Radu Gheţea: Sistemul actual de provizionare pentru titluri de stat, neadecvat pentru bănci

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2009

Radu Gheţea

Radu Gheţea

Sistemul actual, care prevede provizionarea pentru titlurile de stat la final de an, este neadecvat, pentru că ar putea descuraja băncile să investească în astfel de instrumente, este de părere Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Domnia sa a declarat, citat de NewsIn: "Sistemul de provizionare actual este un mecanism nu prea bine testat şi neindicat. Nu este bine să des-curajăm sistemul bancar să facă investiţii în titluri de stat".

Radu Graţian Gheţea a adăugat că Asociaţia Băncilor a propus Băncii Centrale revizuirea sistemului actual pentru constituirea provizioanelor. "Suntem preocupaţi, pentru că în acest an au fost mult mai multe emisiuni de titluri de stat şi tot mai multe bănci au cumpărat astfel de titluri", a subliniat domnia sa.

De la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat de circa 62,5 miliarde lei, în condiţiile în care în întregul an 2008 atrăseseră doar 12,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat în lei.

În prezent, sistemul de provizionare prevede că, dacă o bancă are titluri de stat, trebuie să le înregistreze la valoarea pieţei, în condiţiile în care în ţara noastră nu există o piaţă activă a titlurilor de stat. Astfel, "te trezeşti că trebuie să faci provizioane pentru eventuale pierderi, iar dacă ai câştig nu se ţine cont", a explicat Gheţea.

În legătură cu trecerea la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) la provizionare, solicitată de băncile româneşti, preşedintele ARB a spus că, personal, crede că Ministerul Finanţelor şi BNR "se gândesc că prin această raportare ar putea scăpa de sub control modul cum se fac provizioanele, pentru că prin IFRS managementul fiecărei bănci poate decide modul de constituire a provizioanelor", fiind mult mai flexibil.

Drăgulin: Nivelul actual al provizioanelor "nu este nici pe departe" supradimensionat

Nivelul actual al provizioanelor sistemului bancar "nu este nici pe departe" supradimensionat din perspectiva creditelor neperformante din prezent, iar proiecţiile privind evoluţia acestora indică un risc neacoperit, este de părere directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, Ion Drăgulin.

Domnia sa a adăugat că insistenţa în privinţa reanalizării provizioanelor "este dificil de asumat", însă a menţionat că există unele clarificări ce pot fi aduse în cadrul de reglementare pentru o mai bună aliniere la standardele Uniunii Europene, măsuri ce pot elibera din provizioane.

Pe de altă parte, preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, consideră că provizioanele "considerabil mai mari" decât pierdierile asumate de bănci duc la un cost "nejustificat de mare".

"Factorul cel mai important care influenţează creditul este accesul la lichidităţi. Dacă provizioa-nele sunt considerabil mai mari decât pierderile pe care ni le asumăm, atunci rezultă un cost nejus-tificat de mare, iar dacă adăugăm la costul riscului şi costul reglementării, costurile de creditare cresc. Cred că ar fi bine să ne dăm seama că orice cost din sistemul bancar este, la finalul zilei, la client şi cu cât plăteşte mai mult, cu atât se simte mai presat", a spus van Groningen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb