RAPORT AL UNEI COMISII INDEPENDENTE Sectorul bancar din Cipru trebuie să scape de amestecul politicului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2013

Alte recomandări: Ciprul trebuie să-şi înăsprească supravegherea bancară şi să schimbe cultura de asumare a riscurilor din domeniu

Sectorul bancar al Ciprului, afectat de planul internaţional de salvare, se va confrunta cu mai multe probleme dacă supravegherea sa nu va fi înăsprită, dacă nu va scăpa de amestecul politicului şi nu-şi va schimba cultura de asumare a ris­curilor, conform unor experţi internaţionali.

Comisia Independentă privind Viitorul Sectorului Bancar din Cipru, alcătuită din academicieni şi bancheri de top din întreaga Europă, realizează o analiză pentru banca centrală cipriotă, iar concluziile raportului interimar al acesteia arată că "politica de automulţumire, supravegherea slabă, cultura rigidă în privinţa schimbării, guvernarea bancară slabă şi reformele lente" au fost o parte din factorii care au dus la prăbuşirea sectorului, alături de expunerea pe Grecia, ţară puternic îndatorată.

David Lascelles, şeful comisiei mai sus menţionate, a declarat, citat de Reuters: "În mod cert, dimensiunea crizei din Cipru şi soluţiile pentru rezolvarea acesteia sunt cel mai rău lucru la care am asistat vreodată, personal".

În opinia sa, Ciprul ar trebui să aibă un sector bancar mai flexibil, cu un apetit mai redus pentru expansiune externă, cu o supraveghere mai dură la toate nivelurile, cu eficientizarea sistemului (acum) fragmentat al reglementărilor şi cu transformarea instituţiilor de credit cooperatiste în bănci comerciale.

"Nu vrem să mai vedem o expansiune agresivă precum cea din ultimii cinci ani. Este imprudentă şi cos­tisitoare", a subliniat David Las­celles.

Raportul interimar mai notează că riscurile pe care şi le-au asumat băncile cipriote au fost trecute cu vederea, au existat puţine controale efectuate de directori, creditarea s-a bazat pe relaţii personale şi supravegherea a fost slabă la toate nivelurile.

În plus, influenţa politică a jucat un rol în criza bancară din Cipru, conform raportului, care face referire la numiri politice în board-ul băncii centrale.

"Există o influenţă politică directă în modul în care a fost condus sistemul bancar din această ţară, iar una din recomandările noastre fundamentale este ca Ciprul să depună eforturi să scăpe de acest lucru", a subliniat David Lascelles, avertizând că, în caz contrar, statul insular nu va avea niciodată un sistem bancar sănătos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb