Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că numărul cazurilor de viroze a crescut semnificativ, ajungând la 90.000 în această săptămână, faţă de 45.000 săptămâna trecută, transmite news.ro.
Alexandru Rafila a recomandat continuarea vaccinării antigripale şi a subliniat importanţa triajului epidemiologic în şcoli. El a prevăzut o creştere a cazurilor de viroze în România pentru următoarele trei-patru săptămâni, urmată de o scădere, în concordanţă cu evoluţia sezonieră observată şi în vestul Europei.
"Ne aflăm în plin sezon al virozelor şi dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat, sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor 5 ani şi sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în acelaşi interval de timp. Au fost peste 100.000 de cazuri anul trecut, dar observăm, pe de o parte, o creştere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic, de la circa 4500 am ajuns la peste 5000 de cazuri în această săptămână la nivel naţional", a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Iaşi.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a detaliat măsurile pregătitoare pentru gestionarea virozelor sezoniere, incluzând trei direcţii principale: organizarea internă a spitalelor pentru gestionarea pacienţilor cu viroze, redeschiderea centrelor de evaluare şi întărirea medicinei de familie prin centrele de permanenţă. De asemenea, Rafila a subliniat importanţa utilizării corecte a medicamentului antiviral Oseltamivir exclusiv pentru gripă şi a apelat la părinţi şi profesori să colaboreze la prevenirea răspândirii virozelor în şcoli prin triaj epidemiologic.
"Cred că experienţa a fost traumatizantă pentru copii şi pentru părinţilor. Închiderea prelungită a şcolilor într-o anumită perioadă, în prima parte a pandemiei în România, a fost exagerată şi trebuie să fie o măsură excepţională. Nu trebuie să fie o măsură de rutină încetarea activităţii şcolare. Are efecte nefavorabile şi asupra educaţiei, şi asupra dezvoltării copilului, şi asupra societăţii în general, aşa că nu suntem promotorii unei astfel de politici sanitare, dimpotrivă, şcolile trebuie să-şi continuă activitatea, sigur cu măsurile de profilaxie, tradiţionale, care încep cu spălatul pe mâini, cu igiena tusei, cu izolarea persoanelor care sunt infectate la domiciliu, ca şi activitate curentă.
"Numărul de cazuri de gripă încă nu este aşa de mare şi având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obţinerea imunităţii după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă. Vaccinul este disponibil prin recomandare la medicul de familie, gratuit pentru copii şi adolescenţi, pentru femeile gravide, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cei care au boli cronice", a adaugat Rafila.
Referitor la gripă, ministrul a transmis că "nu ne găsim la situaţii îngrijorătoare în momentul de faţă".
"Având în vedere ce se întâmplă în Europa, ce se întâmplă mai ales în vestul Europei, ne aşteptăm ca şi în România situaţia să evolueze ascendent, probabil încă vreo trei-patru săptămâni, după care, în mod firesc, aşa cum se întâmplă în fiecare sezon, se intră pe un tren descendent", a completat ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 15:07)
Rezultat direct a starii de sanatate a romanilor,
a accesului la ingrijiri medicale,a alimentatiei
foarte proaste din lipsa banilor,a tratamentelor
medicale proaste tot din cauza ca romanii nu-si
permit medicamente de calitate,fiind prea scumpe
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 15:16)
Aiurea, e din cauza traiului prea bun...uite la mujicii din Transmujicia, fara caldura, fara curent, fara apa calda, si nici o viroza...toti sunt sanatosi "tun" de "bubuie" pe frontul din Ucraina:-)