Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a transmis la Parchetul General o serie de rapoarte după controalele efectuate de instituţie la operatori din sectorul forestier, în urma cărora a constatat mai multe nereguli, fiind vizată şi compania austriacă Holzindustrie Schweighofer.
Potrivit unui comunicat al MMAP, cercetările au început după apariţia în presă a mai multor articole care prezentau posibile nereguli produse în sectorul forestier.
Astfel, în perioada 7 mai - 12 iunie, ministrul Graţiela Gavrilescu a declanşat un amplu control la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Sebeş şi Rădăuţi, precum şi la sediile principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă.
Comunicatul MMAP mai arată: "Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora".
Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că, după verificarea stocurilor fizice declarate şi a înregistrărilor contabile, au identificat o serie de nereguli, precum suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără provenienţă legală, rezultat din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase, existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa, diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate sau raportarea în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase (SUMAL) a unor avize de însoţire fictive, de către diverşi agenţi economici. MMAP a mai precizat că nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, până la finalizarea anchetei.
Amintim că Holzindustrie Schweighofer a fost acuzată, de nenumărate ori, de nereguli privind activitatea sa din ţara noastră, principalul "inamic" fiind organizaţia non-guvernamentală Neuer Weg. Cel mai mare procesator de răşinoase din ţara noastră a fost acuzat, în luna aprilie, că ar fi acceptat să cumpere lemn tăiat ilegal din ţara noastră şi, recent, că ar fi prejudiciat statul român şi furnizorii de lemn cu suma de 130 de milioane de euro, potrivit Neuer Weg. Oficialii companiei austriece nu au mai suportat acuzaţiile repetate şi au decis să dea în judecată organizaţia non-guvernamentală, pentru calomnie şi publicarea unor informaţii neadevărate, urmând ca procesul să se judece la Tribunalul din Viena.
Totodată, precizăm că ieri a avut loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia au fost analizate, printre altele, riscurile şi vulnerabilităţile la adresa patrimoniului forestier naţional, determinate de defrişările ilegale, cu impact major asupra climatului de afaceri şi, implicit, în planul prejudicierii bugetului general consolidat de stat, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de doru în data de 31.07.2015, 13:38)
Lasa ca se rezolva. Johannis era curios ce au gasit aia la austrieci. Pica Ponta si vine o doamna de bine de la liberali la Mediu si albeste austriecii, nemteste.