Radu Hanga, AAF: "Scăderea dobânzilor la depozite a influenţat pozitiv piaţa fondurilor"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2015

Radu Hanga, AAF: "Scăderea dobânzilor la depozite a influenţat pozitiv piaţa fondurilor"

Scăderea ratelor dobânzilor la depozite a constituit un factor de influenţă pozitiv pentru piaţa fondurilor de investiţii în acest an, apreciază domnul Radu Hanga, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Potrivit domniei sale, activele nete administrate de fondurile de la noi au crescut cu 13,2% în perioada noiembrie 2014 - noiembrie 2015, ajungând la finele lunii noiembrie a.c. la valoarea de 21,04 miliarde lei.

Radu Hanga se aşteaptă ca anul viitor să fie unul marcat de o oarecare volatilitate pe pieţele globale, volatilitate determinată de intrarea SUA într-un nou ciclu de politică monetară.

Reporter: Cum a fost anul 2015 pentru piaţa locală a fondurilor de investiţii?

Radu Hanga: A fost o evoluţie bună până în prezent, cu subscrieri nete pozitive în toată perioada, cu excepţia intervalului iunie-august, însă mai modestă decât cea de anul trecut. Intrările nete în primele 11 luni au însumat 1,23 miliarde lei.

Spre exemplificare:

Au fost lansate un număr de patru noi fonduri, iar două au fost lichidate, numărul total de fonduri locale deschise şi închise fiind în prezent de 99.

Activele nete administrate au crescut cu 13,2% în perioada noiembrie 2014 - noiembrie 2015, ajungând la finele lunii noiembrie a.c. la valoarea de 21,04 miliarde lei.

Radu Hanga: În aceeaşi perioadă, numărul de investitori ai fondurilor locale de investiţii a crescut cu aproximativ 4%, ajungând la 413.956.

Reporter: Care au fost evenimentele care au impulsionat dezvoltarea pieţei fondurilor în acest an?

Radu Hanga: Cu toate că nu au existat evenimente cu un impact major asupra industriei fondurilor, apreciem că scăderea ratelor dobânzilor la depozite a constituit un factor de influenţă pozitiv.

Reporter: Care au fost evenimentele externe care au influenţat piaţa de capital, în acest an?

Radu Hanga: Situaţia din Grecia, în iunie 2015 - controlul asupra capitalurilor şi referendumul, respins de populaţie, pe tema unui nou acord cu Troica (FMI, BCE şi UE) - a dus la schimbări în guvern, urmate de noi alegeri, în septembrie, şi, în final, la un nou program de austeritate, aprobat în noiembrie de Parlament.

Un alt eveniment a fost scăderea masivă a preţurilor acţiunilor în China, în iunie şi în lunile următoare.

Un alt factor de influenţă a fost corecţia importantă, determinată de evenimente financiare la nivel global - pe 21 august (cu semnale încă din 18 august), când Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 531 puncte (3,12%).

Am mai asistat şi la deprecierea semnificativă (şi surprinzătoare) a yuanului de către People's Bank of China, ceea ce reprezintă un posibil factor de declanşare a unui nou "război al valutelor" (în august 2015), dar şi la decizia FED de a majora rata (intervalul) de dobândă de politică monetară (de la 0-0,25% la 0,25% - 0,5%), mişcare aşteptată/anticipată de piaţă de ceva vreme.

Reporter: Care au fost fondurile preferate de investitori în acest an? Care vor fi tendinţele anului viitor?

Radu Hanga: Cele mai populare, dacă ne raportăm la noi investiţii atrase, au fost fondurile care investesc preponderent în instrumente cu venit fix de tipul obligaţiunilor (la fel ca în ultimii ani).

Cele mai populare, dacă luăm în calcul subscrierile nete, în primele 11 luni, ar fi fondurile denominate în valută, cele cu capital garantat şi cele de tip "absolute return".

Anul viitor, ne aşteptăm să fie unul marcat de o oarecare volatilitate pe pieţele globale, volatilitate determinată de intrarea SUA într-un nou ciclu de politică monetară.

Pe piaţă locală, ne aşteptăm să evoluăm într-un mediu constructiv, caracterizat printr-o creştere economică solidă în condiţii de inflaţie scăzută şi implicit de dobânzi scăzute. Aceasta va determina treptat creşterea apetitului investitorilor faţă de produsele cu un profil de risc mai ridicat.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi, pentru impulsionarea pieţei fodurilor de investiţii?

Radu Hanga: Aşteptăm cote şi tarife mai mici pentru administratorii de investiţii şi pentru fonduri (eventual o diferenţiere a taxelor în funcţie de tipul fondului), un regim favorabil privind taxarea veniturilor din investiţii (de exemplu: impozit diferenţiat în funcţie de durata investiţiei), o legislaţie nouă cu privire la fondurile de investiţii alternative.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ba Hanga : vreau sa ne intalnim sa ne incingem undeva , hai la o sala ca lumea, dupa Craciun !

    As da in voi ca la fasole, BANDITILOR, pe cati mai pacaliti voi ma, [...] dupa escrocul vantu[...] !!! 

    1. Se si vede dupa fata ta, Hanga golanashule, ca esti nebatut de mic ...

      Hai sa vedem ce pregatire ai la ciomageala, [...], nu ti-au dat la [...]gagicile de pe Dorobanti asa cum meritai... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb