RAPORT AL G7: Monedele virtuale, ameninţări la adresa sistemului monetar global

I.Ghe.
Internaţional / 20 octombrie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Un raport al G7 (grupul celor mai industrializate ţări din lume) se constituie în cea mai puternică lovitură la adresa iniţiativei Facebook de a lansa moneda virtuală Libra. Raportul, citat de Reuters şi BBC arată că Libra, o monedă virtuală a cărei valoare s-ar raporta la un coş de valute, ar distruge practic unul dintre atributele suveranităţii naţionale: capacitatea băncilor centrale de a utiliza politica monetară ca instrument pentru a atinge stabilitatea finanţelor unei ţări.

Mai mult, raportul G7 arată că "stablecoins" (monedele virtuale precum Libra) ar putea ameninţa sistemul monetar global şi stabilitatea financiară dacă sunt lansate la scară globală, adică exact genul de lansare pe care Facebook şi-o dorea, potrivit Reuters.

Raportul realizat de experţi pentru G7 demonstrează că Libra va punea mari probleme eforturilor autorităţilor de a lupta împotriva spălării de bani şi terorismului, ridicând şi probleme precum securitatea cibernetică, taxarea şi protecţia datelor personale.

"G7 crede că nici un proiect de stablecoin global nu ar trebui să fie permis până când nu sunt acoperite toate riscurile legale", arată grupul de experţi condus de Benoit Coeure, membru al conducerii European Central Bank.

În replică, consorţiul de companii condus de Facebook care gestionează proiectul Libra susţine într-un comunicat că moneda virtuală respectă suveranitatea naţională şi regulile împotriva spălării de bani.

Lovitura dată de raportul G7 vine după ce un sfert din firmele intrate iniţial în proiect au renunţat la susţinerea Libra, printre acestea numărându-se Paypal, Visa şi Mastercard.

Moneda Libra va fi controlată şi gestionată de către "Libra Association" - un ONG cu sediul în Geneva. Facebook a anunţat în iunie că utilizatorii platformelor sale de socializare şi mesagerie - Facebook, WhatsApp şi Instagram - vor putea realiza tranzacţii cu nouă monedă lansată de gigantul IT.

Cu toate acestea, arbitrii pieţelor financiare din Franţa şi Germania au anunţat că vor bloca Libra din cauza problemelor legate de protecţia drepturilor utilizatorilor. În paralel, legislativul american a ridicat probleme similare.

Libra nu va fi o cryptomonedă de tip speculativ, valoarea sa fiind strâns legată de valoarea mai multor monede din lumea reală: dolarul, euro, lira sterlină, francul elveţian şi yenul japonez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb