RADU ZILIŞTEANU, DESPRE PLAFONAREA DOBÂNZILOR: "Băncile de la noi îşi vor reorienta resursele către sistemele din alte ţări"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2018

"Băncile de la noi îşi vor reorienta resursele către sistemele din alte ţări"

Zilişteanu: "Ne întoarcem la economia planificată de pe vremea lui Ceauşescu"

Băncile care activează pe piaţa noas­tră îşi vor reorienta resursele către sis­temele bancare din alte ţări, dacă proiectul plafonării dobânzilor va fi aprobat în forma actuală, este de părere Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie. Domnia sa ne-a precizat: "Băncile nu vor renunţa la creditare, dar vor căuta alte plasamente. Având în vedere că majoritatea instituţiilor de credit care funcţionează în România fac parte din grupuri bancare multinaţionale, o să asistăm la o redirecţionare de resurse dinspre sistemul nostru bancar către alte sisteme bancare, unde nu există asemenea restricţii".

Iniţiativa legislativă la care face referire Radu Zilişteanu prevede plafonarea dobânzilor la 18% pentru creditele de consum şi la de 2,5 ori mai mult decât dobânda cheie pentru cele ipotecare şi imobiliare.

Specialistul ne-a precizat: "Dacă efectele Legii dării în plată depindeau de volumul dărilor în plată, plafonarea dobânzilor la credite ar conduce la o distorsionare clară a pieţei dobânzilor bancare, ceea ce va avea consecinţe serioase asupra acelora pe care legea spune că-i apără. Vom asista la o restrângere importantă a creditării, iar băncile se vor orienta către alte produse din care să câştige".

În opinia lui Radu Zilişteanu, cel mai important lucru este că, printr-o astfel de măsură, "am ajunge să reglăm dobânzile bancare după o dobândă stabilită administrativ": "Ne întoarcem la economia planificată de pe vremea lui Ceauşescu".

În acest context, piaţa imobiliară va fi şi ea afectată, mai consideră domnul Zilişteanu, care subliniază: "Creditele care contează, adică cele ipotecare, vor fi afectate, iar când volumul de creditare scade, cererea solvabilă de pe piaţa imobiliară scade şi ea, şi atunci vom asista din nou la distorsiuni pe piaţa imobiliară. Noi vrem să bancarizăm economia şi, practic, printr-o astfel de măsură, îndepărtăm lumea de sistemul bancar şi debancarizăm economia.

Acestea sunt iniţiative făcute în laboratoarele unor minţi care nu cunosc domeniul bancar".

Menţionând că unul dintre efectele plafonării dobânzilor va fi înăsprirea condiţiilor de creditare, Radu Zilişteanu consideră că, deşi este foarte bine să avem un avans mai ridicat la împrumuturi, foarte mulţi clienţi nu au aceşti bani şi, deci, vor avea accesul tăiat la creditare. "Sunt convins că mai există o mulţime de alte efecte la care nici măcar nu ne gândim", conchide domnia sa, apreciind: "Eu nu ştiu de vreo ţară normală care să practice o astfel de măsură. Pentru IFN-uri, într-adevăr ar fi fost o măsură de protecţie, dar la bănci nu era necesară".

Senatorul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a iniţiat proiectul de lege, susţine că, în alte ţări, dobânzile percepute de bănci la credite sunt plafonate. Daniel Zamfir a declarat, în plenul Senatului: "Vreau să ştiţi că 14 ţări din Uniunea Europeană au dobânzile la creditele ipotecare plafonate. Dobânda medie în România este de 6,10%. Italia are 1,91%, Spania 1,84%, Grecia 3,35%, la jumătate faţă de noi, Ungaria 3,71%. A ieşit Banca Naţională argumentând că e riscul de ţară. De câţiva ani buni BNR vorbeşte numai despre asta. Mai apar şi diverşi analişti economici «independenţi», care spun cât de rău o să le fie românilor dacă dobânzile vor scădea şi vom avea şi noi dobânzi aproape de nivelul mediei UE. Eu în filmul ăsta prost am trăit şi la Legea dării în plată. În SUA, absolut toate statele au dobânzile plafonate. Ca atare, e suficient atât amar de ani cât băncile şi IFN-urile au fot lăsate să îi jecmănească pe români. Dacă BNR a închis ochii în toţi aceşti ani, cred că noi avem obligaţia să intervenim".

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), i-a răspuns liberalului, precizând că nicio ţară membră a Uniunii Europene nu a propus o lege a plafonării dobânzilor similară cu iniţiativa sa. 14 state din 28 nu au o lege în acest sens, 10 ţări raportează dobânda la o medie a pieţei, iar 4 dintre ele au o abordare exogenă, raportând dobânzile la unele dobânzi cheie, dar nu la dobânda băncii centrale, susţine Dănescu, precizând că aceste limitări privesc doar unele produse bancare.

Liberalul Zamfir a mai evidenţiat diferenţa mare care există la noi între dobânzile la credite şi cele la depozite, acestea din urmă având o medie de 0,4%, dobânda medie percepută la credite depăşind 6%, în condiţiile în care banii din depozite sunt utilizaţi pentru creditare. Daniel Zamfir a menţionat, printre altele, că dobânda anuală efectivă în UE este 1,73%, iar în ţara noastră 6,10%.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Zilisteanu, mai traieste?

    1. Da.

      De ce ai simtit nevoia sa pui virgula intre subiect si predicat? Ca sa sugerezi ca esti un datornic chf care vrea sa scape de plata banilor? 

      Planificat a fost doar furtul bancilor dupa cum bine s-a aratat in presa. Raiffeisen majora dobanda la credite in mod planificat si nicidecum justificat. Acum hotii se plang ca li s-a plafonat furtul, iar ca sa sustii hotii in continuare trebuie sa fii fie hot, fie prost.

      Omul a scris corect .Mai pune si tu mana pe o carte .Nu la poker :)

      Nu! A murit de grija bancilor.

      A scris corect dar a gandit prost, spre deosebire de tine care ai scris si ai judecat gresit. Se pare ca gurul Bivolaru are un fiu (intru absolut).

      Ori la 1.2 si 1.5 e acelasi Van dar a baut ceva ori nea Anonimu de la 1.1 s-a dat Van la1.5 pt ca-i este dor de un pahar de licoare de la Bivolaru .Inclin spre a doua varianta :)

      Astea-s singurele variante? Dar daca 1.3 e OE si 1.1 e 1.6? Sau poate esti tu peste tot si vorbesti in punga ca de obicei. Asa-i ca-i posibil, ietilicistule?

      Te-a trezit Bivolaru brusc ? :) Stai linistit , doar tu vorbesti singur .Nu mai fura identitati.Ramai anonim cum esti :)

    Inainte sa plece unde si-a întarcat dracul iapa ,sa desecretizeze protocoalele semnate de manole turnatorul cu bancherii si judecătorii la Sinaia ,la un pahar de posirca de-a grofului latifundiar pe stil nou.

    1. Numai la bautura ti-e gandu' Nelutule.

      Asta e Hiliuta Adarean, trei apartamente ca-si platesc singure rata.

      În țară asta numai la evenimente gen sufrageria sau via (la Oprea,la Manole,la Ghita)se pun la cale marile ticăloșii.Ca va place sau nu ,cred ca voi ,2.1si2.2 dezgustați cam des din otetul lui manole.

      Scoateți protocolul lui manole! 

      "Sa isi reorienteze resursele catre alte tari"? O mare minciuna! Care tari, ca la noi sunt in continuare cele mai bune "vaci" de muls iar mulsul vacilor este atent protejat de BNR. In ce tara scot bancile mai mult "lapte" la un muls? Aici au cele mai mari marje intre ceea ce ofera la depozite si ceea ce pretind la credite. Le doresc drum bun!!!!!

      Mai Muise,

      Da de unde ai avut tu banii care i-ai dat cu camata si nu i-ai mai recuperat? Ai vrut sa faci si tu afaceri, da? 

      Ba, baiatule, asa ai tu impresia ca o sa ajungi la BNR? 

      Pai nu dau aia, nici un scuipat pe tine, cu toate eforturile tale de pe aici. Ai găsit pe altul mai hot ca tine si tu vrei la BNR mai agariciule? 

      Eu iti tot zic ca nu ești de partea care trebuie, dar tu o tii intr-una cu hotii tai! 

      Mai nasol pentru tine e ca legea asta o sa ii rărească pe aia din banci atata de bine, încât iar vei fi fazanul lor, dar pentru o perioada si mai lunga :)))))) 

    Catre ce zari isi vor indrepta resursele!????Dobanzile in Romania sunt duble, triple chiar, fata de ce este in lumea civilizata, in plus, in pietele mature, este o supra saturare a ofertei financiare!sunt prea multe banci in Romania, jaf mare, lacomie fara margini....

    La ce profituri fac in Romania n-are rost sa plangem de mila bancilor. Oricum vor gasi noi mijloace sa-si rotunjeasca profitul...

    Trebuie aplicata urgent taxa pe activele

    bancare , taxa care ar trebui sa fie cel putin 1% !!!

    Zilisteanu este un incompetent care canta cui ii ii plateste ! Un mercenar fara scrupule !!!! 

    Există credite ipotecare cu dobânzi de peste 18%?

    Zilișteanu spune sigur că el nu știe de vreo țară normală care să aibă dobânzi plafonate ceea ce spune multe despre calitatea marelui prezicător imobiliar. Mulți și-au luat țeapa vieții în 2006-2008 din cauza acestui mare cunoscător care n-a auzit el personal.

    Ar fi bine ca avansul să fie mare, dar e bine si fără avans. Ar fi bine ca și Zilișteanu să aibă vreo treavă cu economie, dar e OK și ca agent imobiliar de opinie. 

    In loc de "distorsiuni" pe piata imobiliara, in urma scaderii creditarii, mai corect ar fi "scaderea preturilor" in imobiliare. Un lucru excelent. Poate ca oamenii nu ar mai apela asa de des la credite si, cu banii pusi la ciorap in cativa ani, si-ar cumpara o casa.

    Sincer, nu m-ar deranja asa tare o debancarizare a economiei. Cand au aruncat cu bani in economie, tot bancile sunt cele care ne-au bagat in criza.

    So, despre ce vorbim? 

    Uraaa

    Unde sa plece ? In Franta ? unde dobanzile sunt de 2.3% cu rata fixa (cu tot cu euribor) ? Eu cred ca vor ramane in Romanica ca pina la 18 % e loc de castiguri exponentiale.

    1. Oriunde-i va trimite departamentul de risc .Bostwana , Zimbabwe , pe unde or mai fi dobanzi mari . Ca de mici s-au saturat :)

      Si in Franta dobanda e plafonata...ca si in alte 13 state din UE.

      Germania Belgia Italia... 

    Alo dom profesor! se aude? "resursele lor" de care zici matale e de fapt banii nostrii ai romanilor ptr care ei nu vrea sa ne dea nicio dobanda...sa faca afaceri cu ei, sa nu crediteze economia noastra si p-a altora si sa-si traga salarii si bonusurui pina la loc comanda - toate pe banii nostri...ca banci romanesti in fara de cec unde un leu depui si i-al de unde nu-i nu prea mai e ca le-am vandut pe toate adata cu companiile nationale si cu toata tara - engros, faina afacere...si-atunci la cine sa merem cu jalba-n protap?

    Cainele moare de drum lungSi Zilisteanu de grija bancilor.

    Stimatul domn ce dadea meditatii la matematica inaimte de '89, care s-a implicat in industria imobiliara cand era pe val, aflu acum ca s-a reprofilat pe economie. Tot respectul pentru titlul de doctor, dar sa intelegem ca a gasit o oportunitate ce trebuie sustinuta si in zona creditarii??

    1. Are si titlu de doctor asta? Cu cat l-o fi cumparat ca pe merit nu avea cum sa-l obtina.

      In domeniul stiinte economice orice retardat poate obtine titlul de doctor cu o lucrare in revista Metalurgia.

    In principiu sunt si eu deacord cu antivorbitori de mai sus cu acele limitari.de dobanzi..care in final n ici nu sunt atat de restrictive...18 % la credite de consum si de 2,5 ori dob.cheie pentru credite ipotecare si imobiliare..

    Defapt nici nu cred ca piata ...se depasesc aceste limite...doar ca hai sa fim ....un fel de gica contra. 

    Un aspect pe care insa as dori sa incerce sa ma lamureasca..d-na sau d-ra noastra care a scris articolul..respectiv Emilia Olescu sa afle care este adevarul referitor la legiferarea plafonari dobanzilor in UE... Minte Zamfir sau minte Florin Danescu...unul afirma ceva celalalt cu totul alceva. 

    Aflati adevarul...Emilia Olescu...deoarece avem de aface cu doua persoane.....unul senator altul Presedinte ARB.

    Multumesc....astept raspunsul chiar in urmatoarele zile daca e posibil. 

    1. Bancherii s-au mint de când au apărut prin România.

      Ce anume a fost corect din ce au estimat bancherii și de ce nu te documentezi singur să vezi că președintele ARB minte? 

      .....??? cred ca mata ....fabulezi .........Am cerut o explicatie...si nimic mai mult....Iar mata daca ai ceva cu bancheri sa fii sanatos..

       

      Antevorbitor, consulta DEX-ul !!!!

    In 4 mai 2006 omul spunea intr-un interviu care poate fi gasit pe net ca in doi-trei ani preturile vor scadea ceea ce s-a intamplat.

    1. A văzut blocarea pieței imobiliare din Ungaria și Polonia, intrate în UE cu 2 ani înaintea noastră,

      În 2006 a spus că prețurile vor scădea după integrare, iar în 2007 și 2008 spunea că este imposibil să scadă prețurile la imobiliare. 

      Apărea săptămânal la știrile ProTV cu marota cererea depășește oferta până când a fost depășit de situație.

      Practic, timp de 2 ani i-a escrocat pe cei care l-au băgat în seamă. 

    fiindca s-a asteptat ca vine Zamfir Bruta si domnul Treichl nu mai face profit. Ce vizionar

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb