniunea Europeană (UE), după Cehia, care ar putea aplica mecanismul de taxare inversă generalizată, în contextul în care Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotărât recent că statele membre UE "cel mai grav afectate de frauda în materie de TVA" vor putea aplica acest mecanism, a anunţat astăzi PwC România.

Neîncasarea TVA a generat o pierdere de 6,13 miliarde euro în anul 2016 pentru bugetul României, conform celui mai recent studiu asupra colectării taxei pe valoare adăugată (TVA), lansat de Comisia Europeană şi citat de PwC.

Recent, ECOFIN a decis că statele membre vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiţii tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operaţiunile locale, care vizează transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului către client.

"Statele vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii interne care depăşesc pragul de 17.500 euro pe tranzacţie. În statele membre care vor dori să aplice această măsură, 25% din deficitul de TVA trebuie să se datoreze fraudei de tip carusel", se arată în comunicat, conform News.ro.

Totodată, ECOFIN a mai stabilit că statele membre vor trebui să pună la punct obligaţii adecvate şi eficace în materie de raportare electronică pentru toate persoanele impozabile, în special pentru cele cărora ar trebui să li se aplice mecanismul. Ca să poată folosi taxarea inversă, statele trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar cererea să fie autorizată de către Consiliu.

"Mecanismul urmează să fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, în Cehia, în contextul în care aceasta şi-a exprimat de mulţi ani interesul de a utiliza această măsură simplificată. În funcţie de rezultatele proiectului pilot, statele membre, inclusiv România, vor putea să solicite Consiliului aprobarea aplicării mecanismului, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate", se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb