Randamentele titlurilor de stat americane îşi continuau creşterea, luni, pe fondul îngrijorărilor legate de intensificarea presiunilor inflaţioniste şi încetinirea creşterii economice, scrie CNBC.
Randamentul titlurilor cu maturitatea de zece ani atinseseră până la ora 15:00 a ţării noastre maximul de 3,2%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, după ce depăşise pragul de 3% la începutul săptămânii trecute. Randamentul titlurilor pe 30 de ani urcase ieri la 3,3%, recordul ultimilor aproape trei ani jumătate.
Rezerva Federală a anunţat, miercuri, ridicarea ratei dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază, până la intervalul ţintă 0,75% - 1%, lăsând totodată să se înţeleagă că vor mai urma creşteri de 0,5%, pentru a stăvili inflaţia care se află la maximul ultimelor patru decenii. Dar, atitudinea "hawkish" a băncii centrale americane a indus în pieţe îngrijorarea că acţiunile Fed-ului vor afecta creşterea economică, conform CNBC.
Tom Essaye de la The Sevens Report a spus, citat de trustul american: "Chiar de la începutul anului ştiam că înăsprirea politicii băncii centrale va îngreuna condiţiile din pieţe (...). Dar, acest lucru a fost agravat de două evenimente surpriză: războiul Rusia/Ucraina şi blocajele chineze (este aproape şocant că Beijing-ul adoptă încă aceste politici, zdrobindu-şi economia".
Mâine se va publica inflaţia pentru luna aprilie în Statele Unite, iar economiştii se aşteaptă ca Indicele Preţurilor de Consum să scadă uşor faţă de dinamica anuală de 8,5% din martie, conform CNBC.
"Cred că va fi ridicată, dar nu ca luna trecută", a spus Mark Zandi, economist şef la Moody's Analytics. Zandi se aşteaptă ca indicele să crească cu 0,3% faţă de luna trecută, şi cu 8,2% comparativ cu martie 2021, scrie publicaţia americană.
Art Hogan, strateg-şef la National Securities, a spus: "Cred că cele două mari preocupări ale pieţei sunt inflaţia şi cât de agresiv va acţiona Fed ca să o ţină sub control". De asemenea, investitorii sunt îngrijoraţi de economia Chinei şi a modului în care restricţiile impuse de autorităţi pentru stăvilirea răspândirii unui nou val al pandemiei va afecta restul lumii, mai spune strategul.
Hogan consideră că un nivel al Indicelui Preţurilor de Consum conform aşteptărilor poate aduce o anumită stabilitate atât pentru acţiuni cât şi pentru obligaţiuni, deoarece astfel s-ar părea că inflaţia a atins vârful, conform CNBC.
De la începutul anului, indicele Dow Jones Industrial Average are un declin de circa 10%, în timp ce Nasdaq Composite, mult mai sensibil la contextul monetar, este în scădere cu aproximativ 23%.