PWN România şi ARIR se asociază pentru a susţine transpunerea Directivei UE/2022 privind participarea femeilor în Consiliile de Administraţie ale companiilor listate la bursă, precum şi dezvoltarea profesională a viitoarelor candidate, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, prin parteneriatul încheiat, cele două asociaţii îşi propun organizarea de programe de formare pentru posibilele candidate la CA din rândul membrelor ARIR, cât şi extinderea colaborării către alte organizaţii, instituţii naţionale şi internaţionale. Obţinerea unei baze de selecţie solide şi pregătite în perspectiva implementării Directivei este o etapă importantă în asigurarea echilibrului de gen la nivel de conducere.
În 22 noiembrie Parlamentul European a aprobat Directiva privind echilibrul de gen în conducerea companiilor, care odată publicată în Jurnalul Oficial va trebui transpusă de ţările membre în termen de 2 ani. Companiile vor trebui să se asigure că se străduiesc să atingă obiectivul de 40% pentru membrii neexecutivi sau 33% pentru toţi membrii, până în iunie 2026.
"Pentru noi, Directiva privind reprezentarea femeilor în CA a venit ca o confirmare suplimentară a studiilor pe care le-am realizat în acest domeniu şi ca argument în plus să intensificăm eforturile de advocacy în acest sens. Suntem foarte bucuroase să avem ARIR ca partener în acest demers, o organizaţie cu prestigiu, ai cărei membrii au un impact semnificativ la nivelul mediului românesc de business. În această formulă, suntem încrezătoare în schimbarea pe care o putem aduce, atât la nivelul abordării problematicii diversităţii din structurile de conducere ale societăţilor, cât şi la nivelul conformaţiei bazinului de membri potenţiali pentru Consiliile de Administraţie", a declarat Ileana Botez, preşedinte PWN România.
"Ponderea femeilor care ocupă funcţii de conducere în companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti a crescut lent în ultimii ani, însă odată cu adoptarea Directivei UE tendinţa poate fi una mai accentuată în direcţia echilibrării balanţei. Prin această colaborare ne propunem să oferim noi rute de dezvoltare profesională pentru profesionistele din ARIR. Suntem promotorul conceptului de Investor Relations (IR), care prin prisma atribuţiilor de relaţionare cu investitorii au implicare în domeniile financiar, comunicare, juridic şi marketing, cu rol strategic în companie", a transmis Daniela Şerban, preşedinte şi co-fondator ARIR.
Misiunea Professional Women's Network România împreună cu ARIR este de a promova şi susţine echilibrul de gen în poziţii de conducere, toate acţiunile şi programele urmărind rezultate care converg către această ţintă. Directiva UE privind prezenţa femeilor în Consilii de Administraţie este un element fundamental în sprijinul eforturilor către echilibru de gen, se precizează în comunicat.
1. nu exista administrator independent
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 11:09)
Care independenti?
Doamna Botez lucreaza la BVB iar Serban e fosta angajata a BVB.
citez de pe administratorindependent.ro... .......
Ileana este unul dintre pionierii pietei de capital din Romania, avand o experienta in acest domeniu de peste 25 ani.
Din 1995 lucreaza la Bursa de Valori Bucuresti si are o bogata experienta in domeniul corporativ, activand la BVB ca secretar general al societatii, coordonand ca si director activitatea de admitere la tranzactionare a societatilor pe pietele administrate de Bursa si a intermediarilor la tranzactionare, relatia cu actionariatul societatii, activitatea de marketing, comunicare si relatii internationale specifice acestui domeniu, precum si in cea de guvernanta corporativa coordonand dezvoltarea si implementarea Codului de Guvernanta Corporativa al BVB. In prezent Ileana coordoneaza activitatea de admitere la tranzactionare, precum si programul de educatie financiara „Fluent in Finante”.
Este absolventa a MBA Romano-Canadian, specializarea Finante, a Facultatii de Finante si Banci a ASE, a Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, precum si trainer atestat de ANC. Din 2020 este doctorand la Academia de Studii Economice, Scoala Doctorala Finante cu o tema in domeniul guvernantei corporative.
Din 2016 este implicata activ in asociatii ca voluntara, in calitate de Presedinte al Professional Women’s Network Romania dupa 5 ani de mandat ca Vicepresedinte Femei in Consiliile de Administratie, ca Vicepresedinte Asociatia Administratorilor Independenti, membra a Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR), Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar (ACJSFB) si Asociatia Absolventilor si Studentilor Scolii de Afaceri Bucuresti.
Ileana este mentor si mentee in cadrul PWN Romania si a fost mentor in Asociatia pentru Valori in Educatie (AVE). Din 2016-2021 a coordonat organizarea a 3 programe în cadrul PWN România, Academia Women on Boards, „Cum să devii un membru de succes al Consiliului de Administratie”, „Laboratorul de competențe pentru un membru al Consiliului de administrație - O prezentare accelerată” si cel in curs de desfasurare „Competente pentru un Board eficient & responsabil”, iar incepand din 2021 primul program de mentorat dedicat doamnelor care doresc o pozitie in Consiliile de Administratie.
De asemenea a reprezentat ASEMER (Asociatia Societatilor Spaniole din Romania) in perioada 2017-2019 in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei in Grupul dedicat Pietei Financiare si Guvernantei Corporative.