Radu Puiu, XTB: "Coolcationing, noua tendinţă în turism pe fondul încălzirii globale"

F.D.
Internaţional / 11 iulie

Radu Puiu, XTB: "Coolcationing, noua tendinţă în turism pe fondul încălzirii globale"

În lumina actualei crize climatice, oamenii îşi reorientează destinaţiile de călătorie dinspre cele tradiţionale pentru sezonul estival către variante noi, cu temperaturi mai prietenoase, pentru a evita a fi "prizonierii aerului condiţionat" din camerele de hotel, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România

Orientarea către clime mai moderate nu este o surpriză. Majoritatea locaţiilor mediteraneene renumite pentru vacanţe, de la Rodos la Gran Canaria, s-au confruntat cu incendii de vegetaţie în timpul sezonului de vârf al călătoriilor din 2023, iar temperaturile continuă să atingă niveluri record de la an la an.

Luna iunie a marcat a 13-a lună consecutivă de temperaturi record pentru planetă, media globală fiind cu 1,52°C mai mare decât nivelurile preindustriale. De exemplu, Grecia a fost nevoită să îşi închidă faimoasa atracţie turistică, Acropole, în cele mai fierbinţi momente ale zilei pentru a proteja turiştii de căldura insuportabilă.

Cu toate acestea, cererea de călătorie în Europa rămâne la niveluri ridicate. Cel mai recent raport al Comisiei Europene de Turism (ETC), "Monitoring Sentiment for Intra-European Travel - Wave 19", indică o creştere notabilă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor pentru perioada iunie - noiembrie 2024, marcând o creştere de 6% faţă de anul trecut. Astfel, proporţia respondenţilor care planifică o călătorie a ajuns la 75%. Creşterea este determinată în special de dorinţa mare de călătorie în rândul spaniolilor, italienilor şi britanicilor. În cele trei ţări, opt din zece respondenţi au raportat intenţia de a călători în această perioadă.

De asemenea, studiul arată că 36% dintre europeni intenţionează să realizeze o călătorie în următoarele luni, o creştere de 6% faţă de anul precedent. Alţi 33% vor face o a doua călătorie. Doar 24% dintre respondenţi intenţionează să facă trei sau mai multe călătorii, ceea ce poate indica faptul că presiunile financiare continuă să influenţeze comportamentul călătorilor.

Odată cu venirea verii, există în continuare o cerere puternică pentru destinaţiile sudice, majoritatea călătorilor europeni (45%) alegând locuri mai calde pentru următoarele lor vacanţe. Interesul pentru sudul Europei este stabil în comparaţie cu 2023, dar este în scădere cu 10% faţă de 2022.

Destinaţiile vestice (18%) şi nordice (13%) continuă să înregistreze o cerere puternică. Spania şi Italia sunt principalele opţiuni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenţi, urmate de Franţa cu 7% şi Grecia cu 6%.

Siguranţa percepută a unei destinaţii (16%) este principalul factor care influenţează alegerea locului de vacanţă pentru turişti, urmată de condiţiile meteorologice favorabile (13%) şi temperaturile stabile (8%).

Cele mai mari preocupări ale călătorilor în vara şi toamna anului 2024 includ costurile ridicate de călătorie (21%, în scădere cu 3% faţă de anul trecut) şi finanţele personale (16%).

De asemenea, 11% dintre persoanele chestionate au declarat că sunt îngrijorate de războiul Rusia - Ucraina şi 10% de tensiunile din Orientul Mijlociu.

Condiţiile meteorologice extreme şi perturbările în transport sunt preocupări importante pentru 10% dintre europenii dornici să călătorească în următoarele luni.

Începând din acest an, sondajul analizează în detaliu impactul evenimentelor climatice asupra alegerilor călătorilor. 76% dintre respondenţi declară că îşi ajustează obiceiurile de călătorie în funcţie de schimbările climatice. 17% au declarat că vor evita destinaţiile cu temperaturi extreme, o cifră care creşte la 32% în cazul persoanelor de peste 55 de ani, indicând faptul că persoanele mai în vârstă sunt cele mai preocupate cu gestionarea creşterii temperaturilor.

În general, 16% dintre călători preferă locurile cu vreme stabilă, 15% monitorizează prognozele meteorologice iar 11% aleg activităţi care nu depind de vreme.

Un sondaj realizat de VisitDenmark în rândul a peste 9.000 de persoane din şapte ţări europene a arătat că aproape jumătate dintre acestea au avut parte de condiţii meteorologice extreme în timpul vacanţelor lor de anul trecut, inclusiv valuri de căldură. Două treimi au declarat că îşi vor schimba comportamentul ca urmare a acestei situaţii. Acest lucru ar putea însemna că turiştii aleg să îşi planifice călătoriile în alte perioade ale anului sau mai aproape de data de plecare, precum şi alegerea altor destinaţii sau chiar limitarea călătoriilor în străinătate, arată Radu Puiu.

Orientarea către destinaţii mai blânde din punct de vedere termic a devenit o tendinţă atât de populară încât a primit şi un nume: "coolcationing", promovat de reviste de lifestyle şi comercianţi din întreaga lume, punctează analistul XTB România.

Turiştii care doresc să evite căldura insuportabilă s-au orientat către Scandinavia, care a adăugat aproximativ 124 de miliarde de dolari la economia regională în 2023, cu aproximativ 6% mai mult decât în anul precedent. Scandinavia este în plină ascensiune, înregistrând o creştere de 27% a rezervărilor faţă de vara trecută.

Cercetările comandate de Uniunea Europeană arată că încălzirea globală are potenţialul de a crea o schimbare majoră în ceea ce priveşte călătoriile pe continent. În cel mai alarmant scenariu, în care temperaturile medii globale ar creşte cu 4 grade Celsius, Grecia ar putea înregistra o scădere a cererii turistice cu peste 7%, comparativ cu 2019. În acelaşi context, Suedia, Danemarca şi Finlanda ar înregistra o creştere a cererii de peste 6%.

Chiar şi la periferia nordică, în nordul îndepărtat al Atlanticului, Islanda beneficiază de o creştere cu 49% a rezervărilor în această vară, potrivit Virtuoso. Navele de croazieră fac opriri mai frecvente pe rutele dintre Canada, Groenlanda şi Norvegia, dând un impuls economiei locale. Şi Scoţia se numără printre preferinţele verii 2024, beneficiind de o climă mai prietenoasă şi un peisaj spectaculos.

Totuşi, încălzirea globală nu este un element benefic în totalitate pentru regiunile nordice. Schimbările climatice înseamnă că temperaturile medii cresc peste tot şi acest lucru este valabil mai ales în latitudinile cele mai îndepărtate de Ecuator, care se încălzesc cel mai rapid. În plus, încălzirea globală nu înseamnă doar căldură, ci şi riscuri crescute de apariţie a unor dezastre naturale precum inundaţiile şi incendiile de vegetaţie, explică analistul financiar din cadrul XTB România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb