Qualis amână restituirea unei emisiuni de obligaţiuni de 2,1 milioane euro

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie

Qualis amână restituirea unei emisiuni de obligaţiuni de 2,1 milioane euro

English Version

Titlurile, a căror maturitate a fost ieri, sunt listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB

"Piaţa imobiliară din ţara noastră se confruntă cu o criză majoră, pe fondul creşterii preţurilor materialelor de construcţii şi al majorării TVA", conform companiei

"Ne exprimăm intenţia fermă de a achita voluntar şi cât mai rapid atât principalul, cât şi ultimul cupon", arată societatea

Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Braşov amână plata ultimului cupon şi restituirea principalului unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de aproape 2,1 milioane de euro, listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui raport al companiei publicat, vineri, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Compania susţine că, piaţa imobiliară din ţara noastră se confruntă cu o criză majoră pe fondul creşterii preţurilor la materialele de construcţii şi al majorării TVA la locuinţe, astfel încât societăţile din domeniu au dificultăţi importante în ceea ce priveşte menţinerea echilibrului financiar şi fac tot mai greu faţă serviciului datoriei.

"Pe fondul degradării situaţiei economice, începând din anul 2023, Qualis Properties, la iniţiativa conducerii societăţii a încercat să conserve resursele tehnice şi umane de care dispune şi să ia o serie de măsuri. Măsurile au vizat lichidizarea activelor fără mişcare, finalizarea lucrărilor la obiectivele demarate anterior, pregătirea unor noi proiecte, rescadenţarea datoriilor companiei prin adaptarea acestora la încasările din activitatea operaţională, renegocierea clauzelor contractuale cu clienţi, furnizori sau instituţii de credit, etc", se menţionează în document.

Potrivit companiei, deşi măsurile de restructurare aplicate au avut efecte vizibile, nu au reuşit să compenseze criza comercială evidentă de pe piaţa de profil. "Încercările de adaptare la piaţă şi demararea unor noi dezvoltări imobiliare necesită timp, pe care compania nu îl poate finanţa", se arată în raport.

Qualis a încercat deschiderea unei proceduri de concordat preventiv, care a fost însă respinsă de instanţa de judecată.

"În acest context, ne-am concentrat atenţia pe eşalonarea datoriilor către furnizori pentru a lichida progresiv debitele acumlate si pentru a evita necesitatea derularii vreunor proceduri de executare silită sau insolvenţă care ar vătăma iremediabil atât interesele Qualis Properties, împiedicând redresarea financiară. cât şi interesele clienţilor şi ale investitorilor", se menţioneză în document.

În aceste condiţii, compania nu va putea efectua plata cuponului şi restituirea principalului până la data de 21 ianuarie, când obligaţiunile ajung la maturitate.

"Ne exprimăm intenţia fermă de a achita voluntar şi cât mai rapid atât principalul cât şi ultimul cupon. În acest sens vom face în continuare eforturi pentru a lichidiza o parte din activele non- core şi de a restructura activitatea în vederea consolidării situaţiei economice", se arată în raport.

Conform informaţiilor de la BVB, obligaţiunile emise de Qualis Properties sunt suspendate de la tranzacţionare, ultimul schimb fiind înregistrat în data de 10 ianuarie 2024, la un preţ de doar 34% din valoarea nominală.

Titlurile, ce au fost listate la BVB în ianuarie 2021, au scadenţa de trei ani, o valoare nominală unitară de 100 euro şi o dobândă fixă de 9% pe an, plătibilă trimestrial.

Pentru jumătatea anului trecut, Qualis Properties a raportat venituri din exploatare de 24,7 milioane de lei, cu 57% sub cele din primele şase luni ale lui 2022, precum şi o mică pieredere, faţă de un profit de 2,3 milioane de lei, în intervalul ianuarie-iunie 2022.

Potrivit raportării efectuate la finele lunii septembrie, pierderea reprezenta o situaţie temporară, iar societatea lua măsuri pentru a o corecta. Cauzele erau legate de întârzieri birocratice de finalizare a unor proiecte sau creşterea fără precedent a preţurilor materialelor utilizate pentru construirea proiectelor în curs.

La data de 30 iunie 2023, compania avea în derulare trei proiecte rezidenţiale, respectiv Qualis 1, Qualis 2 şi Civiq, precum şi extinderea proiectului Modulis format din hale industriale.

Cătălin Dumitru Mândru este proprietarul societăţii, deţinând în nume propriu 95% din acţiuni, iar prin firma Kron Build SRL diferenţa de 5%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. seceta mare.

    1. E un blocaj care te macina usor-usor. Banii din emisiunea de obligatiuni de acum 3 ani, ajunsa acum la maturitate, au intrat intr-un teren al carui proiect este blocat de mai mult timp de autoritati. Pana acum Qualis vindea aproape tot din stadiu de proiect, iar acum...

    Dacă eram ajent spuneam că vulpea n-ajunge la struguri. Investitorii pot să mai aștepte.În general, după insolvență vine iar vorba aia cu vulpea și strugurii. :

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb