Preşedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, Raed Arafat, a anunţat, miercuri seară, că s-a finalizat raportul cerut de premierul Viorica Dăncilă, iar specialiştii care au lucrat au stabilit 14 măsuri care ar trebui implementate în cel mult 60 de luni. Arafat a afirmat că sistemul nu este perfect, trebuie corectat, dar nici nu se poate spune că acesta "este la pământ". "Sigur vor muri foarte mulţi oameni dacă populaţia pierde încrederea să sune", a spus Raed Arafat.
"Doamna prim-ministru a înfiinţat o comisie interministerială care să se ocupe de analiza situaţiei 112 în mod deosebit a localizării, dar nu numai, şi a dispecerizării şi altor aspecte corelate, o comisie care a inclus mai multe instituţii. Pe lângă MAI, a fost STS-ul, Ministerul Comunicaţiilor, Secretariatul General al Guvernului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi ANCOM-ul. La una din şedinţe am invitat şi responsabilii de protecţia datelor. Am avut ocazia să prezint doamnei prim-ministru raportul şi concluziile finale. Raportul va fi făcut public, dar permiteţi-mi să subliniez anumite aspecte. În raport a fost analizată situaţia actuală a Serviciului 112, a dispecerizării şi a problemei localizării, unde ne aflăm acum şi unde trebuie să ajungem. A fost analizată implementarea sistemului AML (Advanced Mobile Location), dar în concluzia noastră, după implementarea acestui sistem, nu trebuie să ne oprim aici pentru că este nevoie şi de alte sisteme complementare care trebuie să fie implementate în viitor", a declarat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat Raed Arafat, preşedinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112.
Acesta a anunţat că au fost stabilite 14 măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului 112.
"Au fost stabilite 14 măsuri, la finalul raportului, împărţite pe termene: termen scurt - până în 12 luni, termen mediu, care este între 12 luni şi 36 de luni maxim, şi termen lung, până la 60 de luni. Bineînţeles, termenele stabilite sunt termene maximale. Se poate să se rezolve unele aspecte mai rapid decât termenul maximal stabilit de către noi. Însă, toată comisia a găsit mai corect să punem termen maximal, decât să ajungem să nu rezolvăm unele probleme din anumite motive obiective", a mai spus Arafat.
Succint, măsurile propuse de Comitetul interministerial sunt:
Măsuri pe termen scurt - maxim 12 luni
Măsura 1 - Modificarea cadrului legislativ, inclusiv reglementarea vânzării cartelelor prepay. Arafat a precizat că operatorii de telefonie vor avea obligaţia de a furniza datele celor care au cumpărat aceste cartele, strict în relaţia cu sistemul 112.
Măsura 2 - Încheierea unui acord cu Google pentru implementarea AML
Măsura 3 - Reconfigurarea infrastructurii de telefonie mobilă în colaborare cu STS
Măsura 4 - Promovarea aplicaţiei 112 creată de STS pentru a fi descărcată de un număr cât mai mare de persoane
Măsuri pe termen mediu - 12- 36 de luni
Măsura 5 - Dispecerate integrate în întreaga ţară - ele există la Bucureşti, Târgu Mureş şi va fi în curând la Hunedoara
Măsura 6 - Centre de formare pentru dispeceri. Există deja două, la Târgu Mureş şi Bucureşti. Scopul este pregătirea a 650 de dispeceri
Măsura 7 - Modernizarea sistemului 112 - există deja o licitaţie lansată în acest sens, costul fiind estimat la 600.000 de euro, fără TVA
Măsura 8 - Îmbunătăţirea procedurilor pentru apelurile de urgenţă
Măsura 9 - Implementarea unor tehnologii complementare de localizare întrucât AML are unele limitări
Măsura 10 - Instituirea unui mecanism de verificare periodică a acurateţei gradului de localizare
Măsuri termen lung - 36 - 60 de luni
11 - Extinderea dispeceratelor integrate la nivel regional
12 - Pregătirea şi formarea continuă a dispecerilor
13 - Integrarea tuturor agenţiilor în dispeceratele unice
14 - Armonizarea continuă a legislaţiei incidente 112 cu legislaţia Uniunii Europene
1. # 112 E IMPOTENT!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2019, 04:22)
FOARTE BINE CĂ 99,99% SUNT APELURI LA MIȘTO!!!
2. # VRĂJALĂ
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2019, 04:35)
Raed complice cu DINCĂ la TRAGEDIE : ca șef și mulți BANI evaporați..... OUT!!!!!!!
3. cel mai gargaragiu
(mesaj trimis de The Brute în data de 08.08.2019, 10:30)
esti sef peste o entitate fara personalitate juridica unde banii intra si ies ca la cazino. Dar esti bun sa pacalesti alegatorii cu potentialul electoral. Cte miliarde aruncate pe un sistem de care nu te poti folosi Da cand ai facut pe cocosu la Basescu imediat a sarit si Treichl sa te apere, ca romanii e invatati cu brutalitatea, vezi daca era pus la punct sistemul de localizare gaseam si sediul BCR de la Chisinau.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2019, 12:33)
Raed a facut mult bine,fata de voi politrucii,mai ales pct.2.
5. RAED = tel. ,, FIX "
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2019, 13:56)
CU 112 SĂ ÎNVEȚE DE LA COPII RADIOAMATORI...!!!!