RADU CIOFU, ADMIRAL MARKETS: "Paşi mari spre prima recesiune «made în China»"

C.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 decembrie 2015

"Paşi mari spre prima recesiune «made în China»"

Economia Chinei a înregistrat, în 2015, cea mai mare criză din ultimii ani şi efectele sunt deja vizibile, se arată într-o analiză Admiral Markets, potrivit căreia, până acum, efectele s-au limitat doar la pieţele financiare şi nu au fost percepute de publicul larg, însă în 2016 vor fi vizibile şi efectele economice reale.

Radu Ciofu, analist financiar, notează: "«Made în China» este o expresie care defineşte una dintre cele mai mari expansiuni mondiale din ultimele decenii. În doar câţiva zeci de ani, China a devenit cel mai mare producător de bunuri din lume. 2016 este însă anul care ar putea marca şi finalul acestui ciclu important economic: China se îndreaptă cu paşi mari spre prima recesiune «made în China».

Prima evoluţie negativă a fost în pieţele financiare: Bursa din China a scăzut puternic în timpul verii generând panică în toate pieţele financiare din lume. În acea perioadă, chiar şi indicele Bursei de la Bucureşti a scăzut cu aproximativ 10%.

Ulterior, criza s-a transmis în economia reală şi exporturile Chinei au început să încetinească vizibil. Unul dintre locurile unde acest lucru este evident este numărul de containere exportat. Cea mai mare parte a mărfurilor din China sunt trimise pe cale maritimă, aşa că volumul containerelor este o modalitate directă de a măsura nivelul comerţului".

În 2015, numărul containerelor expediate din China spre restul lumii a scăzut cu 30% şi continuă să scadă, se arată în raportul citat.

Răspunsul autorităţilor nu a întârziat însă să apară, precizează Radu Ciofu - moneda ţării, Yuan-ul a înregistrat anul acesta cele mai mari deprecieri din ultimii ani: "Un Yuan mai slab înseamnă practic ieftinirea tuturor produselor din China. Ieftinind costul exporturilor, autorităţile speră că restul lumii va cumpără mai mult şi activitatea economică îşi va reveni, cel puţin parţial.

Cu toate acestea, activitatea economică în China este în scădere şi cel puţin prima parte a anului 2016 va fi una dificilă şi doar într-un scenariu optimist, economia s-ar putea stabiliza în partea a doua a anului următor".

Cea mai mare parte a bunurilor de larg consum din România sunt «Made în China»

România are puţine schimburi economice directe cu China, menţionează analistul citat, adăugând că, Europa însă are, mai ales Germania: "Încetinirea Chinei înseamnă şi încetinirea economică a Europei vestice, ceea ce se va reflecta mai târziu şi asupra economiei noastre, foarte probabil prin scăderea exporturilor din România.

Televizoare mai ieftine? Cea mai mare parte a bunurilor de larg consum din România sunt «Made în China». În perioada următoare preţul la electrocasnice şi alte bunuri de larg consum se va ieftini pe pieţele internaţionale. Teoretic, ar putea scădea şi preţul la raft în România dacă importatorii se vor gândi şi la consumatori. Dacă nu, atunci profitul magazinelor din România va fi mai mare...

Benzină mai ieftină? China este şi cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial şi criza a determinat scăderea puternică a cererii. Preţul petrolului este la minimele ultimilor cinci ani, ceea ce ar trebui să aducă un preţ mic al benzinei la pompă. Din păcate, accizele din România sunt destul de mari, aşa că asta nu s-a simţit încă. Poate în 2016."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb