Radu, UniCredit: Oferta tehnică a câştigătorului de la Petrom a fost la un punct de descalificare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2011

Răsvan Radu

Răsvan Radu

Oferta tehnică a consorţiului care va intermedia vânzarea de către stat a unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom a fost la doar un punct de descalificare, susţine preşedintele UniCredit Ţiriac, Răsvan Radu, care apreciază că la marile proiecte ar trebui să nu primeze cea mai ieftină ofertă.

Domnia sa a precizat citat de Mediafax: "La licitaţia Petrom au participat primele mari bănci de pe plan mondial. Şi au pierdut.(...) Oferta tehnică a câştigătorului (consorţiul condus de banca de investiţii Renaissance - n.r.) a fost la limita de jos. Cu un punct mai puţin ar fi fost des-calificată. La proiectele mari, la cele de infrastructură, trebuie ca ponderea ofertei tehnice să fie mai semnificativă şi evaluarea ofertei tehnice mult mai riguroasă".

Şeful UniCredit susţine că la toate proiectele mari, în special de infrastructură, s-a pus accentul pe preţul oferit de competitori, iar rezultatele finale au fost slabe, chiar mai costisitoare decât dacă s-ar fi acceptat o ofertă mai puţin bună la prima vedere din punct de vedere financiar.

Săptămâna trecută, comisia de selecţie a intermediarului ofertei secundare de la OMV Petrom a declarat câştigător consorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities, ceea ce a reprezentat o surpriză pentru piaţă. Oferta câştigatoare a întrunit 92,5 puncte (dintr-un total de 100 posibile). Oferta financiară depusă reprezintă 0,325% din suma totală rezultată din valoarea acţiunilor în cadrul ofertei publice secundare, preciza ministerul Economiei, într-un comunicat.

"Acţiunea a fost finalizată cu succes, având în vedere că, la o valoare estimată a tranzacţiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, situate undeva la 4-5 milioane de euro", se arată în comunicat.

Conform mai multor surse prezente la licitaţie, consorţiul condus de Renaissance Capital a fost urmat, la mare distanţă, de asocierea Gold-man Sachs - UniCredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte.

Pe poziţia a treia s-a plasat consorţiul Nomura - Alpha, cu 67,7 puncte, iar al patrulea punctaj a fost obţinut de Raiffeisen Capital&Investments, Morgan Stanley şi Raiffeisen Centrobank. Cel mai mic punc-taj dintre cei cinci competitori rămaşi în cursă l-a avut consorţiul ING Bank - UBS, potrivit surselor.

OPSPI a analizat într-o primă fază oferta tehnică depusă de şase consorţii.

În ultima fază de selecţie au fost deschise şi ofertele financiare, iar punctajul final a fost format în proporţii egale (50%-50%) din rezultatul obţinut la oferta tehnică şi cel de la oferta financiară.

În oferta financiară, consorţiul Raiffeisen Capital-&Inves-t-ments-Morgan Stanley-Raiffeisen Centrobank, plasat pe a doua poziţie după oferta financiară, a cerut 0,7% din valoarea ofertei.

Dacă notarea ofertelor financiare s-a realizat prin obţinerea unui punctaj maxim de către cel mai mic preţ (100 de puncte), atunci rezultatul câştigătorului la oferta tehnică a fost de 85 de puncte, adică limita minimă comunicată competitorilor şi care dădea dreptul la participarea în faza finală a competiţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oricum daca se va vinde pachetul la pretul estimat si 1.6 milioane de euro sunt o gramada de bani. Chiar daca se imparte la 4.Ceea ce este incredibil totusi e ca au ajuns tot rusii care ne-au adus minunatul comunism...sa ne invete piata de capital...Cit de idioti putem fi? Din punctul asta de vedre nici nu m-as mai arata prin tirg, daca as fi in locul celor care s-au aliat cu " Pasol na turbinca Vidma" ,,,cum zicea un personaj celebru!

    Pasol a fost sfatuit prost de consultanti si au facut pe nebunii astfel incat au fost descalificati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb