Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a avut o creştere de 3,76%, în perioada 17 mai - 18 iunie, surclasând dinamica indicelui BET-FI, ce grupează fostele SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a înregistrat o scădere de 0,2%, în intervalul avut în vedere.
O vizibilitate şi o lichiditate mai mare a companiilor din BET, rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului, probabilele achiziţii ale fondurilor de pensii Pilon II care investesc preponderent în acţiuni ale principalelor companii de la BVB, dividendele cu randamente ridicate în unele cazuri şi acoperirea cu rapoarte de analiză sunt printre principalele elemente care pot explica performanţa superioară a principalului indice de la BVB.
• MedLife, Transelectrica şi Transgaz - cele mai bune evoluţii din BET
Cu o creştere de 31,88%, în perioada 17 mai - 18 iunie, acţiunile MedLife se află pe primul loc în topul randamentelor din BET, pe următoarele poziţii situându-se de acţiunile Transelectrica, cu un plus de 26,71% şi cele ale Transgaz, a căror creştere a fost de 16,92%, în perioada de timp avută în vedere.
În cazul prestatorului de servicii medicale, creşterea s-a manifestat îndeosebi după publicarea rezultatelor aferente primului trimestru al anului, respectiv afaceri în creştere cu 22% şi o majorare cu 55% a profitului net. La nivel individual, MedLife a raportat un rezultat net de 4,1 milioane lei, faţă de o pierdere în primele trei luni ale anului trecut. În plus, Erste a ridicat ţinta de preţ pentru titlurile prestatorului de servicii medicale private.
Transelectrica a anunţat semnarea, împreună cu companiile AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt., a unui Memorandum privnd înfiinţarea unui joint venture cu sediul în ţara noastră, în vederea implementării proiectului "Green Energy Corridor". Pentru primele trei luni ale anului, transportatorul de energie electrică a raportat o creştere a veniturilor de 79,5% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut şi un profit net de 103,4 milioane lei, cu 28,8% mai mare.
Transgaz a raportat un profit net de 262,8 milioane de lei, pentru intervalul ianuarie - martie a acestui an, în creştere cu 113% comparativ cu rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anului trecut, creşterea tarifelor reglementate de transport având un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare.
Acţiunile Sphera Franchise Group, ce reuneşte sub umbrela sa unităţile de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, s-au apreciat cu 10,05%, în 17 mai - 18 iunie, în raport cu moneda euro. Erste a recomandat "Cumpărare" pentru titlurile companiei cu un preţ ţintă peste cotaţia din piaţă, iar pentru primele trei luni ale anului, Sphera a raportat un profit aproape triplu faţă de cel din intervalul ianuarie-martie a anului trecut.
Titlurile OMV Petrom, compania care tocmai a propus acţionarilor un dividend special şi şi-a revizuit strategia pentru următorii cinci - şase ani, cu investiţii de 11 miliarde de euro în perioada 2022 - 2030 pentru a deveni lider în tranziţia energetică în Europa de Sud-Est, au avut un randament de 9,62%, în intervalul 17 mai - 18 iunie. Acţiunile Digi Communications s-au apreciat cu 8,06%, în perioada de timp menţionată, analiştii de la Concorde Securities având o ţintă de preţ de 84 lei pentru titlurile companiei, cu circa 27% peste cotaţia curentă din piaţă.
În indicele BET-FI, acţiunile Fondul Proprietatea şi-au pierdut din importanţă după vânzarea Hidroelectrica, iar grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital Investments nu distribuie dividende. În plus, cei mai importanţi investitori de la BVB, fondurile de pensii Pilon II, nu deţin şi nu achiziţionează acţiuni ale celor trei foste SIF-uri, ale căror titluri sunt slab tranzacţionate în piaţa "regular".
• Antibiotice - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB
În topul randamentelor de la BVB, în intervalul 17 mai - 18 iunie, se situează titlurile Antibiotice ce au crescut cu 58,14%. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Aages, cu o creştere de 41,58%, iar pe locul al treilea se află titlurile UCM Reşiţa, cu o apreciere de 31,88%.
• Fonduri de investiţii - randament de 1,87% pentru ETF BET Patria-Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 17 mai - 17 iunie, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville, cu o apreciere de 5,83%. Pe poziţia a doua, titlurile FDI Star Next au înregistrat o apreciere de 5,79%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 5,62%.
• Bitcoin - creştere de 1,55%
Bitcoin s-a depreciat cu 2,49%, în intervalul 17 mai - 18 iunie, în raport cu moneda euro.
Cotaţia aurului a coborât cu 1,95%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,03%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.