RALUCA ANDREICA, DIRECTOR GENERAL PATRIA CREDIT: "Anul 2020 a fost unul bun pentru legumicultură şi pentru finanţarea producătorilor locali"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 5 martie 2021

"Anul 2020 a fost unul bun pentru legumicultură şi pentru finanţarea producătorilor locali"

Anul 2020 fost unul bun pentru legumicultură şi pentru finanţarea producătorilor locali, care au dus-o paradoxal mai bine în pandemie deoarece au avut o piaţă de desfacere mai mare ca urmare a reducerii consumului din import, a declarat, ieri, Raluca Andreica, director general al Patria Credit IFN, în cadrul unei întâlniri cu presa. Portofoliul Patria Credit este format în proporţie de 90% din fermieri. Patria Credit IFN este parte din grupul Patria Bank şi se ocupă cu microfinanţarea antreprenorilor.

"Activitatea aceasta de microfinanţare, chiar dacă există de mult timp pe piaţa din România, este mai puţin cunoscută publicului. Noi suntem pe acest segment de clienţi încă din 1996 când am început activitatea ca un program Worldvision şi am continuat ulterior ca un ONG şi apoi IFN şi ulterior ca bancă", arată Raluca Andreica. De menţionat că microfinanţarea este un tip de credite definit de Comisia Europeană drept împrumuturi de până în 20.000 de euro destinate afacerilor şi care pe lângă ajutorarea business-urilor pentru dezvoltare au şi impact social.

"Impactul social al microcreditelor se vede mai ales în dezvoltarea comunităţilor pentru că microfinanţarea, spre deosebire de finanţarea clasică bancară, se adresează clienţilor mai greu bancarizabili. De exemplu, acolo unde nu avem suficiente garanţii sau documente pentru a determina o capacitate de plată sau distanţele sunt foarte mari faţă de o unitate bancară. Aici intervin aceste surse alternative de finanţare care se duc în afaceri şi care să dezvolte comunităţile locale. Avem 90% credite în agricultură mică şi diferenţa în mici afaceri cu o cifră de afacere de până în 40-50.000 de euro echivalent lei anual. Portofoliul acesta l-am făcut doar în zonele rurale şi mici rurale şi unde avem agenţii de foarte mult timp. Vidra, Moţăţei, Fierbinţi sau Matca sunt unele din localităţile unde noi avem agenţii de peste 10-15 ani şi unde suntem finanţator principal", a spus directorul general al Patria Credit.

Instituţia finanţează cu precădere fermieri cu terenuri de sub 50 de hectare, mare parte legumicultori.

"Avem cifre în creştere şi pentru clienţii noştrii anul 2020 a fost o oportunitate pentru că restricţiile de transport de exemplu sau mai degrabă îngreunarea importurilor au făcut ca producţia agricolă românească să aibă o piaţă de desfacere în creştere. Odată cu ei a crescut şi business-ul nostru şi am reuşit să finanţăm cu sume crescute fermierii mici. (...) Pentru Patria Credit anul 2020 a fost un an al creşterilor de două cifre, avem un portofoliu mărit cu 21% şi o creştere a profitabilităţii cu aproape 30%, creştere în tandem cu creşterea activităţii clienţilor noştrii", mai arată Andreica.

Potrivit acesteia, lanţurile de supermarket au început să aibă comenzi mult mai mari pentru fermierii români.

"Îmbucurător s-au dezvoltat multe platforme prin care fermierii au putut să-şi comercializeze producţia, iar preţurile produselor lor au fost foarte bune", arată Raluca Andreica, care adaugă: "Profilul de client pe care am ales să îl finanţăm şi lângă care am rămas atâţia ani... este un client bun, este un client care îşi foloseşte finanţarea ca să-şi dezvolte business-ul, îşi plăteşte creditele şi îşi respectă obligaţiile. Peste 80% din clienţii noştrii sunt producători individuali. Asta înseamnă că nu sunt încorporaţi ca o companie, nu sunt un SRL, nu sunt PFA, pur şi simplu au adeverinţă de producător de la primărie. Nu au documente contabile foarte elaborate, computer, nu ştiu să-şi facă o previziune de cashflow. Cu asta îi ajutăm noi".

Patria Credit a acordat împrumuturi noi de 12,7 milioane de euro în 2020 (echivalent în lei deoarece creditele sunt acordate în lei) faţă de 12 milioane în 2019, iar valoarea medie a creditului acordat a crescut la 9.500 de euro de la 7.900 în 2019. Profitul net înregistrat de Patria Credit în 2020 este de 1,12 milioane de euro faţă de 0,84 milioane de euro în 2019. Patria Credit are 74 de împrumuturi amânate la plată prin OUG 37/2020 şi doar 15 credite restante din întreg portofoliul.

De asemenea, 8 din 10 împrumuturi sunt pentru investiţii, 1 este pentru capital de lucru şi 1 pentru investiţii + capital de lucru. Circa 67% din finanţări sunt acordate în Muntenia, 23% în Moldova, 9% în Ardeal şi 1% în Dobrogea, iar 20% din credite sunt de peste 25.000 de euro şi 43% sunt între 5.000 şi 15.000 de euro. Undeva la două treimi din credite sunt pe 4-5 ani (5 ani perioadă maximă), 27% sunt pe 3-4 ani şi 8% sunt credite pe 1-2 ani.

Iliuţă Jitaru, director de vânzări Patria Credit: "Avem soluţii cam pentru orice tip de afacere. Facem banking fără cravată"

"Avem soluţii cam pentru orice tip de afacere şi e foarte important că ne poziţionăm în hainele clientului şi vedem afacerea cu ochii lui şi facem calculele împreună cu el. De aceea, ratele, atunci când le setăm, le punem în perioada când aceşti clienţi au încasări. E un plan de rambursare sezonier care îi ajută, au 0 rată de plată când investesc, rambursează când îşi vând recoltele. (...) Din birourile bancherilor tradiţionali acest segment de microfinanţare probabil că pare riscant. Este normal, sunt nişte afaceri mici, vulnerabile, dacă vine valul ar trebui să fie primele care să fie măturate. Viziunea noastră este puţin diferită şi îmi place să spun că noi facem acel banking fără cravată şi dintotdeauna am înţeles şi pot să zic că am mers în aceeaşi direcţie clienţii pentru că vorbim cam aceeaşi limbă. Asta ne diferenţiază de restul competitorilor", arată şi Iliuţă Jitaru, director de vânzări la Patria Credit, care adaugă că anul trecut instituţia a început la nivel de grup bancar să doteze comercianţii din pieţe şi producătorii care vând în pieţe cu POS-uri.

Potrivit datelor Patria Credit, există în România undeva la 1 milion de fermieri dintre care doar 10.000 au terenuri de peste 100 de hectare.

"Noi avem media suprafeţei per solar finanţat de 1.700 de metri pătraţi. (...) Avem comune în care primarul este şi el legumicultor şi care face nişte proiecte demonstrative sau îi convinge pe copii fermierilor să meargă la facultăţi de specialitate. Este foarte la început acest proces", mai spune Raluca Andreica.

Patria Credit are în prezent în jur de 2.700 de clienţi în portfoliu, iar la nivel de grup, pe zona de microfinanţări, instituţia gestionează un număr de 15.000 de clienţi din mai multe segmente de activitate. Anul trecut Patria Credit a acordat peste 3.000 de credite noi.

Pentru 2021 reprezentanţii Patria Credit spun că prognozează o continuare a ritmului de creştere de câte două cifre.

"Avem planuri mai ambiţioase ca în 2020. Cred că această creştere o să-şi continue trendul şi la fel consolidare pe toate planurile. Acum, că supermarket-urile şi alţi achizitori au găsit drumul comun către fermieri, eu cred că anul acesta drumul ăsta va începe să se asfalteze", spune Raluca Andreica.

Cu excepţia subvenţiei la tomate introdusă acum trei ani nu există alte surse alternative de finanţare pentru legumicultori, mai arată Andreica.

"Rămâne doar creditul bancar. Ok, dar asta în condiţiile în care ai nişte garanţii reale, nişte documente contabile şi ai un istoric de finanţare. Or, oamenii aceştia nu au. Deci cumva trebuie să le oferim această oportunitate mai ales acum. Anul trecut, ca să putem acorda credite în sumă mai mare, am contractat cu Fondul European de Investiţii un program de oferire de garanţii de până la 90% din credit şi până la echivalentul în lei a 25.000 de euro/credit şi avem acest sprijin din partea Comisiei Europene. Sau am luat împrumut de la European Fund for Southeast Europe pentru a creşte activitatea de creditare. Chiar şi pe piaţa internă am găsit sprijin la diverse bănci comerciale pentru finanţarea acestui sector. A fost prima oară când am început să lucrăm cu piaţa internă ca parteneri în finanţare. (...) Vom începe să finanţăm şi alte tipuri de afaceri din mediul rural pentru că au început să apară, mici magazinaşe, mici ateliere, altceva decât agricultură. Unii s-au mai întors (din afară) şi şi-au făcut o croitorie, o frizerie. (...) Vom continua să facem parteneriate cu diverşi provideri de utilaje şi tehnologie, interni şi externi, şi avem multe cereri în sensul acesta", a afirmat directorul general al Patria Credit.

Patria Credit a anunţat la finele lunii februarie că va contracta un împrumut de 17 milioane de lei de la The European Fund for Southeast Europe (EFSE) pentru finanţarea activităţii de creditare. Creditul va fi rambursat semestrial în 5 rate de capital, după o perioadă de graţie de 12 luni şi având scadenţă finală în decembrie 2023. Anterior, Patria Credit, care este controlată în proporţie de 99,99% de Patria Bank, a atras un împrumut de 9,7 milioane de lei de la CEC Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb