QATARGATE: Un donator de 600.000 de euro al ONG-ului Panzeri Fight Impunity vrea banii înapoi

V.G.
Internaţional / 20 ianuarie 2023

Un donator de 600.000 de euro al ONG-ului Panzeri Fight Impunity vrea banii înapoi

La început, nume celebre de pe consiliu au fost cele care au renunţat. Acum, Qatargate suspectează că ONG-ul pentru drepturile omului a lui Pier Antonio Panzeri se confruntă cu pierderea unui donator major, transmite politico.eu.

Acest donator încearcă să recupereze o parte din cei 600.000 de euro pe care i-a acordat Fight Impunity, ONG-ul condus de fostul europarlamentar Panzeri, care este reţinut pentru acuzaţii de corupţie şi a decis acum să coopereze cu procurorul belgian.

Thor Halvorssen, CEO-ul şi fondatorul fundaţiei, a trimis un memoriu personalului său pe 14 ianuarie, în care a precizat poziţia organizaţiei nonprofit şi răspunsul său intern, având în vedere că a fost un donator important pentru Fight Impunity. De asemenea, fundaţia a dat 1 milion de euro unui ONG numit No Peace Without Justice, al cărui secretar general, Niccolò Figà-Talamanca, este de asemenea reţinut pentru acuzaţii penale preliminare în Belgia, ca parte a aceleiaşi anchete de corupţie.

Halvorssen, un activist pentru drepturile omului şi producător de film venezuelean, a împărtăşit nota internă a HRF exclusiv cu POLITICO.

În memoriul, el a scris: "Subvenţiile HRF au fost făcute cu bună-credinţă, cu acorduri de grant contrasemnate, deţinându-le să conducă la cel mai înalt standard".

Halvorssen a scris şi personalului său: "La 16 decembrie 2022, ne-am suspendat parteneriatele de lucru cu aceştia, în aşteptarea rezultatului anchetei legale".

Panzeri şi Figà-Talamanca se numără printre suspecţii din ancheta autorităţilor belgiene privind acuzaţiile de corupţie, spălare de bani şi participare la o organizaţie criminală.

Marţi s-a anunţat că Panzeri a încheiat o înţelegere specială cu procurorul în cauză, ceea ce înseamnă că va arunca murdărie pe alţii în schimbul unei pedepse reduse. Nu există nicio sugestie că ONG-urile, ca entităţi, au fost implicate în fapte greşite.

Încercarea HRF de a se distanţa de Panzeri şi Figà-Talamanca vine după un lung şir de personalităţi de profil care deja încercau să pună apă limpede între ei şi deţinuţi.

Luminari din sistemul politic UE, de la foştii comisari Dimitris Avramopoulos şi Emma Bonino până la şefa Colegiului Europei, Federica Mogherini, au demisionat din funcţia de membri de onoare ai consiliului de administraţie al Fight Impunity după ce acuzaţiile au apărut în decembrie.

Nota lui Halvorssen afirmă că o parte din motivul său pentru a-şi uni forţele cu Fight Impunity a fost statutul înalt al consiliului său de onoare, care a prezentat, aşa cum spune Halvorssen, "un "cine este cine" din cadrul instituţiei europene pentru drepturile omului".

"Disidentul"

Potrivit memoriului său, relaţia de lucru a lui Halvorssen cu ONG-ul lui Panzeri a început după ce fostul europarlamentar a găzduit, la sfârşitul anului 2020, o proiecţie în Parlamentul European a unui film numit "The Dissident", pe care Halvorssen l-a produs.

HRF a donat ţinutei lui Panzeri pentru a promova acel film, un documentar despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţii saudiţi. Filmul îl acuză pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman de orchestrare şi încercare de a acoperi asasinarea lui Khashoggi; bin Salman a susţinut că Khashoggi a fost victima unei operaţiuni necinstite.

HRF a acordat trei granturi Fight Impunity: 150.000 de euro în 2020, 200.000 de euro în 2021 şi 250.000 de euro în 2022. A dat banii pentru Fight Impunity nu numai pentru a promova "Disidentul", ci şi pentru munca generală privind combaterea dictaturilor, inclusiv organizarea înaltă. -conferinţe de profil şi publicarea unui jurnal academic.

Halvorssen a spus personalului Fight Impunity că i-a confirmat că o "parte semnificativă" din aceste fonduri se află încă în contul bancar al ONG-ului. "Ni se spune... că Fight Impunity ne va returna fondurile de îndată ce autorităţile judiciare belgiene o vor permite", a scris el.

Potrivit lui Halvorssen, HRF a primit, de asemenea, asigurări de la Fight Impunity că donaţiile sale au fost folosite "în mod corespunzător pentru scopurile pentru care au fost acordate", dar el a spus că a cerut o "contabilizare completă" a modului în care ONG-ul lui Panzeri a cheltuit finanţarea. Un avocat al Panzeri a fost contactat pentru comentarii, dar nu a răspuns.

HRF a angajat-o şi pe fiica lui Panzeri, Silvia, ca traducător de documente între iulie 2021 şi sfârşitul anului 2022, plătindu-i 3.000 de euro pe lună, potrivit memoriului. Ea se confruntă acum cu extrădarea în Belgia din Italia şi, prin intermediul avocatului său, a negat o acuzaţie din partea autorităţilor belgiene din mandatul său de arestare conform căreia ştia despre presupusele activităţi criminale ale tatălui ei.

Nu există pace fără dreptate

HRF a acordat două granturi de 500.000 de euro ONG-ului pentru drepturile omului No Peace Without Justice (NPWJ) în 2021 şi 2022.

NPWJ diferă de Fight Impunity nu numai pentru că este o organizaţie mult mai mare, care angajează mai mult personal, ci şi pentru că are o istorie mult mai lungă. NPWJ datează de la o campanie din anii 1990 a unei mişcări politice italiene de stânga numită Partidul Radical Transnaţional.

Secretarul general al Noţiunii de pace fără justiţie este Niccolò Figà-Talamanca, care s-a dat deoparte când au apărut acuzaţiile din Qatargate. El este, de asemenea, în închisoare, se confruntă cu acuzaţii preliminare şi neagă faptele greşite. Un avocat al Figà-Talamanca a declarat că nu a putut răspunde la întrebările adresate de POLITICO la timp pentru publicare.

La fel ca în cazul Fight Impunity, HRF a finanţat No Peace Without Justice pentru a promova filmul lui Halvorssen "The Dissident" şi, de asemenea, pentru a face o activitate mai largă în domeniul drepturilor omului în întreaga lume, în special în cadrul unei campanii conduse de NPWJ numită Justiţie pentru Jamal [Khashoggi].

Purtătorul de cuvânt al No Peace Without Justice a spus pentru POLITICO: "Din respect pentru munca magistraţilor, secretul cercetărilor şi principiul prezumţiei de nevinovăţie, nu considerăm oportun să emitem declaraţii".

Comisia UE a declarat în decembrie că a îngheţat finanţarea pentru No Peace Without Justice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb