• MFP ridică din umeri
• MAKE: "Intenţia CNVM este pleonastică"
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi-a res-pectat promisiunea că va lua o decizie cu privire la restructurarea pieţei Rasdaq, problemă despre care Carmen Negoiţă, preşedintele Comisiei, a spus, la finele anului trecut, că nu mai suportă amânare.
Soluţia găsită de CNVM şi anunţată ieri este să apeleze la Ministerul Finanţelor Publice, ca să iniţieze un proiect legislativ pentru restructurarea Ras-daq, piaţă asupra căreia au fost aplicate reguli similare unei pieţe reglementate, deşi segmentul nu se încadrează la această categorie, potrivit normelor europene.
Adică, CNVM a decis să... decidă Ministerul Finanţelor şi Parlamentul.
Deci CNVM "şi-a respectat" promisiunea.
Subiectul desfiinţării "Rasdaq" a stârnit reacţii pătimaşe în piaţa de capital. Pe de o parte, Asociaţia Inves-titorilor pe Piaţa de Capital a susţinut că Rasdaq este şi trebuie să fie reconfirmată drept piaţă reglementată, pe de altă parte, Bursa de Valori Bucureşti a propus transformarea în sis-tem alternativ de tranzacţionare.
Spiritele fiind atât de încinse, Comisia nu a vrut nicicum să se frigă şi a ales o variantă confortabilă pentru sine, mai ales că se află şi sub ameninţarea desfiinţării, prin preluarea atribuţiilor de către Autoritatea unică de Supraveghere.
Certurile se vor muta, acum, la Ministerul Finanţelor, dacă acesta va achiesa (va pune botu') la ideea Comisiei.
Surse apropiate situaţiei susţin că MFP ar fi de acord să preia "problema".
La Finanţe, se ridică din umeri.
"Nu am cunoştinţă acum despre acest subiect", ne-a declarat Enache Jiru, secretar de stat în MFP, iar domnia sa nu este singurul în necunoştinţă de cauză.
CNVM a mai încercat o dată să apeleze la Finanţe pentru Rasdaq, pe vremea când Ministerul era condus de Gheorghe Ialomiţianu, însă s-a izbit, atunci, de opoziţia celor de la Ministerul Justiţiei.
Nu este exclus ca situaţia să se repete şi ca "lupta" să se prelungească "a la longue".
• Pace, pace...
CNVM menţionează, în comunicatul transmis ieri, că propunerea sa are drept principal obiectiv protecţia investitorilor în societăţile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq.
"Proiectul iniţiat de CNVM oferă dreptul şi posibilitatea societăţilor comerciale tranzacţionate pe piaţa Rasdaq de a alege operatorul de piaţă sau de sistem respectiv piaţa sau sistemul alternativ pe care a rămas să fie tranzacţionate, în urma exercitării opţiunii acţionarilor acestor societăţi în cadrul adunărilor generale ale acţio-narilor", se arată în comunicat.
Potrivit proiectului propus, acţionarii vor avea dreptul să se retragă din societate, în anumite situaţii specifice, la un preţ echitabil, astfel încât să le fie respectate drepturile legitime.
CNVM subliniază că prin acest proiect legislativ intenţionează încadrarea Rasdaq în normele europene, cu respectarea drepturilor acţionarilor şi fără a prejudicia interesele legitime ale acestor societăţi.
Drept răspuns, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a solicitat Comisiei să publice proiectul pe care îl va transmite Finanţelor.
• MAKE: "Operatorul de piaţă nu are dreptul să decidă în locul acţionarilor, nici CNVM, nici Guvernul"
Problematica "Rasdaq" este îndeajuns de încurcată ca să suscite opinii dintre cele mai diverse şi contradictorii.
Între acestea, MAKE, directorul ziarului "BURSA", reprezintă, dintotdeauna, o voce distinctă pe piaţa de capital, promovând idei singulare, de-a lungul naşterii şi evoluţiei pieţei de capital, care, însă, s-au confirmat peste timp.
Fiind într-un birou la numai doi metri depărtare, i-am cerut câteva declaraţii în subiect.
MAKE mi-a declarat: "Drepturile acţionarilor sunt consfinţite în legea pieţei de capital şi să nu uităm că acţionarii sunt cetăţeni, deci sunt guvernaţi de Constituţie, astfel că intenţia CNVM este pleonastică; Cadrul legal le conferă acţionarilor, deja, dreptul de liberă dispoziţie asupra proprietăţii.
Acţionarii decid, conform legii, dacă societatea este publică sau nu, ei decid dacă o listează pe o piaţă şi dacă este în interesul lor să o facă. Operatorul de piaţă nu are dreptul să decidă în locul acţionarilor, nici CNVM, nici Guvernul.
Prin urmare, când operatorul de piaţă intenţionază să-şi restructureze serviciile, trebuie să ceară acordul tuturor emitenţilor listaţi, iar emitenţii pot lua sau pot să ignore solicitarea, aşa cum o vor acţionarii lor.
Astfel, intenţia de restructurare nu are sorţi de izbândă, cel puţin din punct de vedere teoretic, întucât, până când nu primeşte acordul ultimului emitent, operatorul nu poate purcede la restructurare. Desigur, asta în cazul că are contracte cu toţi.
Dar, logica riguroasă a acestui proces, descris mai înainte, este tulburată de faptul că nici măcar nu există contracte cu toţi emitenţii, astfel că ne-am întors la începuturile Rasdaq. Rasdaq nu este altfel decât a fost la început: o piaţă nelegală. Desigur, cum se fac lucrurile la noi în piaţă, printr-un «ucaz», poate fi decretată o piaţă nelegală drept «piaţă reglementată», fără să se opereze nicio schimbare.
A-i cere Guvernului să dea o lege care să confirme Constituţia şi Legea 31 este o idee care se înscrie în buna tradiţie a raţiunii comunităţii pieţei de capital".
MAKE a ţinut să precizeze că nu are pretenţia, ca altădată, că ar avea dreptate, că doar şi-a exprimat opinia şi atât şi că "n-au decât să facă ce vor, aşa cum au făcut întotdeauna, deşi au fost avertizaţi!".
1. tipic...
(mesaj trimis de eu****** în data de 08.02.2013, 01:04)
La placinte inainte la razboi inapoi - iata de aceea nu reusim sa mergem mai inainte ca avem frica de decizii - nu toate deciziile ne plac, unele trebuie sa le luam si gata!
Asta este cu restructurarea Rasdaq in opinia mea, ca tot nu ma costa prea mult...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2013, 08:35)
Cat mai avem in functie comisari CNVM pusi de pile politice ca Carmen Negoita ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2013, 09:42)
Nici cu ceilalti nu putem sa ne amagim fiindca tot asa au fost pusi ...inclusiv cei de la actuala putere.
Noroc ca unii dintre ei (1 max. 2) mai stiu ceva piata...ca restul sunt aerieni total.
3. Circ si hotie !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 08.02.2013, 09:45)
Atata circ pentru a acoperi ilegalitatile facute de cnvm si majoritari pe aceasta piata. Statul a facut oferta publica prin cuponiada si a hotarat ca aceste societati vor fi admise la tranzactionare pe piata Rasdaq. CNVM sa anunte in ce conditii se pot retrage emitentii de pe aceasta piata si in termen de 6 luni sa faca OPP, retragerea actionarilor din societate etc, in ce conditii pot ramane pe piata si in termen de 6 luni sa se incadreze in conditiile cerute.
Atat si nimic mai simplu. Daca nu fac asta societatile vor fi aendate cu 1% din capital pentru fiecare zi de intarziere.
Vedeti pe urma cate mai raman in stanby ca nu au bani, ca nu pot ca au platit deja spaga la CNVM ,bla, bla, bla ....etc !!!!
3.1. Scuze, unele nuante... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 08.02.2013, 11:57)
Stimate Theraflu, simplifici: scuze, iti admir interventiile si chiar si pe aceasta de acum, dar exista unele nuante in interpretarea corecta a faptelor, care fac imposibil scenariul pe care il propui.
Marea Privatizare, desi
seamana, totusi nu a fost o oferta publica si nu poate fi reconsiderata ca oferta publica acum, dupa 17 ani.
Prin urmare, listarea pe Rasdaq, la gramada, a societatilor privatizate a reprezentat un abuz, savirsit in dauna cetatenilor improprietariti "in masa" (trebuie mereu sa reamintesc faptul socant ca abuzul, desi ne este propriu, ca traditie de stat, totusi nu a fost conceput de noi, ci ne-a fost indus de americanii de la USAID, din ratiuni care nu aveau nici o legatura cu binele pietei noastre, ci pentru supravietuirea Agentiei, aflata, pe atunci, intr-o situatie "delicata" fata de Congresul american).
Acest abuz a condus la situatia din care rezulta, la rigoare, ca pe Rasdaq, de fapt, nu s-au tranzactionat actiuni, ci, doar, evidentente ale subscriptiilor cetatenilor in cadrul Programului de Privatizare.
Mai clar: subscriptiile nu au trecut prin faza de consolidare a Registrelor, intrucit nu au avut loc Adunarile generale ale actionarilor pe care Legea le obliga, astfel ca subscriptiile nu au dobindit statut legal de actiuni.
Acesta este si motivul pentru care timp de doua saptamini, pina cind ziarul BURSA a semnalat-o (la 6 ianuarie 1997), pe Rasdaq s-au tranzactionat vreo 15 000 de "actiuni" Petrotrans, societate care, la acea data, nu mai exista de o jumatate de an (fusese agregata, prin HG, in Compania Nationala a Petrolului).
La rigoare, improprietaritii "in masa" din 1996, sint in continuare, chiar si astazi, proprietarii legali ai tuturor "actiunilor" tranzactionate pe Rasdaq, dealungul acestor 16 ani de functionare a pietei.
Toate acestea au fost publicate de ziarul BURSA in timp real, in anii 1997, 1998, 1999, 2000 si 2001, fara incetare, cu dezvoltari argumentative, probe legale, ajungind chiar si la declaratii ale oficialilor care confirmau situatia semnalata ( ba chiar, insusi vicepresedintele CNVM Mihai Radu a recunoscut in interviul de atunci pe care ni l-a acordat, ca, citez, "Rasdaq este o piata semilegala").
Toate dificultatile de acum legate de Rasdaq decurg din ceea ce am explicat mai sus - aceasta este cauza adinca (pe care, pur si simplu m-am plictisit sa o repet).
Desigur, "opinia" mea pare "radicala", in raport cu desfasurarile factuale ale acestei ilegalitati, pe parcursul a 16 ani, dar atrag atentia ca autoritatile au avut cunostinta de ilegalitatea pe care o savirsesc, au stiut ca publicul a luat cunostinta de ea, si au continuat netulburati (si-au manifestat ostilitatea fata de BURSA si fata de mine personal, in forme extreme - americanii de la USAID m-au amenintat in discutie directa, ca ma baga la puscarie pentru ceea ce public, iar presedintele CNVM de atunci, Stafan Boboc, a afirmat la posturile de televiziune, la jurnalele de stiri, ca sint un infractor si ca "mi-a intocmit dosar penal" - de altfel, ulterior, am fost anchetat la Politie si obligat sa semnez declaratii).
Pe scurt, situatia de acum a fost creata deliberat de CNVM si de USAID.
Deci, stimate Theraflu, ceea ce propui este logic, dar ilegal.
Scuze!
3.2. ce ne-am face draga Make fara ziarul tau, (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 08.02.2013, 16:25)
pentru ca tu stii sa spui lucrurilor pe nume. Cu toata stima care o am pentru AIPC aceasta afirmatie "Asociaţia Inves-titorilor pe Piaţa de Capital a susţinut că Rasdaq este şi trebuie să fie reconfirmată drept piaţă reglementată" poate fi sustinuta doar in cazul in care reglementarile directive 1606/2002 nu sunt indeplinite "Prin derogare de la articolul 4, statele membre pot prevedea ca cerințele de la articolul 4 să fie aplicate numai pentru fiecare exercițiu financiar care începe la sau după 1 ianuarie 2007, următoarelor societăți:
(a) ale căror titluri de creanță sunt admise pe piața reglementată a unui stat membru în sensul articolului 1 alineatul (13) din Directiva 93/22/CEE...."Atata timp cat bilanturile contabile nu sunt in sistemul IFRS putem noi sa ne batem cat vrem de puternic in piept, insa nici un investitor serios nu ne va lua in seama...
3.3. Unde-i lege nu-i tocmeala ! (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 08.02.2013, 17:46)
Stmate domnule Florian Goldstein,
citesc Ziarul BURSA de la primele aparitii si apreciez eforturile duse pentru popularizare si dezvoltare a pietei financiare. Sincer m-as bucura sa aveti dreptate si sa rasturnam toate trazactiile si privatizarile din ultimii 20 de ani din cauza viciului de legalitate dar nu se poate.
Ceea ce propun este tocmai trecerea in legalitate prin constrangerea actionarilor sa ia o decizie. Piata Rasdaq a intrat in ilegalitate odata cu intrarea in UE iar CNVM trebuia sa rezolve problema in acel an nu sa o rostogoleasca ca pe o datorie bancara.
Totusi de ce Marea Privatizare nu poate fi considerata oferta publica ?
Societatea de care vorbiti are conform sitelui BVB : Data start tranzactionare06.01.1997
Dat a delistare30.10.1997. Iar ultima tranzactie este din 24.12.1996 !
Pe 29.10. 1997 au fost suspendate de la tranzactionare societatile care au format apoi Societatea Nationala a Petrolului SNP Petrom.
Sunt foarte multe date de din perioada 1996, 1997 care terbuiesc procesate si puse in rama pentru a reda situatia reala din acei ani. Imi aduc aminte ca societatile erau obligate sa se inscrie la OEVM pentru a fi admise la tranzactionare si cred ca era chiar si o AGA care care consfintea acest lucru si o gramada de documente. Este adevarat ca din prostie si comoditate multe societati nu au facut acest lucru si atunci a fact CNVM pentru ele acest lucru preluand din baza de date a IMI(sau cum se numea) si incarcarea acesteia la RRA . Pe atuci la CNVM se urzeau tepele de la FMOA, FNI, FNA etc.
Am sa ma documentez si am sa va trimit documente concrete si poate faceti o radiografie retrospectiva a marii privatizari si a pietei rasdaq de la inceputuri pana in zilele noastre.
Macar sa spunem adevarul chiar daca cei implicati au adevarul lor al hotilor.
Daca actiunile ar fi fost la purtator credeti ca ar fi fost mai multa legalitate ?
Un weekend placut !
4. In sfarsit
(mesaj trimis de xxx în data de 08.02.2013, 19:49)
In sfarsit se misca ceva, eu cred ca In sfarsit se misca ceva. Aceasta echipa de la CNVM poate ca nu e cea mai competenta....dar oricum demonstreaza mai multa corectitudine si implicare fata de ce a fost pana acum....
4.1. sub acoperire (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de aspirina de tate zilili în data de 08.02.2013, 21:40)
Mihaela, dragostea mea... am invins!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de zzz în data de 08.02.2013, 22:45)
Aveti perfecta dreptate. Noua echipa CNVM pare mult mai serioasa si mai dispusa sa-si asume responsabilitati. Sa speram ca in ASF nu o sa fie numite persoane de trista amintire a caror principala activitatate in CNVM a fost fuga de raspundere.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2013, 21:35)
am citit, am crezut ca nu vad bine, am citit iar si m-a bufnit rasul.
cultul personalitatii al lui ceausescu era mic copil
5.1. interesant punct de vedere drag Anonim, (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 08.02.2013, 22:11)
aceasta problematica a cultului personalitatii este foarte interesanta. Normal ea este pusa in practica atunci cand cei care o folosesc se vad pusi in situatia de a gasi o modalitate pentru a avea ceva avantaje intr-un mediu care altfel permite extrem de greu intrarea in spatiul privilegiat. Remarca dvs. nu inteleg unde poate fi pozitionata in contextul acestui articol ?