Actualizare 14:58
După alegerea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Director, Radu Hanga a declarat: "Împreună cu nouă echipa şi în numele întregii Asociaţii le mulţumesc membrilor Comitetului Director anterior pentru eforturile depuse şi rezultatele obţinute până în prezent", se arată într-un comunicat al AAF trimis redacţiei.
Sirsa citată mai aminteşte "două dintre cele mai importante realizări din mandatul anterior al Consiliul Director:
- Performanţa de o organiza în iunie 2014 la Bucureşti, pentru prima oară în una din ţările din zona Europei Centrale şi de Est, a Adunării Generale a Membrilor European Fund and Asset Management Association - EFAMA, organizaţie europeană din care face parte şi AAF. În timpul acestei manifestări, s-au desfăşurat şi alegerile pentru un nou preşedinte EFAMA;
- Adoptarea de către membrii AAF a noului standard EFAMA de clasificare a fondurilor, fapt ce aduce mai multă transparenţă pentru investitori şi în acelaşi timp, permite că performanţele fondurilor româneşti să poată să fie comparabile cu performanţele oricăror fonduri din lume".
(S.A.)
------------
Radu Hanga, din Consiliul de Administraţie al SIF Moldova, este noul preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), în urma alegerilor de sâmbătă, conform unor surse din piaţă.
Funcţia de vicepreşedinte va fi ocupată de Horia Gusta, de la SAI Certinvest, iar din Consiliul Director vor mai face parte Cristian Pascu (depozitarul BCR), Dorina Josan (SAI BT Asset Management), Robert Burlan (SAI Raiffeisen Asset Management), Daniela Ştefu (SAI OTP -Asset Management) şi Dan Nicu (BRD Asset Management), potrivit surselor.
Daniel Stoicescu (de la SAI Muntenia Invest) şi-a retras, vineri, candidatura pentru funcţia de preşedinte AAF.
Alegerile s-au ţinut în contextul în care Dragoş Neacşu, directorul general al "Erste Asset Management", a demisionat, anterior, de la conducerea AAF, pe fondul disensiunilor cu alţi jucători din piaţă.
Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de la noi, nu mai are nici un membru în conducerea Asociaţiei.
În perioada următoare, se pare că Asociaţia îşi va căuta şi un director executiv. AAF reuneşte 19 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), care administrează 53 fonduri deschise de investiţii (OPCVM) şi 14 fonduri închise de investiţii (AOPC), 5 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF), 3 bănci depozitare, conform informaţiilor de pe site-ul Asociaţiei.
Activele nete ale fondurilor locale exprimate în euro au crescut uşor în luna septembrie, cu 0,2%, la 4,44 miliarde euro, iar creşterea (în lei) în anul 2015 a fost 7,3%, potrivit AAF.