RAPORT AL BĂNCII MONDIALE: Ţările est-europene şi Rusia se reintegrează în sistemul comercial mondial

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2006

Cea mai mare parte a statelor din Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică beneficiază de reintegrarea în sistemul comercial mondial, dar pentru ca efectele pozitive ale liberalizării să fie complete, aceste ţări trebuie să se concentreze pe reformele interne, informează un studiu al Băncii Mondiale, dat publicităţii ieri. Acesta avertizează că lipsa reformelor va conduce la menţinerea următoarelor două curente: un grup mai mare, cu ţări focalizate pe reforme rapide, care sînt conectate la Europa de Vest şi un altul format din ţări mai sărace, cu un ritm lent al reformelor, state direcţionate spre Rusia.

Studiul, intitulat "De la dezintegrare la re-integrare: comerţul internaţional în Europa de Est şi Uniunea Sovietică", analizează evoluţia comerţului în 27 de state după căderea comunismului. Specialiştii Băncii Mondiale constată că cele mai multe ţări din regiune sînt acum mai bine integrate în economia globală relativ la orice alt moment din perioada post--comunistă. În ultimii zece ani, valoarea exporturilor s-a triplat, importurile au crescut de două ori şi jumătate, iar comerţul s-a intensificat mai mult decît în oricare altă regiune din lume.

Conform analizei, comerţul liber este un posibil catalizator al dezvoltării în regiune şi în întreaga lume. În unele state, schimbările au fost mai vizibile. Ţările prospere identifică modalităţi de a transpune integrarea internaţională în creştere rapidă prin corespondenţe între reformele comerciale liberale, şi cele instituţionale şi structurale complementare derulate la nivel intern. Polonia şi Ungaria, de exemplu, au luat măsuri de promovare a competiţiei între întreprinderi, îmbunătăţire a guvernanţei şi stimulare a investiţiilor străine directe, vizînd includerea firmelor autohtone în reţeaua globală de producţie.

Din păcate, regiunea este formată şi din state aflate la polul opus, cum ar fi Belarus şi Uzbekis-tan, în care regimul comercial rămîne relativ închis şi unde trebuie demarate reforme de fond ale pieţei: statul se află în poziţii de forţă în zone comerciale cheie, serviciile sînt încă închise competiţiei, iar infrastructura şi instituţiile avînd ca scop facilitarea relaţiilor comerciale nu sînt încă dezvoltate. De asemenea, populaţia este marcată de sărăcie.

Harry Broadman, consilier economic şi autor principal al studiului, declară: "În această regiune există o bipolaritate. Un grup, caracterizat de venituri relativ mari tinde spre Europa Occidentală. Celălalt este mult mai sărac şi se orientează spre zona rusă. Economia celor mai multe state este încă dominată de comerţul de bunuri, riscînd să întîrzie adîncirea procesului modern de diviziune internaţională a muncii".

Studiul realizază o clasificare a regiunii analizate pe trei grupuri: noii membri ai Uniunii Europene, ţările din Europa de Sud-Est şi restul fostei Uniuni Sovietice, recomandînd implementarea reformelor atît la nivelul politicilor comerciale, cît şi la nivel intern.

"Aproape toate statele din regiune trebuie să se concentreze pe reformele politicilor comerciale, cum ar fi: reducerea tarifelor, stimularea exportului, continuarea procesului de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului şi reducerea numeroaselor bariere regionale. Însă, obiectivul cel mai important încă nefinalizat are în vedere reformele interne de fond. Succesul se măsoară în competiţia dintre companii, stimulente puternice pentru îmbunătăţirea guvernanţei, crearea unei infrastructuri care să faciliteze comerţul şi includerea serviciilor în comerţul internaţional", a afirmat Broadman.

Studiul menţionează că aceste reforme trebuie realizate la nivel de ţară, dar cu susţinerea statelor bogate, care vor trebui să faciliteze accesul la piaţă pentru anumite produse şi să retragă statutul de "piaţă nefuncţională" aplicat ţărilor în tranziţie, în cazurile de antidumping. Banca Mondială recomandă asistenţă susţinută din partea statelor în ceea ce priveşte consolidarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul comercial, cu precădere destinată statelor sărace, cu venituri mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb