RAMONA CHIRIAC, ŞEFA REPREZENTANŢEI COMISIEI EUROPENE LA BUCUREŞTI: "PNRR oferă României şansa să se reformeze"

A CONSEMNAT GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 1 decembrie 2022

Sursa foto: https://romania.representation.ec.europa.eu/

Sursa foto: https://romania.representation.ec.europa.eu/

Una din temele viu dezbătute în cursul acestui an de liderii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR a fost renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în mai multe capitole ale acestuia, printre care se numără reforma sistemului public de pensii şi reforma sistemului energetic. Premierul Nicolae Ciucă a efectuat în cursul toamnei o vizită oficială la Bruxelles, unde a discutat cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, dar şi cu alţi comisari europeni despre modul în care pot fi ajustate anumite ţinte şi jaloane din cadrul celor două reforme şi despre necesitatea prioritizării unor investiţii prin prisma conflictului declanşat ilegal de Federaţia Rusă în Ucraina.

Despre aceste aspecte, am realizat un scurt interviu cu Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră.

Reporter: Cum a fost anul 2022 în privinţa implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă?

Ramona Chiriac: PNNR-ul României este o şansă istorică de dezvoltare pentru ţara noastră. S-au făcut deja primii paşi în implementare, prima cerere de plată a fost onorată, ceea ce înseamnă că primele 21 de ţinte şi jaloane au fost îndeplinite. Drumul este însă foarte lung. Termenul limită este 31 decembrie 2026 şi, de aceea, mai sunt încă foarte mulţi paşi de făcut până la livrearea rezultatelor reale pentru cetăţenii români.

Reporter: În această toamnă s-a discutat intens de către liderii politici din ţara noastră despre renegocierea PNRR. Aţi fost contactată, în calitate de reprezentant la Bucureşti al Comisiei Europene, de către factorii decizionali din ţara noastră pentru a le transmite unde poate fi renegociat acest document extrem de important?

Ramona Chiriac: Suntem într-un dialog tehnic constant cu autorităţile române. De asemenea, dialogul politic are loc la cel mai înalt nivel; premierul României a fost în această toamnă la Bruxelles, a avut o întâlnire cu preşedinta Comisiei Europene. Sper că la acest moment am încheiat discuţia despre tema renegocierii PNRR, lucru afirmat recent şi de premierul României. Renegocierea, care este un drept al unui stat membru, ar însemna pierderea de timp şi de multe alte resurse. Or, încă o dată, aşa cum am spus, termenul este clar. Banii din PNRR sunt disponibili până la 31 decembrie 2026. După aceea, vor fi pierduţi. Şi atunci ne concentrăm pe implementare, ne concentrăm pe dialog tehnic - prin care încercăm să vedem cum putem veni în întâmpinarea solicitărilor autorităţilor române -, dar sper că nu mai discutăm la acest moment despre renegociere.

Reporter: Prioritizarea investiţiilor, schimbarea ordinii lor ar putea fi făcută în PNRR în acest moment, mai ales pe noul mecanism RePower EU? Noul mecanism este un sprijin pentru ţara noastră?

Ramona Chiriac: Cu siguranţă. Acest nou capitol adăugat, RePower EU, arată tocmai felul în care Comisia Europeană înţelege să se adapteze alături de statele membre noilor realităţi. Vorbim despre securitatea noastră energetică. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei tocmai ne-a aratăt vulnerabilitatea noastră în ceea ce priveşte dependenţa energetică. Atunci şi pentru România capitolul RePower EU, care cuprinde sume foarte mari, oferă oportunitatea de a găsi acele proiecte prin care investim în regenerabile şi investim practic în suveranitatea noastră şi în independenţa noastră energetică, precum şi în Pactul verde european, care este totuşi moştenirea pe care vrem să o lăsăm copiilor noştri: o planetă pe care să poată trăi şi ei.

Reporter: Ce le transmiteţi cetăţenilor români de 1 Decembrie referitor la PNRR? Suntem capabili să îl implementăm? Vom absorbi sumele respective? Avem totuşi o experienţă nefastă în privinţa absorbţiei din fondurile europene.

Ramona Chiriac: Le transmit cetăţenilor La mulţi ani de Ziua Naţională a României. Înainte de toate şi eu sunt cetăţean român. Este o bucurie şi pentru mine să particip la traseul european al României, în calitate de reprezentant politic al preşedintelui Comisiei Europene. Cu siguranţă, PNRR va oferi României şansa de a se reforma şi de a livra reforme. Aşadar, dacă facem paşii corecţi - şi aici mă refer la un dialog şi un efort de acţiune care să includă tot ceea ce înseamnă societatea românească, tot ceea ce înseamnă guvernarea românească - cu siguranţă vom avea şi rezultate în anul 2026, când vom trage linie şi sper că ne vom reîntâlni şi vom vedea ceea ce s-a realizat.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb