• Sea Container Services şi SIF Muntenia au ajuns la o deţinere de 94,1% din producătorul de nave fluviale, sub pragul de 95% care le-ar permite delistarea companiei
Acţiunile companiei Şantierul Naval Orşova (SNO) au înregistrat un randament de 7,42% în perioada 22 - 29 februarie 2024, în raport cu moneda euro, situându-se pe a doua poziţie în topul celor mai mari creşteri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere. Pe de altă parte, producătorul de nave are un free-float mic, astfel încât volumele şi valoarea tranzacţiilor este redusă, ceea ce diminuează din semnificaţia randamentului pentru investitori.
În penultima zi a lunii februarie s-a încheiat oferta de preluare realizată de Sea Container Services şi SIF Muntenia (SIF4), după ce operaţiunea de piaţă a fost prelungită de două ori, laolaltă cu majorarea preţului de achiziţie de la 5,1 lei pe titlu la 7 lei pe titlu. Investitorii au vândut circa 0,33 milioane de acţiuni în ofertă, echivalentul a o treime din totalul titlurilor pentru care fusese lansată operaţiunea de piaţă. Astfel, Sea Container Services şi SIF Muntenia au ajuns la o deţinere de 94,1% din producătorul de nave fluviale, sub pragul de 95% care le-ar permite delistarea Şantierului Naval Orşova.
În data de 27 februarie, compania a anunţat încheierea unui contract pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale, în valoare de trei milioane de euro, către firma olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding. Intensificarea programului de producţie a fost elementul principal care a readus compania pe profit anul trecut, după cum reiese din raportările de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, pentru 2023 Şantierul Naval Orşova a raportat un profit net de 3,4 milioane de lei faţă de o pierdere de 4,2 milioane lei în 2022, în vreme ce afacerile s-au majorat cu 72,3%, până la 99,5 milioane de lei.
La finele lunii noiembrie a anului trecut, Sea Container Services şi SIF Muntenia notificaseră piaţa privind încheierea unui acord de cooperare până la finele lunii aprilie a acestui an, astfel încât au fost eligibili să lanseze oferta de preluare, probabil cu scopul de a delista compania.
• Indici - BET-FI s-a depreciat cu 2,98%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat, în perioada 22 - 29 februarie 2024, cu 0,61%.
Indicele BET- FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 2,98%, în intervalul 22 - 29 februarie 2024. Indicele BET XT s-a depreciat cu 0,84% în perioada menţionată.
• Acţiuni - Energopetrol pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 22 - 29 februarie 2024, de acţiunile Companiei Energopetrol care au crescut cu 96,14%, în raport cu moneda euro. Pe locul al treilea se situează Alumil Rom Industry, ale cărui acţiuni au crescut cu 7,28%.
• Fonduri de investiţii - randament de 4,92% pentru FDI Audas Piscator
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 21 - 28 februarie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 4,92%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI TehnoGlobinvest ce a înregistrat o apreciere de 1,25%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BRD Global Clasa A, care au urcat cu 1,11%.
• Bitcoin - creştere de 18,43%
Bitcoin a înregistrat o apreciere de 18,43%, în intervalul 22 - 29 februarie 2024, în raport cu moneda euro.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,19%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,16%, în intervalul de timp precizat.