RADU GRAŢIAN GHEŢEA: "Nu voi respinge nicio oportunitate să rămân în sistemul bancar"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 mai 2015

"Nu voi respinge nicio oportunitate să rămân în sistemul bancar"

Gheţea: "Mă simt în forţă şi ar fi, cred, o greşeală să devin investitor pe cont propriu sau să fac consultanţă economică, sau să mă apuc de politică"

Radu Graţian Gheţea nu va respinge nicio oportunitate să rămână în sistemul bancar, fiind dispus să mai activeze chiar la CEC şi chiar înt-o funcţie neexecutivă.

Aflat la final de mandat în funcţia de preşedinte al CEC Bank, după ce şi-a încheiat şi mandatul de şef al Asociaţiei Române a Băncilor, domnia sa ne-a spus că se simte în forţă şi că nu va renunţa la sistemul în care a lucrat ca bancher timp de 43 de ani: "Când voi încheia acest mandat (n.r. cel de preşedinte al CEC Bank, care i-a fost prelungit până când BNR va da avizul noii conduceri numite de AGA), dacă acţionarul va considera că mai este utilă experienţa mea şi dacă doreşte să rămân în continuare într-o poziţie neexecutivă, nu voi refuza. Dacă există şi alte oportunităţi, de asemena nu le voi respinge, mă voi uita cu atenţie la ele, întrucât cred că am suficientă experienţă şi, mulţumesc lui Dumnezeu, sănătatea nu mi-a jucat feste în ultimii câţiva zeci de ani. Mă simt în forţă şi ar fi, cred, o greşeală să devin investitor pe cont propriu sau să fac consultanţă economică sau să mă apuc de politică. Am făcut toată viaţa bancă comerciaşlă şi pentru următoarea perioadă de 2-3 ani nu exclud să rămân în zona activă de zi cu zi".

Domnul Gheţea ne-a oferit cu amabilitate un interviu despre cariera sa de bancher, dar şi despre evoluţia sistemului bancar din ultimii câţiva zeci de ani.

Reporter: Sunteţi unul dintre cei mai longevivi bancheri din ţara noastră, cu peste 40 de ani de experienţă în sistemul bancar. În contextul în care, în paralel cu funcţiile de conducere pe care le-aţi deţinut la CEC şi la Alpfa Bank, aţi condus şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) timp de 15 ani, cum caracterizaţi evoluţia acestui sector?

Radu Graţian Gheţea: Mai exact, am 43 de ani de bancă. Am lucrat în trei bănci - 22 de ani la Banca Română de Comerţ Exterior, 13 ani la Alpa Bank şi 8 ani la CEC. Funcţii de conducere deţin din 1986.

Sistemul, în perioada celor 18 ani cât am lucrat în comunism, era unul foarte stabil - fără suişuri şi coborâşuri -, pentru că totul se făcea altfel decât se face bankingul normal - era un banking pe bază de plan, nu de analiză, iar atunci când rămâneau foarte multe arierate, se făcea aşa-numita compensare. Compensau datoriile unii altora, iar pentru ce rămânea ca pierdere pe sistem se făcea emisiune şi totul era bine.

Începând cu 1990, în România s-a reinventat bankingul, atât de către bancherii comerciali, cât şi de către BNR. Mă simt onorat că am avut ocazia, în ultimii 25 de ani, să particip la acest proces de reinventare a bankingului în România şi, fără lipsă de modestie, pot să spun că am fost în partea de sus a echipelor care s-au ocupat de acest lucru. În calitate de preşedinte sau prim-vicepreşedinte al ARB am fost în mijlocul evenimentelor, fapt care m-a ajutat să mă formez şi mai bine ca bancher, să intru în contact cu foarte multe aspecte, chiar dacă nu am avut nevoie de ele în momentul în care mă formam.

De exemplu, în ultima perioadă au avut loc foarte multe evenimente care nu priveau CEC Bank, dar eu am fost în mijlocul lor, în virtutea faptului că eram preşedintele ARB. Problema francilor elveţieni, problema clauzelor abuzive, OUG 50/2010 nu afectau CEC Bank, dar ceea ce li s-a întâmplat altor bănci m-a ajutat să iau unele decizii de prevenire. ARB m-a ajutat foarte mult, ca şi pe ceilalţi membri din Consiliul de Adinistraţie şi pe cei din comisiile de specialitate.

Reporter: Este sistemul bancar acolo unde ar trebui să fie?

Radu Graţian Gheţea: De multe ori m-am gândit ce aş putea răspunde la o astfel de întrebare. Dacă iau în considerare mediul şi perioada de criză economică mondială puternică, transformările politice-sociale-economice puternice în ţară, frământările de la început - pornind din prezent şi mergând înapoi către anii 1990 -, aş putea zice că sunt mulţumit de forma şi punctul în care a ajuns sectorul bancar. În ceea ce priveşte CEC, faţă de ce s-a întâmplat în ultimii ani în sistemele bancare, această bancă este printre puţinele care au rămas pe plus, nefiind în situaţia disperată să ceară capital, ceea ce mă face să pot spune că sunt mulţumit. Dacă mă întrebaţi unde aş fi dorit să fie sistemul bancar sau unde aş fi dorit să fie banca pe care o conduc în anul 2015, sigur că sunt multe lucruri care mi-ar fi plăcut să se fi realizat în totalitate şi să fim la un alt nivel.

Reporter: Daţi un exemplu...

Radu Graţian Gheţea: Referitor la CEC - de fiecare dată când am făcut strategia băncii am spuns că ar fi foarte bine dacă ar primi o majorare de capital pentru a putea creşte cu un factor de multiplicare de circa 7-8 ori creditarea. Banca are, acum, disponibilităţi ce ar putea fi plasate în credite, dar sunt plasate în titluri de stat. Nu le putem plasa în credite pentru că încălcăm normele bancare şi stricăm indicatorii. Dacă ar veni o mică majorare de capital, o parte din acei bani se pot duce în credite. Acesta ar fi un exemplu de lucru care nu s-a realizat, iar dacă se realiza eram în alt punct. La nivelul sistemului bancar, eu cred că unele lucruri pe care ni le-am dorit să se îndeplinească nu s-au îndeplinit, iar printre acestea se află educaţia financiar-bancară, ce trebuia făcută din partea tuturor - de la grădiniţă, şcoală, facultate, universitate, bănci, Asociaţia Română a Băncilor -, pentru că de foarte multe ori se invocă acest lucru, iar lipsa acestei educaţii, atât la nivelul clientelei, cât şi la nivelul sistemului bancar, a făcut ca acum să suferim cu toţii. Sistemul bancar se curăţă vânzând credite neperformante la preţuri extrem de mici.

Reporter: De ce băncile care vând neperformante la discounturi extrem de mari, de peste 90%, nu negociază mai întâi cu clienţii o scădere de sold care ar fi în sprijinul ambelor părţi?

Radu Graţian Gheţea: Au fost vândute acele împrumuturi unde serviciul datoriei era foarte mare, iar clientul nu mai dădea efectiv pe la bancă. Acolo unde clientul este încă în contact cu banca, riscul să fie executat este mai mic.

Reporter: Revenind la cariera dumneavoastră, care au fost momentele în care aţi fost gata să renunţaţi şi care au fost acele momente în care aţi fost mulţumit că nu aţi renunţat?

Radu Graţian Gheţea: Nu am avut niciodată momente în care să mă fi gândit că ar trebui să renunţ. În momentul în care am dat de ceva foarte greu m-am mobilizat şi am încercat să trec peste obstacol, decât să fac pasul înapoi. Acest aspect este caracteristic zodiei, eu fiind leu nativ.

Dacă mă gândesc la cele mai frumoase momente, cred că cel mai satisfăcut am fost anul trecut, în luna noiembrie, când, la împlinirea celor 150 de ani de CEC, Guvernatorul Mugur Isărescu a spus că atunci când a fost demarat proiectul de transformare a Casei de Economii şi Consemnaţiuni în bancă comercială, având în vedere complexitatea şi anvergura proiectului, nu era convins că va reuşi de aşa manieră cum a reuşit echipa de la CEC. Sigur că echipa a avut un rol deosebit, pentru că orchestra este importantă, dar este important şi dirijorul - nu se poate orchestră fără dirijor şi dirijor fără orchestră. Pentru mine, ca şef al echipei de la CEC, a fost o încununare, o recunoaştere publică a unor eforturi făcute ani şi ani în sistemul bancar şi, evident, la CEC, pentru a pune în operă o idee pe care am lansat-o în urmă cu opt ani.

Reporter: Eforturi ce, probabil, v-au costat mult timp pe care, altfel, vi l-aţi fi dedicat familiei şi proiectelor personale...

Radu Graţian Gheţea: Este adevărat că a trebuit să-mi împart timpul între bancă şi asociaţie şi nu am avut niciodată reproşuri din partea acţionarilor de la CEC sau de la Alpha că dedic mai mult timp în partea cealaltă. Am încercat să fac lucrurile în aşa fel încât să nu sufere nici una, nici cealaltă. Eu cred că este important să ştii să îţi dozezi timpul, să ştii să-ţi rezolvi problemele cu adevărat importante, să ştii să prioritizezi, şi atunci reuşeşti să ai şi timp liber, pe care să ţi-l şi organizezi. Sunt oameni care, în timpul liber, se relaxează într-un mod mai puţin activ. Eu, în general, când mă întorc din concediu, fizic sunt mai obosit decât la plecare, dar mental sunt întotdeauna mult mai relaxat.

Reporter: Întrucât tocmai aţi încheiat mandatul de preşedinte al ARB, iar la conducerea CEC Bank mai aveţi de stat doar până când echipa nou numită va primi girul BNR, ce urmează să faceţi?

Radu Graţian Gheţea: În legătură cu planurile de viitor, am acest mandat (n.r. de preşedinte CEC Bank) până la venirea noii echipe. Când voi încheia acest mandat, dacă acţionarul va considera că mai este utilă experienţa mea şi dacă doreşte să rămân în continuare într-o poziţie neexecutivă, nu voi refuza. Dacă există şi alte oportunităţi, de asemenea nu le voi respinge, mă voi uita cu atenţie la ele, întrucât cred că am suficientă experienţă şi, mulţumesc lui Dumnezeu, sănătatea nu mi-a jucat feste în ultimii câţiva zeci de ani. Mă simt în forţă şi ar fi, cred, o greşeală să devin investitor pe cont propriu sau să fac consultanţă economică sau să mă apuc de politică. Am făcut toată viaţa bancă comercială şi pentru următoarea perioadă de 2-3 ani nu exclud să rămân în zona activă de zi cu zi.

Reporter: Aţi primit vreo ofertă din partea altei bănci?

Radu Graţian Gheţea: Nu cred că cineva se va gândi să-mi facă vreo ofertă cât sunt sub mandat în CEC. Nu cred că este cazul să îmi fac multe planuri atât timp cât după un număr de ani vine şi vremea când trebuie să-ţi închei cariera sau activitatea.

Eu am şi o carieră didactică, pot scrie cărţi, dar nu mă gândesc să fac acest lucru de săptămâna viitoare sau de când vor veni cei nominalizaţi. O să mă apuc mai târziu de scris.

Independent de ce viitor voi avea în sistemul bancar, am rămas puternic legat de comunitatea bancară prin onoranta poziţie care mi-a fost acordată în ARB (n.r. Radu Gheţea a fost numit preşedinte de onoare al ARB). Aş dori să punctez că activitatea la ARB este neremunerată şi deosebit de onorantă.

Reporter: Ce sfaturi le oferiţi celor care rămân în urma dumneavoastră, atât la CEC, cât şi la Asociaţie?

Radu Graţian Gheţea: Pentru sistemul bancar românesc, principalul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este să nu lăsăm lucrurile să se degradeze într-o direcţie care ar putea crea riscuri sistemice cu efect de domino. Acest lucru se poate întâmpla şi ca urmare a unor acţiuni ale unor persoane, care, neavând suficienţă experienţă sau răbdare să analizeze anumite lucruri, pot face unele mişcări greşite. De-a lungul anilor, anumite persoane sau instituţii de credit au făcut unii paşi care nu au fost cei mai indicaţi şi care, mai târziu, s-au răsfrânt asupra întregului sistem bancar. Un exemplu vechi ar fi momentul în care se desfăşura un fel de bătălie turco-greacă pe teritoriul românesc. Prin anii 1990 erau foarte multe bănci greceşti, care au şi rămas, dar şi foarte multe bănci turceşti, care au plecat. Unul dintre exemple este Banca Turco-Română, care devenise o spaimă, din punct de vedere concurenţial. Ne lua clienţii în toate modurile, toţi plecau la Turco-Română, pentru că avea comisioane mai bune, cursuri mai bune, dobânzi mai bune...totul era mai bun. La un moment dat s-a prăbuşit această bancă, iar Alpha, la care eu lucram, a luat foarte multă forţă de muncă de acolo, dar şi clienţi. I-am spus unui client - când mi-a povestit ce bine era la Turco-Română - "De ce nu te mai duci acolo?"

"Pentru că a dispărut", mi-a răspuns.

"Ei vezi, de aia a dispărut".

Nu trebuie să fim ermetici şi să nu învăţăm din greşelile făcute.

Ideea este că nu putem ocoli trendul pe care ni-l impune piaţa, dar că trebuie să ne adaptăm tot timpul contextului, pentru că lumea se schimbă, condiţiile sunt altele de la an la an.

Şi aici vă dau din nou un exemplu. Dacă acum câţiva ani eram un fervent susţinător al ideii "Domnule Guvernator, BNR, vă rog să reduceţi Rezerva Minimă Obligatorie! Vă rog să reduceţi dobânda de politică monetară!", acum am început să spun că deja lichiditatea care este în sistemul bancar este foarte mare şi că devine periculos să tot reducem dobânda şi rezerva, în sensul să vom ajunge la dobânzi foarte mici la economisire şi nu prea este bine. Sigur, BNR are elementele ei de analiză macroeconomică. Nu fac o critică, doar afirm că într-un fel spuneam atunci, când Rezerva Minimă Obligatorie era 40% şi duduia creditul şi în alt fel spun acum.

Reporter: Revenind la CEC Bank - după ce instituţia a fost transformată în bancă comercială, ce viitor îi prevestiţi?

Radu Graţian Gheţea: Deşi sunt foarte detaşat în ceea ce priveşte acest moment important legat de cariera şi de activitatea mea, sunt şi voi fi preocupat şi de acum înainte de acest proiect care se cheamă CEC Bank. Mă simt ca un părinte care este nevoit să-şi lase copilul să evolueze singur sau să plece într-un alt loc şi sunt grijuliu ca orice părinte care vrea să vadă că educaţia pe care i-a dat-o copilului, investiţia de timp, de bani, de consum de energie vor fi dezvoltate corespunzător. Este un copil de opt ani, care, pe măsură ce trece timpul, se poate maturiza aşa cum a fost format - şi acest lucru mi-l doresc din toată inima -, sau poate "să apuce pe drumuri rele", cum mai spun câteodată părinţii, şi cred că există foarte mari pericole să "o ia pe drumuri rele".

Este o bancă cu capital de stat, care nu are mamă, are doar tată, iar taţii nu sunt mame, mamele fiind mult mai grijulii. Într-un fel evoluează o bancă ce are în spate o bancă mamă şi în alt fel se dezvoltă o astfel de instituţie când are ca acţionar statul. Sunt momente importante când este bine să ai acţionar statul, dar când este vorba de dezvoltare, ceilalţi sunt mai buni comercianţi, pentru că mamele sunt mai active.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se infiinteaza Base-Nana Bank s.a. asa ca e loc de continuare a activitatii de la CEC de sprijinire a micilor agricultori !

    1. eu am o combina si ma numesc combinator...care vrei sa te asociezi ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb