Rădulescu: Nu vom avea agricultură performantă mai devreme de 2020

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2010

Rădulescu: Nu vom avea agricultură performantă mai devreme de 2020

România nu va avea o agricultură modernă şi performantă mai devreme de 2020, susţine Adrian Rădulescu, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii.

Domnia sa a declarat, în cadrul forumului de afaceri România - Republica Moldova: "Nu vom avea o agricultură modernă şi performantă mai devreme de 2020, poate chiar 2025. Abia la orizontul acestor ani, agricultura din ţara noastră va reuşi să câştige piaţa internă. Nu trebuie să ne comparăm cu Franţa, Germania sau Austria pentru că avem încă foarte multe de făcut".

Potrivit oficialului, una din principalele probleme pentru care agricultura ţării noastre nu funcţionează la potenţialul dorit o constituie gradul excesiv de mare de fărâmiţare a suprafeţelor agricole.

"Unul dintre obiectivele noastre este ca până în 2020, peste 90% din ferme să aibă suprafeţe de teren de 100 de hectare", a spus Rădulescu. Declaraţia sa vine în contextul în care, în ţara noastră, ponderea fermelor cu suprafeţe de teren mici, de 1-2 hectare, este foarte mare, acestea nereuşind să producă pentru piaţă.

Oficialul a evidenţiat că la ora actuală autorităţile depun eforturi să coaguleze suprafeţe agricole: "Agricultura noastră a fost, în trecut, foarte bine organizată. Dar cu trecerea timpului situaţia s-a schimbat. Întâi am fărâmiţat tot, acum ne chinuim să ajungem la ceea am avut".

De asemenea, potrivit lui Rădules-cu, în vreme de criză, statul ar trebui să investească mai mult în agricultură, pentru că aceasta are potenţial să asigure o creştere a PIB.

Adrian Rădulescu a precizat: "Agricultura a asigurat 7,2% din PIB. Când toată economia a scăzut substanţial s-a văzut că agricultura a înregistrat un plus, ceea ce arată că investiţiile în sector trebuie încurajate. Sperăm ca agricultura să contribuie la creşterea PIB din ce în ce mai mult".

Secretarul de stat a mai evidenţiat că o altă problemă o constituie pierderea populaţiei tinere în mediul rural, "peste 82% din fermieri fiind de peste 45 de ani" şi a arătat, în acest sens, că este vorba şi de o problemă de mentalitate: "Munca în agricultură nu este una uşoară. Nouă, părinţii noştri ne spuneau că dacă nu ai carte te faci tractorist, dar acum lucrurile s-au schimbat. Agricultura este o afacere, iar tinerii trebuie încurajaţi să devină fermieri".

Potrivit lui Rădulescu, una dintre principalale priorităţi ale ministerului pentru perioada următoare o constituie dezvoltarea zootehniei şi, în cadrul acestei ramuri, şi rezolvarea problemelor ce ţin de fondul genetic: "Nu mai avem genetică la animale. Suntem zero la pasăre, zero la vaci de carne şi de lapte, importăm foarte mulţi pui. Trebuie să rezolvăm aceas-tă problemă, iar zootehnia va fi una dintre principalele noastre priorităţi".

Oficialul a dat şi o veste bună în ceea ce priveşte sectorul cărnii de porc. Conform spuselor sale, foarte probabil până la finele anului restricţia Comisiei Europene la comerţul intracomunitar cu produse din carne de porc românească, din cauza pestei porcine, va fi ridicată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb