Radu F. Alexandru propune anchetarea tuturor privatizărilor din perioada 2000-2004

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2004

Activitatea de privatizare desfăşurată în perioada 2000-2004 necesită o anchetă, consideră senatorul PNL Radu F. Alexandru, propunînd înfiinţarea, în acest sens, a unei comisii care să aibă în alcătuire membri din toate grupurile şi partidele cu re-prezentare la Senat. "O astfel de Comisie a fost constituită, la cererea PDSR, şi în legislatura trecută, iar puterea din acea perioadă nu numai că a acceptat propunerea, dar a admis ca în fruntea comisiei să fie numit unul dintre cei mai severi critici ai fostului Guvern, senatorul PDSR Doru Laurian Bă-du-lescu", declară Radu F. Alexandru, expri-mîndu-şi speranţa că PSD va primi fără reţinere propunerea pe care domnia sa a făcut-o ieri.

Senatorul PNL este de părere că "marea privatizare", condiţie obligatorie pentru trecerea la economia de piaţă funcţională, a fost una dintre promisiunile electorale ale PSD, care rămîne, după trei ani şi jumătate, un deziderat neonorat de guvernul Năstase. "Proprietatea statului este majoritară în domenii cheie ale economiei naţionale: minier, energetic, transporturi, petrol şi gaze, iar bugetul statului continuă să pompeze zeci de miliarde de lei în societăţi naţionale, companii naţionale, agenţi economici neperformanţi", spune liberalul Radu F. Alexandru, menţionînd că 45-50% din portofoliul de privatizare la nivel naţional este, practic, neatins. În opinia domniei sale, campionul "anti-privatizării" este Minis-terul Economiei şi Comerţului care, în al patrulea an de guvernare, nu a privatizat mai nimic din fondul pe care îl deţine.

"Practic, nu se poate da un singur exemplu de societate în privatizarea căreia să se fi respectat angajamentele contractuale şi în care să se fi îndeplinit obiectivele convenite", mai susţine Radu F. Alexandru, adăugînd că aceste lucruri au generat probleme sociale grave. Astfel, au izbucnit greve, au fost blocate şosele şi drumuri naţionale, au fost sechestraţi şi agresaţi fizic manageri. "Toate acestea vorbesc de la sine despre modul în care s-a făcut privatizarea societăţilor comerciale, după anul 2000, fie că este cazul < Sidex > Galaţi, < Sintofarm > Cluj, < SN Tutunul Românesc >, < Rafo > Oneşti, < Roman > Braşov sau < Aro > Cîmpulung Muscel", afirmă Radu F. Alexandru. Senatorul liberal consideră că Raportul final al comisiei de anchetă (în cazul în care aceasta va fi înfiinţată), va stimula procesul de privatizare, îi va da mai multă transparenţă şi va spori încrederea investitorilor străini.

REACŢII LA PROPUNEREA LIBERALULUI RADU F. ALEXANDRU:

Elena Sporea, senator PSD:

"Este dreptul domnului Radu F. Alexandru să propună înfiinţarea unei astfel de comisii, însă eu aş veni cu încă o propunere: să analizăm şi privatizările din perioada 1996-2000, aşadar să alcătuim două comisii, din care una să cerceteze privatizările guvernării anterioare. Amintesc că eu mă judec şi la ora actuală cu fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan, pentru unele dezvăluiri pe care le-am făcut în 1999, în legătură cu privatizările din acea perioadă. Parchetul Naţional Anticorupţie s-a sesizat în baza a ceea ce am spus eu la vremea respectivă, iar deocamdată aştept o concluzie din partea acestei instituţii. Dacă va lua fiinţă comisia senatorială de anchetă, rămîne să decidă Parlamentul".

Maria Petre, senator PD:

"Este o propunere firească, dat fiind faptul că e de bun simţ să constatăm că majoritatea privatizărilor sînt fie nereuşite, fie dubioase, dacă ne gîndim la situaţia în care au ajuns multe societăţi.

Cea mai bună oglindă a modului în care privatizează PSD sînt fostele IAS-uri. După ce şi le-au adus acasă, le-au scutit de datorii.

Este necesară înfiinţarea unei astfel de comisii, însă sînt sigură că ea nu va fi acceptată, întrucît, cu excepţia cazului privatizării staţiunii Sovata, nu a fost aprobată înfiinţarea nici unei comisii de anchetă. PSD a respins întotdeauna o asemenea idee".

Valentin Dinescu, senator PRM:

"Nici nu ar trebui înfiinţată o astfel de comisie ca să iasă la iveală adevărul: toate privatizările au fost făcute < după ureche >, empiric, cu totală lipsă de profesionalism - lucru dovedit în principiu. Totuşi, PNL nu este cel mai îndreptăţit să facă o asemenea propunere, dat fiind că, şi în perioada în care s-a aflat la guvernare, a suferit de aceleaşi metehne. Dacă tot se doreşte transparenţă, ar trebui înfiinţată comisia de anchetă, să vedem care sînt argumentele ce au stat la baza alegerii ofertanţilor în procesul de privatizare".

Verestoy Attila, senator UDMR:

"Nu mă mir că un partid de opoziţie încearcă să obţină cît mai multe informaţii pe care presupun că nu le-a găsit încă. N-ar strica, însă, să studieze şi acele cazuri prezentate, existînd foarte multe lucruri pe deplin edificate şi pe care dînşii nu au avut curiozitatea să le pună pe masă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb