Raiffeisen Bank nu dă nici doi bani pe Ordinul ANPC

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 octombrie 2017

Raiffeisen Bank nu dă nici doi bani pe Ordinul ANPC

Raiffeisen Bank a reacţionat la Ordinul emis, vineri, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care prevede încetarea practicilor incorecte ale băncii.

Reprezentanţii instituţiei de credit susţin că Ordinul ANPC nu dispune modificarea contractelor de credit. Aceştia ne-au transmis:

"Ordinul, aşa cum a fost formulat de către ANPC, solicită să încetăm practica «de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar».

În opinia noastră, toate costurile aferente contractului de credit sunt deja cuprinse în clauzele contractuale.

În legătură cu modificările contractuale pe care ar trebui banca să le facă - conform unor afirmaţii din spaţiul public - nu există o asemenea cerinţă".

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a amendat instituţia de credit cu 50.000 de lei pentru practici incorecte şi a dispus încetarea acestora, decizia fiind luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.

Subliniem că, deşi banca ne-a transmis, ieri, că Ordinul ANPC nu dispune refacerea contractelor de credit, la pagina 8 a acestui ordin Autoritatea arată: "Operatorul economic trebuie să aducă contractele la momentul anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, în condiţiile contractuale de la momentul semnării acestora".

Dispoziţia a fost emisă în contextul în care, potrivit Ordinului, "Practica ce constă în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar a determinat consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să-l aplice, aşa cum a fost detaliat în documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei".

Ordinul ANPC, obţinut de ziarul BURSA, prevede, la Art. 1: "Începând cu data de 23.10.2017 se dispune, conform celor propuse în procesul verbal de constatare a contravenţiei (...) din data de 10.10. 2017, încetarea practicii comerciale incorecte, utilizată de operatorul economic RAIFFEISEN BANK SA (...), ce constă în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, (n.r. ceea ce) a determinat consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil, nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să îl aplice, aşa cum a fost detaliat în documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei".

Raiffeisen Bank a reiterat că va cere în instanţă suspendarea ordinului şi anularea sancţiunii ANPC.

Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte prevede, însă, că procedura de contestare în instanţă nu suspendă de drept executarea măsurilor dispuse de Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor.

Astfel, până la pronunţarea justiţiei, Raiffeisen Bank este obligată să pună în aplicare Ordinul ANPC începând din 23 octombrie 2017, adică de acum trei zile.

Piperea: "Legea actuală încurajează băncile, prin ceea ce se numeşte hazard moral, să înşele consumatorii"

După ce ANPC a emis Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, în cadrul opiniei publice au început să apară diverse întrebări referitoare la cât de promptă va fi banca în aplicarea acestui ordin şi, în caz contrar, ce pârghii există pentru determinarea instituţiei de credit să respecte dispoziţiile ANPC.

Adresând aceste întrebări specialiştilor din domeniu, am obţinut răspunsuri variate.

Potrivit Legii 363/200, art.15, nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul sau prin decizia ANPC se sancţionează cu amendă de la 6.000 de lei la 60.000 de lei, agentul constatator putând propune ca sancţiune complementară şi suspendarea activităţii operatorului economic, până la încetarea practicii comerciale incorecte.

În acelaşi timp, trebuie menţionat că sistemul bancar este guvernat de o lege specială, respectiv OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi administrarea capitalului, care, la art. 238, arată că limitarea şi/sau suspendarea unor activităţi şi operaţiuni bancare pe o anumită perioadă de timp revin Băncii Naţionale a României (BNR).

În acest context, surse din cadrul BNR ne-au precizat că, atunci când există o lege generală şi una specială ce reglementează acelaşi domeniu, legea specială primează. Sursele citate susţin că "închiderea unei bănci se poate face doar prin rezoluţie şi numai de către BNR, ANPC neputând închide o bancă".

Specialişti din domeniul protecţiei consumatorilor ne-au informat, însă, că nu este vorba de închiderea instituţiei de credit, ci de suspendarea activităţii ce priveşte produsul la care face referire Ordinul ANPC.

"BNR ridică licenţa pentru neîndeplinirea cerinţelor de prudenţialitate şi are criteriile ei, iar ANPC are alte prerogative. ANPC nu poate interveni asupra deciziilor luate în baza OUG 99/2006 şi BNR nu are competenţe pe Legea 363/2007", ne-au spus surse judiciare.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a explicat că, în cazul de faţă, produsele care ar putea fi suspendate de ANPC dacă Raiffeisen Bank nu va aplica Ordinul Autorităţii sunt creditele practicate în prezent ce se bazează pe aceeaşi strategie ca în perioada 2006-2007. Totodată, ANPC poate suspenda activitatea rezultată din administrarea contractelor vizate în Ordin, ceea ce se poate concretiza inclusiv în îngheţarea ratelor pe care debitorii le achită lunar la bancă.

Avocatul Piperea atrage atenţia că legea actuală încurajează băncile, "prin ceea ce se numeşte hazard moral", să înşele consumatorii.

În contextul în care banca va merge în judecată cu acest ordin, domnul Piperea spune că nu întotdeauna repartizarea dosarelor în justiţie este aleatorie şi că, în multe cazuri, deciziile instanţei sunt subiective. Specialistul a adăugat: "Oamenii trebuie să fie foarte atenţi când contractează un credit, iar atunci când un contract este «frumos», cu siguranţă că nu reprezintă întreaga realitate.

Se vor întâmpla lucruri mult mai grave cu cei care au contractat credite în lei, în comparaţie cu situaţia prin care au trecut creditaţii în CHF, fiind sute de mii de împrumuturi date, în ultimii trei ani, în moneda naţională, iar debitorii sunt dintre cei cu venituri reduse, care s-au încadrat în Programul Prima Casă".

ANPC: "Toate analizele economice aveau la bază exclusiv calcule comerciale bazate pe indicatori de profit"

Documentele scurse în mediul online, în vară, arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligenţele în relaţia cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul verbal care stă la baza Ordinului ANPC. Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6% şi setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune nu era în acelaşi câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei şi euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienţi afectaţi, reprezentând 389,2 milioane euro".

Procesul verbal, obţinut de ziarul BURSA, subliniază: "Raiffeisen Bank dorea să acorde cât mai multe credite în cuantum cât mai mare şi a acordat credite cu dobânzi situate, la origine, sub nivelul pieţei, dar cu termene lungi, ca să îşi permită consumatorul să ia credit, stipulând în contract clauza de majorare discreţionară a dobânzii după primul an de graţie, ceea ce a determinat o majorare treptată a gradului de îndatorare. Raiffeisen Bank a setat în sistem mărirea automată a dobânzilor atunci când creditele împlineau un an de la acordare, justificând această practică printr-o clauză introdusă în contract prin care să-şi justifice majorarea unilaterală a dobânzii. Astfel, banca a planificat revizuirea discreţionară a dobânzii la nici două luni după acordarea creditelor, în perioada 1.02.- 18.12.2008. Banca ştia, deja, în ianuarie 2007, că din anul al doilea va încasa sume mai mari din dobânzi majorate, deşi nu le majora în relaţie cu evoluţia LIBOR, ci pur şi simplu pentru a-şi creşte profiturile prin supraîndatorarea clienţilor. Grupul Clienţilor cu credite în CHF subliniază faptul că banca a planificat această practică înşelătoare instruind angajaţii din agenţii despre modul în care să motiveze creşterea dobânzilor dacă ar fi întâlnit clienţi care aveau intenţia de a refinanţa creditele la alte bănci".

Conform Procesului verbal, "se poate constata că toate analizele economice aveau la bază exclusiv calcule comerciale bazate pe indicatori de profit şi nu au ţinut cont de eventualele variaţii ale cursului sau ale ratei dobânzii, respectiv nu au avut în vedere menţinerea unei relaţii corecte cu consumatorii, prin expunerea acestora la un risc de neplată considerabil şi afectând, astfel, o mare parte din portofoliul de credite denominate în CHF".

Reprezentanţii Raiffeisen Bank consideră ca neîntemeiată constatarea ANPC.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Pai am citit si eu ordinal ANPC. Raffeissen are dreptate, incetarea practicii aia inseamna, sa si informeze de acum incolo clientii daca n-a facut-o cum trebuie. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Eh si-n instanta Raiffeissen va castiga fluierand din nspe mii de motive, inclusive din ala in care documentele obtiute illegal ca cele scurse tot de nenea Piperea in public nu sunt premise. Ca sa nu mai zic ca nici documentele alea nu demonstreaza mare lucru. Bonsoir!

    1. Documentele nu demonstreaza decat ca Raiffeisen Bank inseala si fura, ceea ce nu este mare lucru.

      Raspunsul de astazi nu demonstreaza decat ca Raiffeisen Bank mai si minte, ceea ce, este intradevar mai putin decit ca inseala si fura si deci cu atat mai mult nu este mare lucru. Good night! 

      Intr-o tara corupta cu o justitie corupta e de asteptat.

      De castigat poate afara. 

      La ce altceva e bun controlul Securității asupra justiției? De ce se îngrămădesc ambasadele să medalieze tot felul de infractori?

      Daca te prind negi...

      Limbajul lor e urmatorul:  

      Nu am facut nimic ilegal  

      Continua sa nege si merg cu negarea pana cand .... avand toate probele in fata nu mai raspund.  

      Pentru o intarziere de cativa lei mi-au sunat tatal si sotia si i-au amenintat. Mizerabili!  

      In formularul semnat cu ei se spune clar ca nu au voie sa divulge nimanui informatii despre contul clientului.  

      In formular sunt datele mele de contact-ce fac profesionistii?  

      Isi bat joc de lege si reguli si suna la intamplare  

      Rusine  

      Rusine

      Rusine 

    Spunea ca Bnr nu e Anpc ca Bnr i-a luat puterea Anpc-ului prin l speciala.

    De aceea banca se pisike 

    [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

    1. Bine

      Korect

    Marele #resistent. Gronningen care sustinea la mitinguri statul de drept si democratia......

    Toti cei care au facut credite la aceasta banca in acea perioada ar tb. sa faca plangeri penale pt inselaciune. 

    1. De ce apara el justitia in strada? Dacă DNA ramane fara abuz în serviciu bazat pe interpretări de înregistrări, următorul pas ar fi sa ancheteze corupția generată de multinaționale.

      Ceasca a fost puscat ca tara nu avea credite.

      Bancile conduc lumea. 

    Raiffeisen este obligata, in baza Ordinului ANPC, sa isi notifice in scris toti clientii ce au contractat credite asupra practicilor incorecte incluse in (ce au stat la baza si sunt parte din) contractele de credit incheiate pana in acest moment. De asemenea, informarea este obligatorie si pentru contractele viitoare. Cum va suna o scrisoare de tipul "v-am mintit si v-am furat"?

    In cazul neemiterii informarii catre toti clientii ce au contractat credite sau a omisiunii unor aspecte dovedite in raportul intocmit, ANPC are dreptul sa suspende activitatea ilicita ca urmare a refuzului de executare a ordinului dat. Aceata actiune trebuie intreprinsa cu celeritate fiind inadmisibila sfidarea legii si institutiilor statului. Nu este admisibil ca un operator economic, indiferent de puterea sa financiara sa isi permita sa interpreteze, adaptand intereselor proprii, deciziile Institutiilor Statului. 

    Consider necesara analizarea atitudinii domnului Grohingen si, in baza dispretului aratat legilor si institutiilor statului, declararea acestuia persona non grata pe teritoriul Romaniei. Nu putem admite ca Statul Roman sa fie jignit si sfidat de nimeni. Odata cu Statul Roman, Comunitatea Europeana, din care face parte, trebuie sa se simta lezata. 

    BNR trebuie somata sa raspunda intereselor Statului Roman si cetatenilor acestuia. BNR, legal, nu este stat in stat, BNR este o institutie a statului. Trebuie sa existe parghiile necesare. 

    Din punctul de vedere al clientilor ce au contractat credite de la numita Raiffeisen Bank, in lipsa primirii scrisorii solicitate prin Ordinul ANPC, contractele de credit sunt incomplete, devenind nule. In aceste conditii, refuzand corectarea contractelor, Raiffeisen a ales nulitatea acestora si, implicit, a refuzat sa mai incaseze ratele calculate (corectate) conform concluziilor ANPC. Acesta este unul din motivele pe care va trebui sa-l abordeze ANPC in actiunile corective ce se impun. Dorim sa ne platim datoriile la valoarea corecta. 

    Ma astept ca GCCC sa organizeze actiuni prin care clientii ce au contractat credite, indiferent de valuta, sa isi poata exprima opinia in mod organizat, public, in fata institutiilor competente si a inculpatei. Suntem cu totii alaturi de Institutiile Statului importiva hotiei. 

    Le multumesc si imi afirm respectul celor ce isi mentin pozitia verticala, luptand pentru noi toti, pagubiti sau nu. Din respect pentru dansii nu dau nume pentru a nu da ocazia unor comentarii deplasate adresate domniilor lor. 

    Nu putem permite ofensarea Statului Roman si Institutiilor acestuia. 

    Sunt convins ca si Presedintia Romaniei va actiona in sensul prerogativelor sale: 

    "Președintele este garantul unității țării: sintagma unitatea țării trebuie să fie raportată, în special, la caracterul unitar al statului român. Orice acțiune, indiferent de ce natură ar fi aceasta, prin care s-ar afecta caracterul unitar al statului român îndreptățește pe Președintele României să acționeze ca garant al unității statului. --Nu interesează dacă atentatul s-ar produce din interiorul sau din afara țării. Nu are importanță nici dacă actul prin care se atentează împotriva caracterului unitar al țării este săvârșit de un partid politic, printr-un mijloc de informare în masă, de un grup de persoane sau de către o autoritate publică centrală sau locală. În cazul în care ar fi inițiat în afara țării ar afecta și independența națională." 

    De asemenea, Guvernul Romaniei va trebui sa ia masuri prin ministerele componente si institutiile din subordine. 

    Hai sus! 

    1. omule tu visezi si ziua,naspa !

      Continuand sa ne complacem in pozitia de necuvantatoare nu rezolvam nimic. Suntem datori sa ne oferim sansa de a fi luati in seama si de a atrage atentia asupra delicventei. Multumesc pentru raspuns.

      Olangeri penale pentru INSELACIUNE.

      Asta trebuie sa faca toti, fiecare in parte. 

      P

    atentie la cardurile de cumparaturi promovate de hotii de austrieci si emag, suspectez o intelegere de tip cartel si deasemenea o practica oneroasa care face ca creditele fara dobanda sa aiba si dobanzi de peste % pe an

    1. In afara cardului/contului de salariu si a contului creditului refuz sa mai accept orice fel de relatii cu bancile. Studiez chiar posibilitatea de a-mi incasa salariul numerar de la angajator, actualul card ramanand doar pentru eventuale cumparaturi online. În acest fel nu mai dau bancilor lunar bani de rulat. Va recomand aceeasi atitudine.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb