Mai mulţi parlamentari UDMR au depus la Secretariatul Camerei Deputaţilor două amendamente la proiectul de lege privind alegerile locale, cerînd eliminarea articolului 7 din lege, referitor la posibilitatea minorităţilor naţionale de a se înscrie în cursa electorală. "Articolul respectiv este discriminatoriu, în sensul că elimină şansele concurenţei politice în cadrul minorităţilor naţionale", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul UDMR, Szilagyi Zsolt.
Modificările propuse de aripa radicală a UDMR privesc reducerea de la 15% la 1% a procentului cetăţenilor ce aparţin unei minorităţi naţionale şi care pot depune liste pentru a candida la alegerile locale. Totodată, reprezentanţii aripii dure din Uniune doresc introducerea sintagmei de "prezenţă semnificativă", dacă într-un judeţ locuiesc cel puţin 1.500 de persoane aparţinînd unei minorităţi naţionale.
Conducerea UDMR menţine o atitudine reticentă faţă de aces-te propuneri, deoarece riscă să nu mai prindă pragul electoral în cazul în care electoratul maghiar se scindează. De altfel, barierele impuse în calea minorităţilor etnice fac parte dintr-o înţelegere PSD-UDMR. "Indiferent ce interese îi ghidează pe unii, nu putem permite restrîngerea drepturilor democratice ale unei comunităţi", a comentat Zsolt reticenţa propriilor colegi maghiari. El a adăugat că maghiarii trebuie să aibă dreptul la pluralism în alegeri şi că o parte dintre etnicii maghiari sînt nemulţumiţi de apropierea prea mare dintre UDMR şi PSD.