RADU DUDĂU, DIRECTOR ENERGY POLICY GROUP: "Avem un sector disfuncţional al gazelor naturale"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 mai 2019

"Avem un sector disfuncţional al gazelor naturale"

Sectorul gazelor naturale din ţara noastră este disfuncţional, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Domnia sa a explicat: "Nu de ieri sau de azi. Sunt ani de zile de probleme acumulate pe care decidenţii au încercat să le rezolve intervenind, au intervenit brutal la sfârşitul anului trecut, prin OUG114/2018, care a creat probleme şi mai mari. Avem un deficit cronic de investiţii în sectorul upstream. Investiţii extrem de necesare nu se realizează deoarece cadrul de reglementare este extrem de descurajant, imprevizil şi necompetitiv".

Acesta a notat că fiscalitatea a fost mărită, că taxele pe veniturile suplimentare din vânzările gazelor naturale sunt mai "severe", dar şi faptul că pentru sectorul offshore nu se întrevede o deschidere, în materie de schimbare a legislaţiei, care să permită celui mai important consorţiu, respectiv ExxonMobil-OMV Petrom, să anunţe o decizie finală de investiţie.

Un purtător de cuvânt al ExxonMobil a precizat miercurea trecută într-un interviu pentru Reuters că decizia de investiţie finală în perimetrul Neptun Deep, care conţine între 42 şi 84 miliarde de mc de gaze, depinde de liberalizarea pieţei de profil din ţara noastră, de dezvoltarea interconectorilor cu ţările vecine şi de o piaţă de tranzacţionare lichidă.

Domnul Dudău a subliniat: "S-au dat deja semnale clare cu privire la ce aşteaptă investitorii. În general, nu se scot noi perimetre (n.r. spre concesiune). Sunt zece ani de când s-a demarat runda a zecea de investiţii. Sunt zece ani şi vedem că în ultimii doi-trei ani au tot fost scoase perimetre în ţările din jur, ceva ce la noi nu se întâmplă".

Totodată, directorul Energy Policy Group a spus că operatorii din ţara noastră, în general, au un mediu dezavantajos, iar a vinde gaze naturale produse în ţară în piaţa românească este o misiune ingrată deoarece se realizează în condiţii discriminatorii faţă de importurile din Federaţia Rusă, care sunt în creştere.

Domnia sa a mai notat că obligaţia de tranzacţionare pe piaţa locală a 50% este una severă, în ciuda căreia nu există însă lichiditate semnificativă. În acest context, Radu Dudău spune că există o nevoie evidentă de regândire a produselor de piaţă şi o recalibrare a acestei obligaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb