RALUCA TURCAN: ''România educată înseamnă oameni educaţi, bine plătiţi şi un sprijin pentru o pensie mai bună''

G.U.
Politică / 14 iulie 2021

''România educată înseamnă oameni educaţi, bine plătiţi şi un sprijin pentru o pensie mai bună''

Proiectul "România educată" înseamnă oameni educaţi, din ce în ce mai bine plătiţi şi, implicit, un sprijin pentru o pensie mai bună, a scris, astăzi, pe propria pagină de Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, conform Agerpres.

"'România educată' este unul dintre cele mai importante instrumente de abordare a provocărilor cu care ne confruntăm acum pe piaţa muncii. Ritmul alert al inovării şi tehnologizării şi schimbările demografice au impact în toate sistemele de educaţie, care sunt obligate să se adapteze. Sunt provocări cu care nu se confruntă doar România şi la care trebuie răspuns rapid şi concret. 'România educată' înseamnă oameni educaţi şi din ce în ce mai bine plătiţi şi, implicit, un sprijin pentru o pensie mai bună. Explicaţiile despre contextualizarea proiectului sunt de prisos, în condiţiile în care indicatori ca rata părăsirii timpurii a şcolii şi rata participării adulţilor la programe de învăţare pe tot parcursul vieţii arată decalaje ce trebuie recuperate rapid, cu efect major asupra pieţei muncii. Totodată, statisticile vorbesc de la sine: România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte proporţia de tineri cu studii superioare. Doar 1% din adulţii din România recurg la cursuri de pregătire profesională, în condiţiile în care media UE, înainte de pandemie, era de 11%", a subliniat Turcan.

Ministrul Muncii a precizat, totodată, că principala preocupare o reprezintă lipsa forţei de muncă suficient de calificată şi de competitivă, situaţie din care rezultă faptul că "sistemul educaţional românesc de astăzi a rămas mult în urma tendinţelor de pe piaţa muncii".

"În toate discuţiile pe care le am cu angajatorii, principala preocupare este lipsa forţei de muncă suficient de calificată şi de competitivă. Din toate aceste discuţii reiese constant faptul că sistemul educaţional românesc de astăzi a rămas mult în urma tendinţelor de pe piaţa muncii şi nu mai reuşeşte să asigure absolvenţi care să poată ocupa locurile de muncă cerute acum. Cel mai important obiectiv al 'României educate', proiect asumat astăzi de Guvern, este acela că va permite tinerilor să intre pe piaţa muncii după finalizarea studiilor, pentru că vor fi pregătiţi într-o meserie, vor dobândi competenţe relevante pentru ceea ce se cere pe piaţă şi, mai mult, vor fi deschişi către viitor prin oportunităţi de perfecţionare şi recalificare. Prin parteneriatul dintre mediul economic şi unităţile de învăţământ se vor asigura nu doar locuri de muncă după terminarea şcolii, ci şi profesionişti în industrii esenţiale pentru economie, care astăzi lipsesc de pe piaţa muncii", consideră şefa la Muncă.

În viziunea Ralucăi Turcan, un sistem educaţional modern şi conectat la realitatea economică "este o condiţie sine qua non a combaterii sărăciei în muncă: înseamnă salarii mai mari, mai multă flexibilitate, un nivel de viaţă mai bun şi, implicit, un sistem de pensii mai solid".

"Proiectul 'România educată' va fi transpus în perioada următoare într-un pachet legislativ. Acest pas este necesar pentru a da generaţiilor următoare aceleaşi oportunităţi pe care le au tinerii din ţările europene cu sisteme de educaţie eficiente şi orientate către viitor. Şi revin la un obiectiv al MMPS despre care am mai discutat: o orientare mai pragmatică asupra serviciilor publice privind ocuparea. Ministerul Muncii se va concentra pe găsirea de soluţii pentru forţa de muncă neocupată şi va folosi fondurile europene pentru a veni în sprijinul angajatorilor pentru a-şi pregăti angajaţii în ariile profesionale cele mai căutate astăzi. Amintesc de Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare cu un buget de 3,9 miliarde de euro, program care va include o finanţare consistentă pentru măsuri de formare şi ocupare. Toate aceste planuri: educaţie, angajare, pregătire continuă ca răspuns la schimbările din piaţa muncii se întrepătrund şi se condiţionează reciproc, iar reformele în educaţie promovate prin proiectul "România Educată" reprezintă singurul răspuns concret pentru a fi competitivi pe o piaţă a muncii în continuă schimbare", a menţionat oficialul.

Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul pentru proiectul 'România Educată', urmând ca până la 1 august să fie creat un grup interministerial coordonat de premier, al cărui vicepreşedinte va fi ministrul Educaţiei, notează sursa citată.

"În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat memorandumul pentru proiectul 'România Educată' un proiect al preşedintelui Klaus Iohannis. Cred că nu este niciun fel de surpriză că este nevoie de reformă în sistemul de educaţie din România, iar acest program, 'România educată', este un program care a fost dezbătut în spaţiul public şi a fost prezentat în ultima perioadă şi a venit momentul să-l implementăm. Ştiţi foarte bine că nu mă dau la o parte când e vorba de reforme, de aceea, astăzi, în şedinţa de Guvern, ne-am asumat şi această reformă în ceea ce priveşte educaţia", a declarat premierul Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Acesta a precizat că proiectul va fi finanţat de la bugetul de stat, dar şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Acolo, ştiţi foarte bine, sunt alocate aproape 3,6 miliarde de euro. Sunt mai multe domenii prioritare în 'România Educată': cariera didactică, management şi guvernanţă, finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar, structura sistemului de învăţământ, curiculum şi evaluarea centrată pe rezultate, educaţia incluzivă şi de calitate pentru toţi copiii, alfabetizarea funcţională", a arătat Cîţu.

Potrivit prim-ministrului, până la 1 august se va crea grupul interministerial care va monitoriza proiectul, iar până la 10 septembrie se propune adoptarea unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea planului de acţiune cu termene şi responsabilităţi pentru implementarea proiectului.

De asemenea, până pe data de 1 octombrie urmează să fie elaborat pachetul legislativ care să asigure implementarea proiectului 'România Educată'.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Baliverne, populism = turcan

    1. In Romania educata profesorii au salariile cat soferii si paznicii. Pardon, gresesc! Soferii de la STB, de la Parlament, din ministere si angajatii metrorex au salarii mai mari decat profesorii.

      Dealtfel, chiar si ospatarii au venituri mai mari decat profesorii. 

      Doar pensionarii primesc mai putin decat profesorii.

      O sa aveti o Romanie foarte educata. 

    Aș dori să-i adresez următoarea întrebare doamnei ministru, în legătură cu proiectul ”România educată”: Cum considerați dumneavoastră, doamnă ministru Raluca Turcan, că vom ajunge să dezvoltăm ”o Românie educată, cu oameni educați, din ce în ce mai bine plătiți”, dacă nu susțineți cadrele didactice din sistemul preuniversitar, nu le recunoașteți pregătirea profesională? Împreună cu Ministerul Educației ne-ați tăiat sporul de doctorat, nouă, celor care am ales să rămânem în sistemul preuniversitar. Oricum, și cu sporul de doctorat, și fără el, salariul în învățământul preuniversitar este o bătaie de joc la adresa cadrului didactic! Și cu spor, și fără el, doamnă ministru, noi, cadrele didactice cu doctorat, ce activăm în sistemul preuniversitar, ne facem datoria din conșțiință, din dragoste de profesie, din dragoste și empatie pentru copiii aceștia ce vor reprezenta viitorul nostru.  

    Aș dori să văd ce faceți dumneavoastră pentru acești copii!

    1. Doctoratul nu ar trebui plătit suplimentar nicăieri ,cu atât mai puțin în preuniversitar,ci ar trebui,cum si este să fie o condiție obligatorie în învățământul superior ! Si atat ! Mai ales,poate nu cazul de față, a " inflației " celor cu titlul de doctor. Apoi în majoritatea cazurilor ,doctoratul te ajută, cu mici exceptii la predarea a 2-3 lectii,ori sporul e de 25%, si asta la infinit !

      Apoi ,salariile nu sunt acum așa de mici iar cu grad si o anumită vechime sunt mulțumitoare! 

      În ce privește constiinta, dragostea, empatia,viitorul nostru etc am fost profesor 39 de ani si n-am folosit aceste cuvinte! 

      Hai să fim decenti!

      În rest față de Turcan...zero ! 

      Sunteți confuz domnul. Salariile în învățământ sunt foarte mici și nu doar în preuniversitar. Un asistent universitar începe cu un salariu de puțin peste 2000 de lei. Asta după cel puțin 3 ani de doctorat, care dacă e făcut cum trebuie, nu e deloc ușor.

      Salariile sunt mulțumitoare?! Nu îți e puțin rușine stimabile? Mai dai și lecții de decență altora. 

      Toate tezele de doctorat trebuie verificate cu softul de detectare a plagiatelor.

      Multe teze de doctorat (90% la nivel de tara) sunt plagiate. 

      Astia sunt doctorii nostri! 

      Ii platim pentru ca au copiat bine si au dat o masa la asistenta si la juriu. La asta se reduce doctoratul in Romania: cateva examene si lucrari formale, cateva mese (una mare obligatoriu) si o teza copiata din cartile adesea furnizate chiar de indrumatorul de doctorat.

      Pana la Romania educata avem o Romanie falsa, pradata. 

      Salarii multumitoare?

      Soferul de la STB, mecanicul de la Mterorex castiga mai mult decat tine iar ceilalti titratii din sistemul bugetar (doctorii, magistratii, economistii) primesc salarii de 3 ori mai mari decat ale profesorilor. 

      Cu ce esti multumit? 

      Cu statutul de sclav prost al sistemului? 

      Nici macar egalul soferului nu esti in sistemul asta. 

      Esti sclavul tuturoro, de la elevi si parinti pana la ministrul educatieie care considera profesorii niste sclavi fara drepturi ci numai cu obligatii fata de toata lumea. 

      Ati ajuns in situatia asta pentru ca "sunteti multuimiti" cu nimic si cu statutul de sclavi. 

      De ce platiti sindicatul?  

      O faceti degeaba pentru ca nu a facut nimic pentru voi! 

      Ati ajuns sa luati lectii de la elevi, de la parinti, de la un ministru tampit, de la toata lumea!

      Ati ajuns prostii sistemului! 

      In Romania educata inspectorii si angajatii din minster isi iau ore la scoli si licee, dar NU LE FAC.

      Directorii ii obliga pe profesori sa intre la orele acestor inspectori si angajati din minister!!!!! 

      Profesorii sunt sclavii astora! Ei muncesc iar inspectorii si cei din minister incaseaza banii pentru orele respective.

      Asta este Romania educata si dreapta! 

    Daca 'România Educată' a Plavanului va scoate de pe bancile scolii persoane asemenea Oii Turcane(si pare extrem de probabil), atunci mai castigati suntem cu 'România Turmentată', a oamenilor care isi fac veacul prin birturile satesti, pt ca acestia au o filozofie si un mod national-crestin de a gandi, cu muult peste ceea ce ne ofera Tuta blonda de la Munca şi Protecţie Sociala!

    O doare-n paișpe pe dna Turcan de " România educată " Pur și simplu a apărut la rampă sa-si arate susținerea necondiționată față de Iohannis! O formă de slugarnicie! Cândva va veni un alt șef si dna Turcan are deja experienta...

    romania educata inseamna ca specimene ca turcanca sa nu aiba niciodata acces in politica.......

    1. Romanie educata au avut parintii si bunicii nostri,acum avem o Romanie indobitocita,drogata,adormita, prostita

      Pt inceput trebuiesc verificati prin teste toti profesorii. Cand ai rezultatele de la profesori atunci te apuci de reforma...o sa aveti surprize mari in legatura cu competentele profesorilor....asta nu se spune in " Romania Educata"...sunt fost profesor...plecat din tara de 7 ani.

      Da, ii verifici si constati ca nivelul lor este pe masura salarizarii primite. Aia destepti s-au facut doctori, magistrati, soferi STB, mecanici Metrorex, secretare la Parlament, boieri in primarii, parlamentari etc.

      Ce faci? Ii dai afara? Ce pui in locul lor ca nimeni de valoare nu mai vine in sistemul de invatamant ca sa fie bataia de joc a tuturor? 

      Sa fim seriosi (si nu idioti)!

      Pe langa Dragnea, Dancila, Pop, Olguta Vasilescu, Pintea etc. etc. Turcanu este geniu, este doctor docent. 

      Asta nu intelege actuala conducere (si nici tu): rahat platesti, rahat primesti!

      Tocmai am scris ieri o postare despre o profesoara parasuta, ajunsa si la inspectorat, cu pile la inspectorat, care de cativa ani nu isi face orele (primeste concediu medical cand vrea ea - ma intreb de la cine si pentru ce). 

      Nu isi face orele dar toti elevii din clasa ei au media 10!

      Asta este invatamantul actual. E distrus de unele fiinte mizerabile din inspectorate si scoli. 

      Cea mai tare gluma din luna iulie. Turcan nu e doar doctor docent, este savant de renume mondial. Stie chiar unde este Vaslui - NE ăăă NV ăăă pe langa Teleorman ăăă nu stiu cati ani am dar am fost olimpica la matematica pentru ca am facut studiile la Moscova dar nu stiu rusa.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb