RADU HANGA, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Este în interesul statului să aibă cât mai multe companii listate"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2021

Radu Hanga

Radu Hanga

Adrian Tănase: "Piaţa de capital asigură, prin regulile de guvernanţă corporativă impuse, o transparenţă crescută privind activitatea companiilor"

Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate la bursă, piaţa de capital asigurând un climat de performanţă şi transparenţă, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naţionale, spune Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia lansării ultimului raport lunar al operatorului pieţei noastre de capital.

Declaraţia preşedintelui BVB vine în condiţiile în care, în data de 3 februarie, Guvernul a aprobat proiectul pentru modificarea legii 173/ 2020, prin care se interzice timp de doi ani listarea la bursă a companiilor de stat şi vânzarea de active din patrimoniul acestora pentru stingerea unor datorii către bugetul de stat sau către furnizori, proiectul de lege urmând să fie dezbătut în Parlament.

Radu Hanga a spus: "Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listării de pachete minoritare de acţiuni în companiile în care statul român este acţionar. Reluarea listărilor nu înseamnă privatizare, ci transparenţă şi acces la finanţare, statul putând deţine în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu. Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate la bursă, pentru că piaţa de capital asigură un climat de performanţă şi transparenţă, contribuind astfel de dezvoltarea economiei naţionale".

Bursa de Valori Bucureşti este un partener pe termen lung al Statului, atât prin emisiuni de obligaţiuni cât şi prin listarea, în ultimii 20 de ani, a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul său, începând cu OMV Petrom în 2001, companie la care statul deţine un pachet semnificativ de peste 20,6%, şi continuând cu alte şase companii incluse în indicele BET la care statul este cel mai important acţionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica, Transelectrica şi Conpet), mai spune Radu Hanga.

Ultima companie deţinută de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti a fost Electrica, la începutul lunii iulie 2014, furnizorul şi distribuitorul de energie electrică fiind listat secundar şi la Londra.

La rândul său Adrian Tănase, directorul general al BVB, a declarat: "Avantajele listarii la bursă a companiilor sunt multiple. Piaţa de capital asigură, prin regulile de guvernanţă corporativă impuse, o transparenţă crescută în modul în care companiile listate îşi desfăşoară activitatea, un management performant care răspunde în faţă acţionarilor, dar şi o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere şi ofertă".

Pentru bugetul de stat, prezenţa companiilor de stat la bursă are potenţialul de a crea oportunităţi de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget, a spus Adrian Tănase, adăugând: "În acelaşi timp reduce şi presiunea de a asigura eventuale finanţări de la buget pentru că piaţă de capital oferă posibilitatea companiilor de a se finanţa prin emiterea de acţiuni sau obligaţiuni care să acopere necesarul de investiţii pentru a permite companiilor româneşti să se dezvolte". 

De asemenea, directorul BVB menţionează că pentru români, creşterea numărului de companii listate înseamnă o participare sporită la activitatea economică a ţării, fie prin investiţii directe în acţiuni, fie în mod indirect, prin fonduri de investiţii sau de pensii, mai ales că 7,6 milioane de salariaţi contribuie la fondurile Pilon II.

Listarea companiilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti apare în programul de guvernare al colaliţiei, iar Claudiu Năsui, Ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ne-a declarat recent într-un interviu, referindu-se la Hidroelectrica, că executivul este hotărât să o aducă la bursă.

Producătorul de energie este văzut de o bună parte a comunităţii pieţei de capital drept cheia trecerii noastre de către MSCI în eşalonul pieţelor emergente. Piaţa noastră este emergentă secundară în ierarhia FTSE Russell, dar la MSCI este încă de frontieră.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. daca vorbim de transparenta, nu-i rau sa stim cu cat suntem furati, numa sa nu suferim cu inima ...

    1. taci si ia de colo banii de mamaliga !!!

      Acești corifei ai sărăciei de peste 39 de ani, cu vaccinul intr-o mâna și sabia concedierilor in cealaltă, transformaseră România intr-o colonie sclavagista cu politicieni puchinosi ce mai bine ar fi stat in închisori pentru acest infern cotidian îndreptat împotriva cetățenilor! Poporul venea peste ei!

      Cam devreme pt. samogon, trollovski! mai invatza conjugarile verbale!

      Din radio, TV și presa! Un oraș cu persoane trimise in foamete din cauza reflexelor pavloviene! Hai la nou, nu avem nimica! Doar moarte pe pâine și vaccin!

      Doar moarte pe pâine, vaccin și sărăcie! Politicieni de doi bani! Oamenii adevărați se uita la voi cu dispreț!

    Este nevoie de companiile de stat la b6rsa dar cu cele private ce facem? Citeam recent de Allegro unde pe aici pe langa noi, listare de miliarde. La noi pe cand UiPath, eMag, Bitdefender ...

    1. sa adaug si eu ca sunt de acord cu tine:

      Farmec Cluj, Dedeman.... si mai sunt o multime! 

      Personal as da o lege ca orice companie locala cu cifra de afaceri mai mare de "X" trebuie obligatoriu listata la bursa cu un procent de minim "Y %" - motivatia legii ar fi diversificarea surselor de acces la bani (ca alternativa la banci - mai ales ca butoanele de decizie privind creditarea corporate nu mai sunt de mult timp in Romania ci in afara tarii).  

      Impingeti cu forta toate companiile medii si mari la BVB!  

      Pana si fondurile de pensii se plang ca nu au in ce investi banii de pensii si sectorul investitorilor romani e crunt de subdezvoltat (undeva la 35.000 de conturi retail de tranzactionare din care doar 25.500 active luna de luna pe BVB).  

      Scoateti violent si cu multa forta companiile din Romania pe bursa!

      Sa aiba loc o dizlocare titanica care sa atraga atentia mondial asupra Romaniei!  

      Aaaa uitasem ... Dedeman. Bravo !

      pai daca Dedeman se listeaza , eu iau actiuni de la ei si dupa aia numai de la ei cumpar cand am o treaba in casa de rezolvat!

      e logic 

      e ca atunci cand ai actiuni la Petrom si alimentezi de la ei !

      Dai si ti se intoarce! .... and it works both ways! :)  

      Daca silesti listarea, te substitui vointei actionarilor. Iar ideea este contrara scopului de democratizare a vietii economico-financiare pentru care functioneaza piata de capital.

    Statul român e vândut marilor interese financiare mondiale de aceea listarea e riscanta.

    1. Anchetat pentru sărăcirea țării! Iar salariul redus la €249/month!

      :)) bai Cristi te contrazici in aceeasi fraza!

      daca asumam ca ar fi vandut unor ipotetice interese financiare mondiale (nu neg! dar nici nu afirm) , tocmai listarea pe burse ar fi de dorit (ar da parghii directe de manevra capitalului international!).  

      Ori nu cunosti mecanismele bursiere sau asumi ca noi ceilalti nu cunoastem mecanismele bursiere! :)

      Fii mai serios te rog!  

    Propunere pentru companiile de stat si private inregistrate in Romania:

    Eu as da o lege ca orice companie locala cu cifra de afaceri mai mare de "X" trebuie obligatoriu listata la bursa cu un procent de minim "Y %" - motivatia legii ar fi diversificarea surselor de acces la bani (ca alternativa la banci - mai ales ca butoanele de decizie privind creditarea corporate nu mai sunt de mult timp in Romania ci in afara tarii).  

    Impingeti cu forta toate companiile medii si mari la BVB!  

    Pana si fondurile de pensii se plang ca nu au in ce investi banii de pensii si sectorul investitorilor romani e crunt de subdezvoltat (undeva la 35.000 de conturi retail de tranzactionare din care doar 25.500 active luna de luna pe BVB).  

    Scoateti violent si cu multa forta companiile din Romania pe bursa! 

    Sa aiba loc o dizlocare titanica care sa atraga atentia mondial asupra Romaniei!  

    1. mai trebuie sa adaug un lucru: expunerea masiva si executata cu forta a companiilor din Romania la finantarea din bursa ar realiza contextul scaderii dobanzilor de finantare pe canalul alternativ (banci) pentru corporate prin diluarea pietei potentiale (dpdv al bancilor).

      traducere: bagati cu forta furtunul de bani in gura companiilor din Romania (prin listare PRIN LEGE la bursa) pentru a nu mai sta sa atarne de banci.  

      Care banci sunt cu capital strain.  

      Care capital strain decide el cand cum daca si cat finanteaza economia Romaniei!

      Ceea ce e naspa pentru ca ne transforma intr-o carpa la indemana bancilor cu capital de provenienta straina!  

      Dupa care ne schimbam numele din Romania in "Coreea de Nord" si ca ultim pas al evolutiei, desfiintam bursa. (Vezi comentariul 2.4.)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb