RADU MAZĂRE "Dacă vom exploata gaze de şist, gigacaloria se va ieftini cu 20-25%"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 aprilie 2013

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, ieri, că, în cazul în care se vor exploata gaze de şist în Dobrogea, locuitorii oraşului pe care îl conduce ar putea plăti un preţ cu 20-25% mai mic pentru gigacalorie. Domnia sa a menţionat că aşteaptă o informare din partea reprezentantului companiei "Chevron" în ţara noastră cu privire la avantajele pe care le-ar avea comunitatea locală în urma respectivelor eventuale exploatări.

"Eu, din câte am discutat, am înţeles că exploatarea nu are loc pe coas-tă, ci este mai în interior. Şi, doi, am avut o întâlnire cu reprezentantul Chevron şi i-am spus să vină să văd care ar fi avantajele comunităţii locale. Şi a zis < am înţeles, mă întorc cu temele făcute > şi îl aştept. S-ar putea ca, dacă se ajunge la această exploatare, bineînţeles cu toate avizele de mediu în care eu nu mă bag, să ne livreze gaz ieftin care să se răsfrângă direct în preţul gigacaloriei şi să te coste încălzirea cu 20% mai ieftin sau cu 25%", a afirmat, într-o conferinţă de presă, primarul Constanţei.

"Cei la care ne uităm noi şi îi sorbim din priviri ca fiind mult în faţa noastră din punct de vedere democratic şi industrial, americanii, o fac de 10 ani şi au ajuns dintr-o ţară importatoare în una exportatoare de gaze şi pe studiile economice se apreciază că revigorarea economiei americane după criză, ceea ce nu s-a întâmplat în Europa, se datorează în mare parte exploatării gazelor de şist. Şi vă explic de ce: pentru că gazul folosit în economie este de opt ori mai ieftin decât gazul european. Şi atunci e logic că oriunde se foloseşte gaz în industrie, preţul produsului e sensibil mai mic şi atunci este competitiv pe piaţa mondială.

Europenii au scârţâit, au strâmbat din nas şi dau din criză în criză din ţară în ţară şi din mişcări sociale în mişcări sociale. Nu văd de noi să fim şi capra râioasă, şi cu coada sus", a afirmat Radu Mazăre.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat că toate ţările membre UE au nevoie de independenţă energetică, exploatarea gazelor de şist fiind una dintre soluţii, "ce a fost preluată atât de Polonia, care este într-un stadiu avansat, cât şi de Marea Britanie în ultima perioadă şi de alte state membre care sunt în faza de prospectare şi de explorare". Din punct de vedere tehnic orice inves-tiţie trebuie să respecte toate normele şi regulamentele privind protecţia mediului, potrivit domniei sale.

"Atât timp cât, în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist în Româ-nia, nu se utilizează metoda de fracturare hidraulică, din punctul de vedere al protecţiei mediului nu există niciun risc. Aşa că, atât pentru zona Dobrogea, cât şi pentru celelalte zone unde s-au solicitat de către companiile străine licenţe în ceea ce priveşte prospectarea şi explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistând niciun risc", a explicat ministrul Mediului.

Domnia sa a precizat că pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai întâi să se facă explorarea gazelor de şist, proces care durează 5 ani, Ministerul Mediului dând avize unor companii străine în acest sens cu privire la regiunea Dobrogea.

"Ca să ajungem la exploatare, trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Or fără explorare nu avem cum să identificăm, deocamdată suntem în faza de explorare. Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru că nu există niciun fel de risc. Se tratează cu foarte mare seriozitate, este clar că pe explorare, pe tehnologia utilizată, nu există riscuri în ce priveşte mediul, niciun fel de transfer în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, respectiv infestarea pânzei freatice, pentru că nu se utilizează tehnica de fracturare hidraulică. Probabil că trebuia să se explice mai de mult acest lucru. Dacă s-ar fi explicat, probabil că şi modul în care era recepţionată această investiţie era altfel făcută. Dar avem nevoie de aceste explorări", a spus Rovana Plumb, precizând că şi Bulgaria a început "partea de prospecţiune" cu privire la gazele de şist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb