Obligaţiunile germane pe termen de 10 ani au scăzut ieri, iar randamentul acestora a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, pe fondul evoluţiei negative a obligaţiunilor europene, în urma unei licitaţii franceze care a arătat scăderea cererii pentru titlurile cu maturitate de 30 de ani, transmite Bloomberg, citat de News.ro.
Volumul tranzacţiilor cu contracte futures pentru obligaţiunile germane a urcat după ce au fost anunţate rezultatele licitaţiei, provocând creşterea randamentelor. Tendinţa s-a accentuat după ce randamentul a depăşit nivelul de 0,51%, pe care Citigroup la apreciat ca un "suport solid".
Randamentele pe pieţele principale şi periferice europene au crescut în condiţiile în care pieţele continuă să se adapteze la cele mai recente schimbări de poziţie ale preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, care a declarat săptămâna trecută că revenirea inflaţiei în zona eură creează condiţiile pentru începerea retragerii măsurilor de stimulare, fără înăsprirea politicii monetare.
Declaraţia sa a stârnit speculaţii că BCE va anunţa restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni, care sunt planificate să se încheie cel mai devreme în decembrie.
"A fost o ofertă mare din Franţa. Mărimea vânzărilor este excesivă comparativ cu ce ne-am fi aşteptat din partea unei licitaţii soft", a declarat Antoine Bouvet, analist la Mizuho International în Londra.
Randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţă de 10 ani a urcat cu 0,07 puncte procentuale, la 0,54%, cel mai ridicat nivel atins din ianuarie 2016. Au fost tranzacţionate peste 450.000 de contracte futures pentru obligaţiuni, la ora 10:56, ora Londrei, cu 1,6 ori mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a zilei de miercuri.
Cererea pentru obligaţiunile franceze pe termen de 30 de ani a fost 1,53 ori oferta, comparativ cu 1,93 ori la o vânzare precedentă din 5 ianuarie.