RADU HANGA, ASOCIAŢIA ADMINISTRATORILOR DE FONDURI: "Numeroase fonduri de investiţii au oferit randamente de 2-4 ori mai mari decât depozitele"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2017

"Numeroase fonduri de investiţii au oferit randamente de 2-4 ori mai mari decât depozitele"

Reporter: Cum a fost anul 2016 pentru piaţa locală a fondurilor de investiţii?

Radu Hanga: Piaţa locală a fondurilor de investiţii continuă evoluţia ascendentă a ultimilor ani, activele administrate de către membrii AAF crescând în 2016 cu 4,6% pe segmentul fondurilor deschise de investiţii, până la nivelul de 24,7 miliarde lei, şi cu 7% pe cel al fondurilor închise de investiţii, până la 0,49 miliarde lei. Cumulate, activele nete ale celor două segmente au sporit cu 5,6% în 2016, până la 25,2 miliarde lei.

Reporter: Care au fost evenimentele care au impulsionat dezvoltarea pieţei fondurilor în 2016 şi care au fost cele care au pus frâne?

Radu Hanga: Au impulsionat dezvoltarea pieţei: - creşterea încrederii investitorilor în industria de asset management având în vedere randamentele net superioare (de 2-4 ori mai mari) oferite de numeroase fonduri de investiţii, în comparaţie cu dobânda produsă de depozitele bancare în aceeaşi perioadă. Această creştere a încrederii investitorilor s-a tradus printr-o dinamică pozitivă a intrărilor nete în primele 11 luni din 2016, determinată într-o oarecare măsură şi de decizia unei părţi a investitorilor de a-şi redirecţiona o parte din economiile lor din zona depozitelor bancare în cea a fondurilor de investiţii - în special a celor cu grad scăzut şi mediu de risc.

Creşterea puterii de cumpărare a constituit de asemenea un factor care în opinia noastră a avut o contribuţie pozitivă la dezvoltarea pieţei prin suplimentarea disponibilităţilor populaţiei cu destinaţia economisire/învestire.

- managementul profesionist al administratorilor de fonduri manifestat prin ajustarea portofoliilor fondurilor pentru a răspunde provocărilor pieţelor, un management de calitate al riscului precum şi o preocupare constantă de a aduce noi produse de investiţii (fonduri) ce propun politici investiţionale, care să răspundă unei mase cât mai largi de investitori, au avut de asemenea influenţe pozitive notabile în evoluţia pieţei locale a fondurilor de investiţii.

Au pus frâne: - Lipsa unei educaţii investiţionale la nivel general al populaţiei, carenţă faţă de care niciun efort suplimentar, individual sau colectiv în vederea îmbunătăţirii acesteia nu se poate dovedi decât benefic, în special pentru persoana dobânditoare în sine. O educaţia financiară adecvată îi va ajuta să-şi planifice mai bine cariera, comportamentul de economisire, investiţiile, practic: viitorul, atât al lor cât şi al familiei.

- reticenţa la investiţii, manifestată în special de persoanele cu o educaţie financiară insuficientă pentru a avea capacitatea de a evalua cu obiectivitate avantajele şi dezavantajele comparative ale diverselor forme de economisire/învestire şi de a-şi evalua propria atitudine faţă de risc, constituie de asemenea o frână ce se manifestă recurent.

- nu în ultimul rând, lipsa unor stimulente fiscale care să încurajeze investiţiile în fonduri, în special cele pe un orizont mai îndelungat de timp, stimulente pentru care AAF a militat constant şi care se regăsesc în legislaţia fiscală a unor ţări UE.

Reporter: Care au fost evenimentele externe care au influenţat piaţa de capital în acest an?

Radu Hanga: Temerile de la debutul anului privind încetinirea economică a Chinei şi deprecierea monedei sale;

- războiul valutar al băncilor centrale în încercarea de a-şi suţine propriile valute;

- fluctuaţiile preţului petrolului;

- decizia din ianuarie a Băncii Centrale a Japoniei de a îmbrăţişa politică ratelor de dobânda negative;

- rezultatul votului privind Brexit-ul, mai ales că aşteptările au fost contrare;

- criza din sistemul bancar italian;

- proliferarea instrumentelor de venit fix cu dobânzi extrem de scăzute sau chiar negative.

Influenţele manifestate de toate aceste evenimente cu impact asupra evoluţiei pieţei de capital s-au răsfrânt desigur şi asupra evoluţiei pieţei fondurilor de investiţii în cel mai direct mod: prin intermediul subscrierilor şi răscumpărărilor de-a lungul anului. Pe piaţa locală a fondurilor de investiţii, lunile cu subscrieri nete negative au fost: februarie, martie, aprilie, iunie şi noiembrie.

Reporter: Care au fost fondurile preferate de investitori în acest an? Care vor fi tendinţele anului viitor?

Radu Hanga: Dacă analizăm prin prisma valorii subscrierilor în fonduri, în primele 11 luni ale anului, cele mai vizate de către investitori au fost fondurile din categoria "Alte fonduri", urmate de cele locale de obligaţiuni, străine de obligaţiuni, străine diversificate şi cele locale de randament absolut.

Dacă analizăm dimensiunea subscrierilor nete (valoarea subscrierilor minus valoarea răscumpărărilor în aceeaşi perioadă) din primele 11 luni ale anului, fondurile din categoria "Alte fonduri", fondurile străine de obligaţiuni (distribuite local), cele străine diversificate precum şi cele străine de randament absolut au fost cele mai căutate.

Este dificil de anticipat care vor fi preferinţele investitorilor în anul următor, acestea aflându-se şi în strânsă legătură cu nivelul de risc pe care fiecare investitor este dispus să şi-l asume, însă o posibilă surpriză ar putea fi apariţia Fondurilor de investiţii alternative (FIA), în special cele imobiliare şi agricole, dacă legea care reglementează FIA va intra în vigoare în prima parte a anului.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi, pentru impulsionarea pieţei fodurilor de investiţii?

Radu Hanga: Apariţia legii care reglementează Fondurile de investiţii alternative (FIA), reducerea cotelor percepute de către ASF în legătură cu activitatea administratorilor şi cele aplicate fondurilor de investiţii, facilităţi fiscale pentru investitori, eliminarea CASS aplicată la determinarea impozitului pe veniturile din investiţii, modificări ale cadrului legal care să nu împovăreze excesiv administratorii de fonduri cu activităţi birocratice în detrimentul concentrării acestora asupra activităţilor de bază, respectiv un management prudent şi eficient al fondurilor - care să răsplătească investitorii - şi preocuparea permanentă de a crea bussiness.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb