Rafila spune că a fost o eroare în decretul pentru antibioticele fără reţetă

F.D.
Miscellanea / 23 ianuarie

Rafila spune că a fost o eroare în decretul pentru antibioticele fără reţetă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că decretul în care era prevăzut termenul de 72 de ore în care românii pot cumpăra antibiotice fără reţetă a fost greşit şi că eroarea a fost corectată, relatează Digi24.

"Doar în situaţii de urgenţă se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă. Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără reţetă, Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii sale", a transmis ieri Ministerul Sănătăţii.

Iniţial, termenul anunţat era de 72 de ore.

"Există doar antibiotice de primă linie care pot fi eliberate ca doză de urgenţă. 48 de ore e timp suficient, vineri şi luni oricine se poate duce la medicul de familie sau la specialist pentru reţetă Decretul nu presupune că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic, un tratament de două zile este insuficient şi trebuie să mergi la medic.

Am avut de la început în vedere această durată de 48 de ore, a fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat.

Consumul de antibiotice în România e mare, suntem de mulţi ani în primele locuri în acest sens alături de Grecia, Cirpu şi Italia. Problema e legată de apariţia bacteriilor multirezistente. Nu e o problemă legată de organismul nostru, ci de bacterie. Oamenii trebuie să ştie că trebuie să ia medicamentele raţional", a declarat Rafila.

Întrebat cum se poate verifica dacă o persoană nu va merge în mai multe farmacii ca să ia doza de urgenţă, Rafila a răspuns că nu crede că cineva va face asta: "Nu poţi fi sigur, vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic care să genereze raporte imediate şi să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rafila uita sa spuna ca suntem rezistenti la bacteriile din spitale, nu la cele care le avem acasa. Problema este in spitale.

    Cam asa se intampla cand posturile administrative din sanatate sunt ocupate de habarnisti...sa se reamintim doar de talpile puse programelor importante (oncologie, dializa, etc.).

    Rafila...ministrul calator pe banii statului, doar Iohannis a fot mai tare.

    PSD urmeaza sa deconteze la alegeri si prestatia ta patetica...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb