Arestarea lui Julian Assange de astăzi, de la Ambasada Ecuadorului din Londra relevă o "răzbunare personală" a preşedintelui Lenin Moreno, acuză predecesorul său, Rafael Correa, într-un interviu acordat la Bruxelles pentru AFP.
"Aceasta este o răzbunare personală a preşedintelui Lenin Moreno, pentru că WikiLeaks a publicat în urmă cu câteva zile un caz de corupţie foarte grav", a declarat Rafael Correa, care a fost preşedintele Ecuadorului din 2007 în 2017, anul în care a decis să se exileze în Belgia.
Este vorba, a declarat fostul şef al statului, despre dezvăluirea de către site-ul Wikileaks, "la nivel mondial", a existenţei "unui cont secret în Panama, la Balboa Bank", pe numele familiei lui Moreno, scrie AFP.
WikiLeaks a stabilit săptămâna trecută o legătură între riscul expulzării lui Assange şi publicarea unor informaţii private compromiţătoare pentru Lenin Moreno.
Potrivit lui Rafael Correa, aceste acuzaţii de corupţie au fost "elementul detonator" care l-a împins pe Lenin Moreno să se "răzbune", permiţând poliţiei să intre în Ambasada ecuadoriană de la Londra pentru a-l aresta pe Assange.
"Ceva incredibil, cu adevărat fără precedent", a denunţat el, amintind că fondatorul australian al WikiLeaks, în vârstă de 47 de ani, a obţinut în 2017 cetăţenia ecuadoriană.
Într-un mesaj postat pe Twitter astăzi, înainte de prânz, Correa l-a denunţat deja pe fostul său aliat, fost vicepreşedinte în mandatul său, pe care l-a catalogat drept "cel mai mare trădător din istoria latino-americană".
Moreno a apărat retragerea azilului acordat lui Assange, o decizie pe care a prezentat-o drept "suverană".
Cunoscut drept un reprezentant al stângii sud-americane, Correa a dat asigurări astăzi, că Moreno a acţionat "la presiunea" Statelor Unite, sugerând că Julian Assange ar fi fost folosit ca monedă de schimb cu scopul ca noul preşedinte ecuadorian să obţină susţinerea Washingtonului în vederea unui împrumut de la Fondul monetar Internaţional (FMI).
Julian Assange s-a refugiat în ambasada ecuadoriană la Londra în 2012, pentru a evita să fie extrădat către Suedia, unde era acuzat de viol. La acea vreme, aminteşte Rafael Correa, Ecuadorul i-a oferit azil australianului, pentru că "nu avea garanţia unui proces drept în Statele Unite", maui scrie AFP.
În afară de dosarul suedez, Julian Assange se teme că va avea de înfruntat justiţia americană cu privire la publicarea a 700.000 de documente confidenţiale de către Wikileaks, cea mai mare divulgare din Istoria americană.
Departamentul american al Justiţiei a subliniat astăzi, că Assange a fost arestat în virtutea unei cereri de extrădare a Statelor Unite, unde este inculpat de asociere de răufăctori în vederea comiterii unei "piraterii informatice", riscând astfel până la cinci ani de închisoare.
Justiţia britanică l-a găsit vinovat, astăzi, de încălcarea condiţiilor eliberării sale provizorii, o infracţiune în legătură cu care riscă până la un an de închisoare, scrie AFP.