RAPORT 2003 Realizări şi perspective ale "Rasdaq"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 aprilie 2004

Preşedintele Rasdaq, Siminel Andrei, a prezentat brokerilor ra-portul asupra activităţii "Rasdaq" şi a Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare. Raportul va fi dezbătut în cadrul AGA Rasdaq ce va avea loc în data de 16/17 aprilie, la Sinaia. Cu această ocazie a fost convocată şi convenţia anuală a brokerilor. Vă prezentăm în continuare acest raport.

Activitatea în anul 2003 s-a derulat avînd în vedere liniile directoare stabilite prin planul comun de acţiune al celor două burse, plan ce a fost pre-zentat asociaţiei cu ocazia întîlnirii de la Balvanyos. Viziunea acestui plan, aşa cum a fost definită de către comitetele celor două burse şi adoptată de către membrii asociaţiei, este "Construirea celei mai performante pieţe de capital din regiune, în scopul integrării cu succes a României în Uniunea Europea-nă (din pers-pectiva pieţelor de capital)".

Direcţiile strategice pe care au fost aliniate eforturile au fost (1) Fuziunea burselor, (2) Promovarea pieţelor de capital, (3) Ins-trumente noi, (4) Listarea de noi societăţi comerciale de prim rang pe piaţă.

Fuziunea burselor

Anul 2003 a fost un an inegal ca activitate, întrucît prima parte a anului a fost inutil irosită în aşteptarea unei legi care să permită fuziunea celor două burse; în acea perioadă orice efort apă-rea ca fiind inutil, avînd în vedere schimbările iminente în componenţa consiliului de ad-minis-traţie şi, implicit, schimbarea politicilor de dezvoltare. Rezultatul a fost cel cunoscut şi, du-pă cum se ştie, nu avem nici astăzi un text de lege care să transforme BVB-ul în ins-tituţie privată; singurul cîştig a fost unul de natură educaţională în-trucît am repetat încă o dată lec-ţia de bază a oricărei birocraţii: "nu aştepta ca CNVM-ul să facă ceea ce a promis, ci, dimpotrivă, caută o altă cale".

Urmînd negocierilor purtate cu BVB-ul, finalul lui 2003 şi mai ales începutul anului 2004 au marcat o schimbare totală de viteză, fapt ce a condus la realizarea în timp record, în pro-porţie de peste 80%, a unei prime etape a fuziunii tehnice prin pregătirea transferării tran-zacţionării unui prim lot de societăţi listate pe BER către sis-temul de tranzacţionare pus la dispoziţie de BVB. Acest transfer şi, implicit, decontarea acestor tranzacţii prin BVB, au impact în scăderea costurilor de decontare pentru brokeri.

Personalul celor două burse, directorii acestora, au avut în cadrul procesului de fuziune teh-nică un comportament exem-plar şi merită toate felici-tă-rile şi nu doar pentru sutele şi su-tele de ore de efort, dar şi pentru atitudinea deschisă în care au abordat o problemă sen-sibilă cum este aceea a unei fuziuni care implică nu doar ma-şini, ci şi oameni. Astăzi cele două pieţe au acelaşi sediu, derulează un număr semnificativ de progra-me în comun, iar trans-latarea primelor societăţi BER va contribui la reducerea costurilor aferente decontării. Dom-nul Stere Farmache şi doam-na Anca Dumitru au fost artizanii acestei păci cîteodată des-tul de dificilă.

Impactul acestor eforturi nu s-a limitat însă la burse şi remarcăm eforturi de fuziune si-milare şi la registrele pieţei, care s-au aliniat la politica pieţelor în ceea ce priveşte construcţia unui sistem consolidat, capabil să rezolve challenge-ul european.

Promovarea pieţelor

(1) Promovarea la nivel politic s-a derulat pe două paliere, res-pectiv: (a) palierul Guvernamen-tal/Regii/Ministere sub coordo-narea domnului Sergiu Oprescu şi (b) palierul Camera De-pu-ta-ţilor-Senat/Media sub coordo-narea consiliului de administraţie al BER/ANSVM şi cu participarea reprezentanţilor BVB (Septimiu Stoica, Marius Pluga-ru şi Dragoş Neacşu), că-rora cu această ocazie le mulţumim pentru contribuţie.

Din considerente de marketing s-a hotărît ca mesajul burselor să aibă în centru o singură persoană şi nu un grup de persoane; a fost ales în acest sens domnul Stere Farmache care, pe lîngă excelentele calităţi de reprezentare, este şi un simbol de continuitate şi echidistanţă în dezvoltarea pieţelor.

În cadrul acestei operaţiuni, domnul Stere Farmache s-a în-tîlnit şi a purtat discuţii pe tema pieţei de capital cu peste 60 de senatori şi deputaţi. Acest efort, ca orice efort de vînzare şi promovare, va trebui continuat şi în anii următori - aşa cum băncile îşi vînd produsele, tot aşa brokerii trebuie să îşi prezinte şi să susţină oferta investiţională. La capitolul rezultate, fie şi par-ţiale, este de remarcat interven-ţia domnului Florin Georgescu pe lîngă BNR şi Ministerul Finan-ţelor Publice, care sperăm să adu-că mai aproape tranzac-ţionarea titlurilor de stat pe bur-să.

(2) Promovarea pieţelor în media s-a derulat prin:

a. Buletinul lunar al pieţei de capital, care finalmente a marcat primul său număr şi a fost distribuit către brokeri, VIP-uri şi instituţii; rămîne ca în lunile ce urmează să observăm o creş-tere în calitate a acestui efort şi invităm în acest sens toate firmele de brokeraj din ţară să participe la realizarea buletinu-lui.

b. "Deschiderea oficială" - sub această sintagmă a fost relan-sată o iniţiativă mai veche de abordare a cîte unei personali-tăţi în fiecare săptămînă, care să participe la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. În listă au fost incluse personalităţi politice, reprezentanţii unor instituţii internaţionale, manageri/oameni de afaceri de succes, sportivi, artişti şi oameni de cultură etc. Prima dintre personalităţile care au acceptat invitaţia de a deschide piaţa este domnul Ion Iliescu, Preşedintele României. Deschiderile oficiale se vor organiza în noul show-room amenajat în spaţiul BVB prin contribuţia financiară a ANSVM şi BVB, sală care spe-răm să constituie noua emble-mă - mai plină de viaţă - a pieţelor.

c. Au fost contactate radioul şi televiziunea de stat, care au interes în cultivarea unor valori de importanţă naţională; evident au fost contactate şi televiziuni şi posturi de radio private. Pînă în prezent, răspunsul cel mai bun îl avem de la Radio Ro-mâ-nia Actualităţi, care găz-du-ieşte 3 ediţii zilnice cu ştiri din piaţa de capital la ore de maximă au-dienţă, prin concursul domnului Dragoş Şeuleanu. În această fază, urmînd modelul utilizat în alte ţări din zonă (Turcia), vom încerca să pre-zen-tăm ştirile bursiere într-o manieră mult mai plină de viaţă, similar cu modul de prezentare a ştirilor legate de starea vremii. De asemenea, a fost angajat con-sultantul care va începe pre-gă-tirea unui grup de 20-30 de persoane - brokeri, ziarişti, analişti - care să aibă intervenţii televizate şi care să se prezinte în faţa camerelor de luat vederi cu profesionalism.

d. Promovarea prin asocierea cu subiecte aflate în topul preferinţelor s-a efectuat în principal prin încercarea de a aduce la bursă cluburi de fotbal; este drept că în faza actuală clu-buri-le nu sînt pregătite şi nu au dimensiunea necesară pieţei, dar prezenţa a 2-3 cluburi de renume ar aduce un plus de vizibilitate pentru bursă şi evident şi cluburilor respective. Au fost purtate discuţii cu aproape toate cluburile din prima ligă şi, deşi dificil, sperăm că în anii următori vom avea unele dintre aceste cluburi pe piaţă.

e. Promovarea prin asocierea cu emitenţii, care are în vedere organizarea, în cursul anului 2004, a 30 de prezentări ale emi-tenţilor către ziarişti şi analişti după modelul prezentărilor din vest; în principiu, asemenea pre-zentări vor permite o mai bună înţelegere a fenomenului de către presă şi investitori - probabil înregistrările acestor î-n-tîlniri vor fi disponibile pe site-urile burselor. De asemenea, vom finanţa pînă la 1/3 din cos-turile spoturilor publicitare de-rulate de societăţi listate la bursă, dacă aceste spoturi vor face referire şi la faptul că res-pectivul emitent este listat la bur-să.

f. Au fost continuate activi-tăţile devenite tradiţionale ale pieţelor precum Convenţia Anua-lă a Brokerilor şi Premiile Pieţei de Capital din România care au reuşit să strîngă, într-o sală devenită neîncăpătoare, peste 400 de personalităţi - oameni politici, brokeri, analişti, investitori şi reprezentanţi ai emitenţilor.

(3) Instrumente noi

Această activitate se află sub controlul domnului Septimiu Stoica, care lucrează la mai multe asemenea instrumente şi a finalizat regulamentul privind drepturile de preferinţă care este depus la CNVM şi, din cîte cunoaştem, a fost aprobat.

(4) Listarea de societăţi/valori mobiliare de prim rang

Întrucît nu s-au obţinut rezultate concrete urmare a dis-cuţiilor cu diverşi factori de decizie, urmează să propunem gru-purilor parlamentare un pro-iect de lege care să prevadă obligativitatea vînzării a 15-20% din mari-le societăţi, regii etc. prin intermediul pieţei de capital. Evident această acţiune poate fi "un pod prea îndepărtat", dar, avînd în vedere ritmul infernal al delistărilor, această alternativă se impune. Este în-curajatoare iniţiativa Ministeru-lui Industriei care a lansat recent un "5% prin pieţe" urmînd, în primul rînd, creşterii de preţ la Petrom; dar trebuie să recunoaştem că avem în faţă un proces de durată.

S-au făcut unele progrese în ceea ce priveşte listarea titlurilor de stat, dar în acest domeniu, avînd în vedere anii de eforturi, entuziasmul trebuie să fie mai degrabă unul rezervat însă nu lipsit de speranţă.

Relaţia cu CNVM-ul

Relaţia cu CNVM-ul trebuie să facă parte din acest raport, fiind vorba despre entitatea care administrează, cu impact major, pieţele.

Pe de o parte relaţia este extrem de pozitivă şi nu există prac-tic nici o cerere pe care CNVM-ul să o fi respins; pe de altă parte din ceea ce a agreat, CNVM-ul a aplicat sub 20%. Am înţeles că acest fenomen se datorează faptului că orice decizie are nevoie de votul majorităţii, dar nu înţelegem de ce o atare situaţie trebuie să afecteze pia-ţa.

Credem că este nevoie ca în viitor să cerem acestui organism aceeaşi transparenţă pe care dumnealor ar trebui să o solicite emitenţilor. Astfel, considerăm că este necesar ca în situaţiile în care inţiativele pieţei sînt discutate trebuie să fie cunoscut votul fiecărui comisar. De asemenea, în cazurile importante, care crează o nouă dimensiune în piaţă, noi interpretări etc. este nevoie să fie cunoscute opiniile exprimate - de altfel o atare prac-tică există la instanţele superioare. Mai mult, argumentele pro şi contra trebuie să fie făcute publice de către fiecare comisar pe site-ul CNVM-ului ca minimă condiţie a democraţiei.

De asemenea, credem că CNVM-ul trebuie să îşi reorienteze presiunea dinspre intermediari către emitenţi; marile cazuri de fraudă în România şi în ţările dezvoltate nu au fost fă-cute de către brokeri, ci de către emitenţi. Este clar că nimeni nu investeşte în acţiuni acolo unde este furat, ori CNVM-ul trebuie să fie extrem de activ în acest sens. În cîte procese a intervenit CNVM-ul împotriva unor emi-tenţi care au abuzat de puterea majorităţii? Cîte intervenţii a făcut la forurile legislative pentru a păstra pe piaţă acele societăţi de mari dimensiuni? Cîte controale au fost făcute emi-ten-ţilor şi cîte sancţiuni au fost apli-cate, în comparaţie cu supra-supravegherea societăţilor de brokeraj?

Faptul că CNVM-ul are un com-plex de inferioritate în relaţia cu emitenţii nu este de natură să contribuie la dezvoltarea pieţelor; avem nevoie de o co-misie puternică, care să impună standardele internaţionale în domeniu emitenţilor, auditorilor şi administratorilor societă-ţilor deţinute public.

În 2003, din piaţă au plecat companii pe care piaţa nu le va mai genera în următorii 10 ani şi acesta este rezultatul incapacităţii noastre de a explica Ro-mâ-niei de ce are nevoie de o piaţă a valorilor mobiliare puternică. Astăzi ne bucurăm de delistări iar CNVM-ul şi-a mărit comisioanele pentru asemenea operaţiuni, un festin macabru. Evident trebuie să fie şi emitenţi care se delistează, dar de aici pînă unde s-a ajuns prin încurajarea unor preţuri minimale de închidere este un drum care nu trebuie parcurs.

Credem că a sosit timpul ca brokerii să aibă un reprezentant în cadrul CNVM; de asemenea credem că trebuie să înfiin-ţăm o comisie a pieţei care să raporteze bi-anual Parlamentu-lui/Guvernului privind activitatea pieţelor. Este posibil să nu obţinem în această fază o atare clauză în lege, dar acesta este drumul pe care trebuie să mergem.

Profesionalizarea conducerii

În acest an se redeschide posibilitatea brokerilor de a alege Consiliul de Administraţie al ANSVM şi al BER; de asemenea sperăm că, urmînd fuziunii pie-ţelor, să putem alege un consiliu unic peste cele două pieţe.

Credem că am atins un prag de maturitate şi a venit momentul în care să nu mai avem alegeri sub impulsul momentului, fapt pentru care în acest an vom organiza primele alegeri în care candidaţii vor trebui să aibă un program pe care să îl propună şi să îl supună atenţiei brokerilor. Trebuie să depăşim alegerile ba-zate pe simpatii/antipatii personale şi să vorbim despre alegeri bazate pe promisiunea unei performanţe şi despre atingerea acestei performanţe.

Un principiu similar trebuie ulterior să fie aplicat şi CNVM-ului; în fapt dînşii, ca şi noi, au o răspundere pentru pia-ţă şi trebuie să prezinte un program de acţiune înainte de a spera să fie aleşi.

Societăţile ale căror acţiuni le tranzacţionăm acţionează după asemenea reguli şi managerul care nu este performant este în scurt timp înlocuit - este cazul să aplicăm standardele de performanţă şi în lumea în care activăm.

Analiza economico-financiară

BER: Rezultatele financiare sînt în creştere faţă de anul trecut, respectiv un profit brut mai mare cu 90,4%; veniturile totale s-au realizat în proporţie de 126,71% faţă de planificat, în timp ce cheltuielile pe total au înregistrat o creştere doar în proporţie de 5%. Profitul net a fost în sumă de 2.299.211 mii lei, care se repartizează în integralitate conform prevederilor Actului Constitutiv, pentru realizarea obiectului de activitate, extinderea şi dezvoltarea activităţilor. Cifra de afaceri înregis-trată în anul 2003 în sumă de cca 16 miliarde lei arată o creştere cu 34% faţă de anul precedent.

ANSVM: Veniturile au înregis-trat o creştere de 43,38% faţă de bugetul aprobat, în timp ce cheltuielile s-au realizat în proporţie de doar 58,73%, înregis-trîndu-se o economie de 1.794.562 mii lei la toate elementele de cheltuieli.

Notă: Performanţele financiare înregistrate de BER în anul 2003 s-au realizat în condiţiile schimbării structurii ac-ţionaria-tului, societatea transfor-mîn-du-se din societate cu răs-pundere limitată cu unic acţionar în societate pe acţiuni cu un număr de 73 de acţionari.

Consiliul de Administraţie al SC Bursa Electronică Rasdaq SA

Consiliul Director al ANSVM

Siminel Andrei - Preşedinte

Gabriela Ontica - vicepreşedinte

Ioana Stan - vicepreşedinte

Ionel Uleia

Nicolae Rusu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb