Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că până la sfârşitul săptămânii viitoare, în România ar urma să fie realizate zilnic peste 100.000 de teste pentru identificarea infectării cu SARS-CoV-2, conform Agerpres.
El a menţionat că marţi a fost, probabil, ziua cu cel mai mare număr de teste efectuate.
"În momentul de faţă, peste 2.300 de cabinete de medici de familie au semnat contractele cu casele judeţene de asigurări de sănătate şi au început să testeze. Ieri, probabil, a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii - am ajuns la 90.000 de teste într-o zi. Estimez că această creştere a testării va continua în perioada următoare. Vom ajunge, cred, până la sfârşitul săptămânii viitoare, bine peste 100.000 de teste efectuate. Şi, implicit, va creşte şi numărul de persoane detectate", a spus Rafila.
Ministrul a apreciat că o creştere a numărului de persoane detectate va avea loc inclusiv ca urmare a faptului că tulpina Omicron este "mult mai transmisibilă", aspect remarcat şi în celelalte ţări.
Rafila a precizat că în urma schimbării strategiei de gestionare a pandemiei, Ministerul Sănătăţii nu aşteaptă "pasiv" ca oamenii să se îmbolnăvească şi să se interneze în spitale, care devin supraaglomerate.
"Am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliul populaţiei: organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor şi trimiterea pentru asistenţă medicală spitalicească doar a celor care au nevoie de acest tip de asistenţă medicală", a explicat el.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a remarcat că numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 s-a dublat, dar a menţionat că acest lucru s-a înregistrat pe fondul creşterii capacităţii de testare.
1. Nu asta-i solutia
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 20.01.2022, 05:53)
Romania, dar nu numai, nu are capacitate suficienta de testare pentru ca operatiunea sa fie si eficienta. Viteza de raspandire a Omicron e prea mare. Cine are simptome evidente si are nevoie de asistenta medicala se duce oricum la medic. Supratestarea nu face decat sa puna presiune inutila pa sistemul medical si sa cheltuie bani aiurea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2022, 08:00)
Ignorarea, fatalismul si credinta sunt solutia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2022, 09:56)
100000 de teste , 100000 de erori si bani cheltuiti aiurea .