RAPORT AL AUTORITĂŢILOR DE LA BRUXELLES Europenii plătesc taxe prea mari pentru utilizarea cardurilor

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2006

Persoanele fizice şi juridice din Uniunea Europeană plătesc comisioane prea mari pentru utilizarea cardurilor de credit, precum Mastercard şi Visa, informează un raport al Comisiei Europene, subliniind că aceste taxe nu au nici o justificare. Raportul precizează că, în funcţie de locul în care folosesc cardul, utilizatorii pot plăti taxe anuale duble pentru cardurile mai sus menţionate, iar diferenţele nu au temei. Pe de altă parte, tarifele pe care le plătesc comercianţii cînd clienţii achită valoarea cumpărăturilor prin intermediul cardurilor de credit variază în funcţie de regiune, iar în unele ţări acestea sînt de pînă la şase ori mai ridicate decît în alte zone.

"Sectorul plăţilor prin intermediul cardurilor de credit diferă în statele membre ale Uniunii Europene, iar unele grupuri locale împiedică dezvoltarea concurenţei", a declarat comisarul pentru concurenţă, Neelie Kroes.

Comisia Europeană ia în calcul iniţierea unor acţiuni în justiţie împotriva companiilor care nu respectă normele europene în materie.

În UE sînt realizate anual circa 23 de miliarde de plăţi prin intermediul cardurilor, pentru achiziţii de 1.350 miliarde de euro, iar companiile care emit carduri de credit obţin profituri substanţiale, notează raportul. Documentul a fost elaborat în cadrul unei investigaţii privind concurenţa din sectorul bancar retail şi urmăreşte crearea unei pieţe unice a serviciilor financiare în cele 25 de state membre.

Băncile din opt state membre UE au decis să ofere retailerilor aceleaşi preţuri la acceptarea de plăţi prin carduri de credit, eliminînd astfel concurenţa.

Visa şi Mastercard au mai fost acuzate că nu respectă regulile concurenţei privind tarifele percepute. În 2002, Visa, cea mai mare asociaţie de instituţii emitente de carduri de credit, a diminuat comisioanele solicitate utilizatorilor, în urma anchetei iniţiate de autorităţile europene. Mastercard este implicată într-un caz similar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb