Transportul pacienţilor cu COVID-19 din România se face cu ambulanţe, dar fără izoletă, spre deosebire de începutul epidemiei. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienţilor cu COVID-19. Alis Grasu susţine că Ambulanţa Bucureşti nu a fost vreodată dotată cu izolete, conform hotnews.
În lupta împotriva epidemiei de coronavirus, un prim element distinctiv a fost apariţia izoletei. Echipamentul asigura transportarea persoanei suspecte de coronavirus într-un mediu izolat pentru a se evita răspândirea virusului. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat pe 20 martie că a dezvoltat prima izoletă 100% românească, un produs care, potrivit Ministerului, "îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infectate".
Izoleta românească urma să intre în producţie.
Situaţia s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunţat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.
"La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienţilor cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienţilor este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraş ca să putem transporta pe toţi. Nu putem aştepta după izoletă. Nici în alte ţări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puţine", a declarat, pentru Europa Liberă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Secretarul de stat a precizat că ambulanţele se nebulizează, se dezinfectează şi li se şterg suprafeţele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanţelor care transportă pacienţi COVID-19.