RADU SOVIANI, ASF: "Autorităţile ar trebui să cerceteze de ce oamenii şi-ar păstra sume mari în casete de valori"

V. P.
Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2013

"Autorităţile ar trebui să cerceteze de ce oamenii şi-ar păstra sume mari în casete de valori"

Radu Soviani, purtător de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), consideră că iniţierea unui audit în domeniul bancar, în urma reclamaţiilor de la BCR Piteşti, este firesc pentru o securizare mai mare. "Pentru maximizarea protecţiei, un asemenea demers este natural. Nu îmi dau seama cum va putea fi folosit pe scară largă", a declarat domnia sa, ieri, într-o emisiune la Antena 3.

Radu Soviani a mai spus că autorităţile ar trebui să ia în vizor pe acele persoane care ţin sume mari de bani în casete de valori. Oficialul ASF a mai precizat: "Autorităţile ar trebui să se întrebe de ce oamenii şi-ar păstra sume impresionante în casete de valori. Şeful Fiscului ar trebui să vină să întrebe de unde există sumele respective, să fie justificate aceste valori. Nu mi se pare neapărat înţelept să ţii bani fizici în casete de valori. Banca nu îl poate pune pe domnul Vasilescu (n.r. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu) să păzească fiecare căsuţă de valori".

Banii lichizi ar trebui ţinuţi în depozite, unde băncile oferă dobânzi şi asigură protecţie, ne-a declarat recent Adrian Vasilescu. Domnia sa a precizat: "Cel mai sigur sistem de a păstra banii este contul de depozit şi nu sala de casete. Cel care îşi pune banii în depozite, primeşte dobândă de la bancă. În sala de casete plăteşte comision ca să îşi ţină banii acolo".

Întrebat cum comentează faptul că oamenii par să fi devenit mai sceptici în ceea ce priveşte depozitarea banilor în conturi la bănci, mai ales după situaţia din Cipru, consilierul guvernatorului BNR ne-a spus că, în ţara noastră, nu există nicio problemă care să semene cu cea din Cipru. Domnia sa a precizat: "Situaţia din Cipru este în Cipru, iar noi suntem în România. Am mai auzit această vorbă, dar nu are noimă. În România nu este nicio problemă care să semene cu ce a fost în Cipru. Mai mult, sumele până în 100.000 euro sunt garantate prin lege, iar, prin soliditatea sistemului bancar, putem spune că sunt garantate toate sumele".

Numărul reclamaţiilor la BCR Piteşti ajunsese, până vineri, la 12.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi-a oferit sprijinul în ancheta derulată în cazul din Piteşti, ne-a precizat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei, în cursul acestei săptămâni.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au anunţat că cele două instituţii colaborează în vederea identificării suspecţilor infracţiunilor de furt din casetele de valori închiriate la unele unităţi bancare din Piteşti. Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor suspecţilor implicaţi, potrivit anunţului citat.

De asemenea, IGPR a recomandat revizuirea standardelor de securitate ale unităţilor bancare, inclusiv în sensul asigurării monitorizării audio-video în spaţiile în care se găsesc casetele de valori.

Potrivit Poliţiei, până la finalizării investigaţiilor, funcţionarii bancari beneficiază de garanţia constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

Nu există nicio dovadă privind implicarea unor angajaţi ai BCR în incidentele reclamate, ne-au precizat, zilele trecute, reprezentanţii instituţiei de credit. Domniile lor ne-au transmis: "Banca nu are obligaţia legală de a acoperi pierderile clienţilor, dar considerăm că avem obligaţia de a evalua orice factori şi proceduri interne care ar fi putut influenţa apariţia incidentului. Vom trata orice obligaţie morală în sensul despăgubirii clienţilor în mod responsabil şi echilibrat cu ajutorul organelor acreditate. În urma incidentului, facem o revizuire completă a standardelor de securitate şi procedurilor aferente în cadrul tuturor locaţiilor unde oferim acest serviciu".

Celelalte incidente similare, care au avut loc, în ultimul an, la o agenţie Romanian International Bank în Bucureşti şi una a Raiffaisen Bank din Ploieşti, nu au fost soluţionate până în prezent.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Purtatorul de cuvant al ASF dupa ilegalitatile din ultimul timp pe piata de capital sa uitat in ograda vecinilor de la banci si le da sfaturi, mai mult recomanda controale ale fiscului catre clienti.

    La ASF cum dispar banii din conturile angajatilor de la varf de nu se mai regasesc in declaratiile de avere ? 

    Mai bine s-ar uita la institutia unde lucreaza ! 

    De ce nu gasim declaratii de avere si interese la zi ? 

    De ce pe site la sectiunea in engleza gasim personajele din fostul cnvm ? Asa promovam piata de capital catre investitorii strainin ? 

    Fata de finantarea fara numar de la Romgaz de ce comisia nu are nici o luare de pozitie ? 

    La SIF1 de ce nu recomanda un control din partea fiscului ? 

    Care Radu Soviani este acum ? Ziaristul sau institutia purtatoare de cuvant a ASF ? 

    Stimate domnule Soviani nu stiu de ce comentati dumneavoastra pe marginea acestui subiect cand in curtea ASF este o dezordine cumplita. Daca nu aveti de lucru ma ofer sa va indic eu ceva: de exemplu ce se intimpla la Rompetrol Well service - PTR firma care esti listata pe piata reglementata. Cititi va rog ultimul convocator si trageti o concluzie dupa care veniti si ne explicati aici de ce ASF nu face nimic pentru a impedica ca actionarul majoritar a incalce legislatia incidenta pietii de capital: cum ar fi art. 209, 2010 din Legea 297/2004, art.127, 136^1 din Legea 31/1990. Make daca domnul Soviani nu citeste comentariile te rog fa-i un bine si transmite-iun sms sa citeasca. Poate ne trezim si noi.

    1. Draga Anonim,

      Vrei sa spui ca ASF ar trebui sa ia atitudine fata de intentia Kazmunay de a obliga PTR sa cumpere active de la RRC la un pret masiv supraevaluat ? Totul bazat pe un raport de evaluare rusinos facut de KPMG, mai gretos decat cele mai josnice evaluari ale lui alde Darian ? Atat de jenant incat pana si KPMG pare sa se jeneze de ce a scris ? Vrei sa spui ca poate ASF ar trebui sa se asigure ca majoritarul de la RRC si de la PTR nu va vota in AGA sa ia de la actionarii PTR ca sa dea actionarilor RRC ? 

    Dl Soviani nu e sefulet la Autoritatea de Supraveghere? nu cumva ei ar trebui sa supravegheze sistemul financiar (y compris casutele de valori, care pina la urma e un serviciu bancar?). e nu doar impertinent, ci si total neprofesionist ca paznicul sa dea vina pe clientii pagubiti.... dispret maxim fata de propria slujba & contribuabili. o asemenea iesire, gen soviani in bursa, ar trebui sa se soldeze cu demisia!

    Imi este rusine ca am urmarit emisiunile lui Soviani :( A ajuns angajat la stat :( Trist.

    1. oamenii ieftini se vand ieftin...penibil ca intotdeauna acest domn.

      Soviani, care e problema ta de ce ti eu CASH in cutie de valori?

      De ce trebuie sa fiu intrebat de unde am cashul, doar pentru ca e CASH, si nu depozit, sau pe cont curent?

      Cit de luzar poti sa fii mai Soviani sa vii cu d-astea? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb