Titlurile Electrica (EL) au înregistrat un randament de 12,62%, în perioada 6 iunie - 5 iulie, în raport cu moneda euro, clasându-se în topul celor mai mari zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
Conform unui raport de analiză al Prime Transaction publicat la începutul lunii, furnizorul şi distribuitorului de energie are venituri ce provin din tarife reglementate, ce se află pe o tendinţă de creştere. "În cazul Transelectrica şi Electrica există încă bani de recuperat după ce preţul mare al energiei electrice a crescut costurile cu consumul propriu tehnologic în anii trecuţi. În aceste condiţii, rezultatele financiare s-au îmbunătăţit şi au potenţial de a se îmbunătăţi în continuare", se arată în raportul semnat de Marius Pandele.
Pentru primele trei luni ale anului, veniturile Electrica s-au ridicat la 2,2 miliarde de lei, în scădere cu 10,4% faţă de primele trei luni din 2023, în vreme ce rezultatul net a fost de 127,7 milioane de lei, după o pierdere în primul trimestru al anului trecut, trecerea în zona profitabilităţii fiind datorată, în principal, tarifelor mai mari de distribuţie.
De la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, acţiunile Electrica au avut o apreciere de 38,4%.
Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică este printre companiile în care fondurile de pensii private au plasat sume importante. La finele lunii mai, deţinerea celor şapte fonduri de pensii Pilon II în acţiuni Electrica echivala cu 23,41% din companie, în creştere faţă de 22,05% cât era la finele anului trecut, conform datelor furnizate de site-ul desprepensiiprivate.ro.
Creşterea are în spate achiziţiile fondului administrat de BCR Pensii, care a ajuns la o deţinere de 1,37%, faţă de 1,05% în decembrie anul trecut, şi a fondului administrat de NN Pensii, ce a ajuns la o deţinere de 7,79%, faţă de o deţinere de 6,75% în decembrie 2023.
Laolaltă fondurile de pensii Pilon II şi Pilon III aveau 24,52% din Electrica la finalul lunii mai, faţă de 23,11% la începutul anului, conform sursei menţionate.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,8% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică.
• Indici - BET- XT s-a apreciat cu 1,99%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,46%, în perioada 6 iunie - 5 iulie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,9%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,99%, în perioada menţionată.
• Aages - printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Aages se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 6 iunie - 5 iulie, cu o creştere de 67,03%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează titlurile Transelectrica, cu o apreciere de 28,6%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Antibiotice, cu o creştere de 28,31%.
• Fonduri de investiţii - randament de 7,88% pentru ETF Energie Patria-Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 3 iunie - 3 iulie, este condus de titlurile ETF Energie Patria-Tradeville cu o apreciere de 7,88%. Titlurile ETF BET Patria-Tradeville s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 6,29%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Star Next, care au urcat cu 6,26%.
Bitcoin a avut o scădere de 18,04%, în perioada 6 iunie - 5 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 0,66%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,02% în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.