Rafael Grossi a declarat că situaţia la centrala din Zaporojie e în curs de stabilizare

D.R.
Internaţional / 15 iunie 2023

Rafael Grossi a declarat că situaţia la centrala din Zaporojie e în curs de stabilizare

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi a declarat azi că situaţia la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este "gravă" în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, dar în curs de "stabilizare", transmite Agerpres.

"Putem observa, de o parte, că situaţia este gravă, consecinţele sunt aici şi ele sunt reale. În paralel, se iau măsuri pentru stabilizarea situaţiei", a rezumat directorul general al AIEA, fără a preciza măsurile la care a făcut referire.

Vizita lui Rafael Grossi la centrala nucleară Zaporojie, a avut ca principal obiectiv să determine dacă aceasta este pusă în pericol în urma distrugerii barajului Nova Kahovka şi ale cărui ape sunt folosite pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei.

"Era foarte important să pot face propria mea evaluare a situaţiei împreună cu experţii mei", a completat Rafael Grossi, care estimase marţi că nu există vreun "pericol imediat" pentru această centrală ocupată de trupele ruse, dar care funcţionează cu personal ucrainean. AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Directorul Rosatom, Aleksei Ligacev a declarat că directorul AIEA a putut să inspecteze centrala şi să se asigure că personalul acesteia face totul pentru a garanta securitatea instalaţiei.

"Personalul centralei este foarte profesionist" şi calculează toate riscurile tehnologice, dar "pericolul militar al unui atac direct asupra instalaţiei în condiţiile actuale creşte", mai ales că centrala se află aproape de linia de contact dintre trupele ruse şi ucrainene, iar armata ucraineană şi-a lansat mult trâmbiţata contraofensivă, a adăugat oficialul rus.

El a asigurat că Rusia respectă un set de cinci principii enunţate de directorul general al AIEA pentru a preveni la Zaporojie un dezastru nuclear cum a fost cel de la Cernobîl în 1986, adăugând că pentru aceasta este nevoie şi de sprijinul Ucrainei.

Zone centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc. Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb