Radu Budeanu, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul şpăgii de la Hidroelectrica

A.P.
Anticorupţie / 26 august 2020

Radu Budeanu, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul şpăgii de la Hidroelectrica

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Direcţia Naţională Anticorupţie şi Radu Budeanu, patronul Cancan şi Gândul, în dosarul Hidrolectrica, în care omul de afaceri a recunoscut că a intermediat o mită de 5 milioane de dolari primită de Elena Udrea, conform HotNews.

"În baza art. 485 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie cu inculpatul BUDEANU RADU IOAN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută în art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 indice 1 din Legea nr. 78/2000", se arată în decizia Tribunalului Bucureşti, care poate fi atacată în apel în termen de 10 zile.

În urma acestui acord, Radu Budeanu este condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă. Acesta are termen de încercare de 4 ani.

De asemenea, inculpatul va plăti 1.700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 1.500 lei din cursul urmăririi penale).

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii notau:

În vara - toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii, în parametrii deja negociaţi (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.

În acelaşi context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziţie de omul de afaceri.

În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, precizează DNA, citat de HotNews.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

În noiembrie 2015, Radu Budeanu a fost ridicat şi audiat de procurorii DNA, fiind plasat apoi sub control judiciar pe cauţiune (2.000.000 lei), pentru trafic de influenţă, în formă continuată şi spălare de bani.

Acuzaţiile DNA:

În vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru la Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare - cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

În acelaşi context, la sfârşitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la acelaşi om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată.

La începutul anului 2012, în scopul menţionat mai sus, inculpatul Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD primită de la omul de afaceri şi i-a înlesnit preluarea unei creanţe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanţei de 900.000 de euro, şi implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novaţie cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri şi o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela.(Comunicat transmis de DNA în 19 noiembrie 2015)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Și cu Nuți ce facem? O lăsăm să-și pape prada în liniște?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb