Raiffeisen Bank şi ASE lansează un proiect de cercetare despre comportamentul românilor în privinţa economisirii şi investiţiilor

F.D.
Bănci-Asigurări / 11 aprilie

Mihail Ion, Vicepreşedintele Diviziei Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România

Mihail Ion, Vicepreşedintele Diviziei Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România

De Ziua Educaţiei Financiare, Raiffeisen Bank România şi Facultatea de Finanţe, Asigurări Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti lansează un proiect de cercetare privind comportamentul de economisire şi investiţii în rândul populaţiei din România, cu accent pe situaţia actuală la nivel naţional, comparativ cu alte ţări din UE, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Proiectul se va axa pe cercetarea comportamentului de planificare financiară a românilor, având ca obiectiv identificarea şi înţelegerea nevoilor, preocupărilor şi obiceiurilor financiare ale populaţiei, în comparaţie cu tendinţele europene. Această iniţiativă reprezintă un pas semnificativ în promovarea unei educaţii financiare sustenabile şi relevante în rândul comunităţii academice şi a publicului larg.

De coordonarea proiectului de cercetare se ocupă din partea Raiffeisen Bank România - Mihail Ion, Vicepreşedintele Diviziei Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală şi, din partea ASE, Prof. univ. dr. Bogdan Negrea, directorul Departamentului Monedă şi Bănci din cadrul Facultăţii, Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori.

Contextul pieţei de fonduri de investiţii, pensii facultative şi asigurări, explicat de Mihail Ion, Vicepreşedintele Diviziei Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România:

Fie că discutăm despre fonduri de investiţii, pensii facultative sau asigurări de viaţă, România are o pondere de sub 2% din PIB pentru fiecare dintre aceste soluţii financiare, procentul fiind de cel puţin 4 ori mai mic comparativ cu media ţărilor din regiune.

Dacă ne uităm, de exemplu, la ţări precum Cehia, Slovacia sau Polonia, numărul de participanţi în fondurile de pensii facultative atinge 50 - 60% din populaţia activă.

Un nivel de adopţie comparabil cu ţările mai avansate din Europa Centrală şi de Est ar putea aduce în România un nivel de participare în pensii facultative pe care îl regăsim la pensiile private obligatorii în ţara noastră, de aproximativ 4 milioane de români contribuitori activi, de peste zece ori mai mare decât acum.

Ţinând seama de rata de înlocuire a salariului cu pensia (inclusiv cea privată obligatorie), de creşterea speranţei de viaţă şi de dinamica demografică în următoarele decade, apare cu atât mai importantă necesitatea completării veniturilor pentru perioada pensionării prin contribuţii în fonduri de pensiile facultative în timpul vieţii active.

"O cercetare detaliată privind comportamentul financiar în rândul populaţiei din România ne oferă multe beneficii şi înţelegeri importante. În materie de economisire, asigurări, pensii şi investiţii, observăm că piaţa românească se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, de aici şi responsabilitatea noastră ca instituţie financiară în a contribui la promovarea unei culturi financiare mai sănătoase şi mai responsabile, fapt ce va genera efecte benefice pentru clienţi, dar şi pentru economie, în ansamblu. Ca instituţie, Raiffeisen Bank România doreşte să contribuie la dezvoltarea învăţământului superior, astfel că, pe lângă susţinerea Academiei de Studii Economice Bucureşti şi a Facultăţii, Finanţe, Asigurări, Bănci şi Bursa de Valori, ne propunem să aducem mai aproape problematica abordată de facultate faţă de realităţile pieţei financiar-bancare, şi de aceea am decis să sprijinim proiectul de cercetare al ASE." - Mihail Ion, Vicepreşedintele Diviziei Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România.

"Aceste proiect îl consider o oportunitate pentru comunitatea ştiinţifică universitară de la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori. Este o oportunitate din două principale motive. Primul motiv este dat de posibilitatea de a arăta în spaţiul public rigoarea şi fundamentele specifice unei opinii academice. Al doilea motiv este dat de posibilitatea concretizării şi diseminării unui studiu academic privind comportamentul de economisire şi investire al românilor, construit cu rigoare, metodă şi cunoaştere. " - Prof. univ. dr. Bogdan Negrea, director Departament Monedă şi Bănci, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, ASE Bucureşti.

Cercetarea, realizată în baza unei metodologii ştiinţifice, estimări şi previziuni dezvoltate de specialişti din cadrul ASE, se va desfăşura în etape pe parcursul a şase luni, rezultatele urmând să fie prezentate în ultimul trimestru al anului 2024.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. În favoarea austriecilor.

    Hoți!

    Raiffei sen trebuie sa plătească hoțiile asupra clienților romani 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7452
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0219
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb